:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KICHIKU
KICHIKU
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-01-27
FILM
Het verhaal van Kichiku (Banquet of the beasts) of Kichiku Dai Enkai speelt zich tijdens de jaren '70 af in Japan . Terwijl Aizawa, de leider van een groep links radicale jongeren in de gevangenis zit neemt Masami (de vriendin van Aizawa) de leiding van de groep over. Dat niet iedereen even gelukkig is met haar leiderschap wordt duidelijk wanneer de eerste spanningen opduiken. Wanneer Fujiwara, een andere lid van de groep, vroeger vrijkomt besluit hij uit te vissen hoe het de groep ondertussen is vergaan. Ondanks het feit dat Masami er een puinhoop van maakte en er van de linkse idealen nog weinig valt te merken besluit Fujiwara zich opnieuw bij de groep aan te sluiten, met alle gevolgen van dien...

Liefhebbers van de Aziatische cinema weten onderhand wel dat een deel van de Japanse cineasten niet op een emmer bloed meer of minder kijken. Ook bij deze lowbudget (30.000 $) prent van regisseur Kazuyoshi Kumakiri druipt en spuit het bloed kwistig in het rond. Net als bijvoorbeeld Audition komt Kichiku relatief traag op gang om uiteindelijk te eindigen in een orgie van geweld en bloedvergieten: shotguns, samoeraizwaarden, messen... het passeert allemaal de revue. Over het algemeen ogen de special effects realistisch, het blijft fascinerend om te zien wat er allemaal mogelijk is met een dergelijk klein budget. Mede door het overtuigende acteerwerk en het grauwe verhaal is Kichiku niet bepaald een film die de kijker met een goed gevoel achterlaat (bij momenten komt de film eerder aan als een uppercut) Bij vele besprekingen van Kichiku worden vergelijkingen getrokken met Last House On The Left en Cannibal Holocaust, vooral met de eerste vergelijking kan ik akkoord gaan. Wie denkt dat Kichiku het enkel moet hebben van bruut, sadistisch geweld heeft het bij het verkeerde eind: naast het puike acteerwerk (door een cast met uitsluitend amateurs) en de bij momenten mooie cinematografie krijgen we ook een inventieve soundtrack.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer (in het originele 1.33.1 formaat) bij de Artsmagic release is duidelijk beter dan bij de eerder besproken Filmfreaks / Japan Shock release. De beeldkwaliteit is echter nog steeds niet van het niveau dat de gemiddelde kijker gewoon is, iets wat totaal niet hoeft te verbazen gezien de oorsprong van deze studenten film. Printbeschadigingen die te vinden waren bij de Filmfreaks release zijn nog steeds te zien, wel is het zo dat het beeld merkbaar scherper is met een beter zwartniveau. In plaats van een Japanse Dolby Surround 2.0 track krijgen we ditmaal een Dolby Digital 5.1 track die erg teleurstellend is. Op een surround systeem klinkt de Filmfreaks 2.0 track veel beter dan deze slechte Dolby Digital 5.1-mix: het is hoogst irritant om dezelfde audio uit ieder kanaal te horen, met een echo tot gevolg. Men hoort met andere woorden de dialogen die normaal enkel uit de front speakers mogen komen ook uit de back-speakers. Dit euvel kan verholpen worden op twee manieren: de versterker dusdanig instellen dat enkel de frontspeakers worden gebruikt of de film gewoon bekijken via uw televisietoestel, zonder surroundsysteem. Indien men op één van deze wijzen Kichiku bekijkt dan is de track redelijk te noemen: ruis of andere fouten komen bijna niet voor (vandaar toch nog een 5/10). Op deze release vinden we geen Nederlandstalige ondertitels terug, enkel Engelstalige. De Filmfreaks release had erg te lijden onder spelfouten en het niet synchroon lopen van de ondertitels met de dialogen (wat spijtig genoeg veel te vaak voorkomt bij Filmfreaks / Japan Shock), problemen die op deze Artsmagic release gelukkig helemaal niet aan de orde zijn.

EXTRA'S
Als er één versie van Kichiku de titel "special edition" verdient dan is het wel deze Artsmagic release. In tegenstelling tot de schamele extra's op de Filmfreaks-release krijgen we ditmaal een tweede dvd vol met interessante extra's. De verzameling extra's begint met dezelfde making of documentaire (30 minuten) als op de Filmfreaks-release. Verder krijgen we ook nog Reaction to Kichiku (8 minuten), een featurette die ondermeer beelden toont van regisseur Kazuyoshi Kumakiri op het Taoramina film festival. In Introduction to Kichiku door Japanse film expert Tom Mes (de auteur van het boek Agitator: the cinema of Takashi Miike) (20 minuten) wist criticus Tom Mes ons voor het grootste deel te boeien met zijn toelichting over de inspiratiebronnen en de totstandkoming van Kichiku. Zijn uiteenzetting wordt ietwat rommelig naar het einde toe. Dan volgen een aantal onlangs speciaal voor deze dvd opgenomen interviews: Interview met Regisseur Kazuyoshi Kumakiri (30 minuten), waarin de regisseur de nodige uitleg geeft bij zijn eindwerk voor het Osaka Arts College. We krijgen ondermeer uitleg bij de grote hoeveelheid blood and gore; een interview met cameraman Kiyoaki Hashimoto (17 minuten) en een interview met acteurs Tomohiro Zaizen, Shunsuke Sawada, Kida-san en Kentaro Ogiso (37 minuten). De extra's worden afgerond door een cast and crew-filmografie en de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Kichiku is een bij momenten erg brute film die niet voor gevoelige kijkers is geschikt. Gorehounds en avontuurlijke meerwaardezoekers daarentegen durven we deze film zeker aan te raden. Op het gebied van beeldkwaliteit en zeker wat extra's betreft is deze Artsmagic release stukken beter dan de Filmfreaks release. Wie voldoende heeft aan Engelstalige ondertitels opteert dus best (ondanks de mindere geluidskwaliteit) voor de Artsmagic versie.


cover
Studio: Artsmagic

Regie: Kazuyoshi Kumakiri
Met: Shigeru Bokuda, Sumiko Mikami, Shunsuke Sawada, Toshiyuki Sugihara

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
0

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1997

Leeftijd:
18

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5025687700642


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Making of-documentaire
• Featurette
• Introduction to Kichiku
• 3 interviews
• Cast and crew-filmografie
• Originele bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij