:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AKIRA KUROSAWA BOX 2
AKIRA KUROSAWA BOX 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-01-23
REEKS
Akira Kurosawa (Japan, 1910-1998) geldt als één van de pioniers van de moderne film. Zijn Japanse werken, bekroond met de Oscar en de Palmes d’Or in Cannes, waren na de Tweede Wereldoorlog zeer invloedrijk in het Westen. Verschillende van zijn samouraifilms kregen in de USA succesvolle remakes, zij het aangepast aan de Amerikaanse situatie. Kurosawa heeft evenwel ook andere films gedraaid. Box 2 van de driedelige reeks die Total Film op de markt brengt (totaal 12 films) laat ons een andere Kurosawa zien, die op zijn beurt sterk beïnvloed is door Amerikaanse gangster- en avonturenfilms.

Rashomon (1950)Het regent oude wijven. In een vervallen houten poortgebouw zitten een priester en een boer wezenloos voor zich uit te staren. Uit hun woorden valt op te maken dat ze niets meer begrijpen van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Aan een nieuwsgierige zwerver op zoek naar buit vertelt de boer dat hij getuige is geweest van een verkrachting en een moord in het bos. De vermoedelijke dader, de misbruikte vrouw en de boer verschijnen voor de rechter en geven hun versie van de feiten in flashbacks, maar de getuigenissen wijken heel erg van elkaar af en het is onmogelijk om de waarheid aan het licht te brengen.

De volledige bespreking van Rashomon kan U hier lezen.

High and Low (1963)Mijnheer Gondo (Toshiro Mifune) is aandeelhouder en directeur bij National Shoes, een schoenfabriek met omzetproblemen wegens te duur en te ouderwets, ondanks de prima kwaliteit van het product. Drie vennoten stellen hem een deal voor om de grootste aandeelhouder buitenspel te zetten en vervolgens goedkope modieuze schoenen te produceren die beter in de markt liggen. Gondo wijst het aanbod af en koopt achter hun rug genoeg aandelen van kleinere vennoten om de totale controle over het bedrijf in handen te krijgen. Op de dag dat hij een aanbetaling (voorschot) van 30 miljoen yen wil overhandigen aan de verkopers krijgt hij een telefoontje dat zijn zoon is ontvoerd. Het losgeld bedraagt 30 miljoen yen. Heel vlug blijkt dat niet zijn zoontje, maar dat van zijn chauffeur is gekidnapt. Gondo staat nu voor een dilemma: is zijn kind meer waard dan dat van zijn ondergeschikte?

De volledige bespreking van High And Low kan U hier lezen.

Drunken Angel (1948)Drunken Angel speelt zich af in een sloppenwijk van Tokio, kort na de Tweede Wereldoorlog. De behuizing is slecht, het milieu vervuild en de toekomst hopeloos. Tussen afval en verval proberen mensen te overleven. We maken kennis met een huisarts (Takashi Shimura) die z’n carrière heeft vergooid aan drank en vrouwen en op zekere dag een lid van een plaatselijke maffiabende (Toshiro Mifune als Matsunaga) over de vloer krijgt om een kogel uit de hand te verwijderen. Beide mannen hebben met elkaar niet veel op en toch komt het tot een zekere mate van verstandhouding: de arts herkent iets van zichzelf in de jonge boosdoener en probeert hem op het rechte pad te brengen. Omdat de godfather van de bende net om die tijd weer op vrije voeten komt na een gevangenisstraf voor moord, slaagt de huisarts uiteindelijk niet echt in zijn opzet.

De volledige bespreking van Drunken Angel kan U hier lezen.

Hidden Fortress (1958)Twee deserterende soldaten proberen de weg naar huis te vinden na een desastreuze veldslag. Ze hadden als arme boeren de ploeg voor het geweer geruild in de hoop fortuin te maken, maar dat is geen succes geworden. Tijdens het maken van een vuurtje ontdekken ze een holle boomtak met een staaf goud erin. Aan het stempel herkennen ze het kenteken van hun eigen verslagen stam. De goudschat moet dus in de buurt zijn. Koortsachtig beginnen ze een zoekactie en komen generaal Rokurota Makabe (Toshiro Mifune) tegen die dezelfde intenties blijkt te hebben, maar die hun niet vertelt dat hij de prinses van de stam onder zijn bescherming heeft genomen om haar door vijandelijk gebied terug naar huis te brengen.

De volledige bespreking van The Hidden Fortress kan U hier lezen.

CONCLUSIE
Deze tweede Kurosawa-box is technisch van wisselende kwaliteit, maar gezien de ouderdom van sommige films hoeft dat niemand te verbazen. Inhoudelijk is er sprake van een grote variëteit, van klassiek Japans tot werk met Amerikaanse invloeden. Een prestigieuze reeks waarop nogal wat mensen zaten te wachten en die van uw dienaar de gemiddelde waardering krijgt van 8.


cover
Studio: Total Film

Regie: Akira Kurosawa
Met: Zie individuele films

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1948-1963

Leeftijd:
12

Speelduur:
329 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789085140177


Beeldformaat:
diverse PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij