:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAST AWAY
CAST AWAY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-10-07
FILM
Workaholic Chuck Noland (Tom Hanks) leeft naargelang zijn werkgever, koeriersdienst FedEx, hem dicteert. Hij reist de wereld rond om de internationale takken van het bedrijf te runnen en vooral om ze daar nu en dan wat tot meer snelheid aan te porren. Zelfs op kerstavond moet hij het vliegtuig nemen en hij belooft zijn vriendin Kelly (Helen Hunt) om op nieuwjaardag thuis te zijn. Maar zijn vliegtuig crasht ergens in de Stille Oceaan en hij spoelt als enige overlevende aan op een onbewoond eiland. Met de schaarse hulpmiddelen (Fex Ex-pakjes) die aanspoelen uit het vliegtuigwrak kan hij zich met moeite behelpen, maar hij leert snel bij en weet zich te voeden met kokosnoten en krabben. Wat in een moderne wereld eenvoudig en alledaags lijkt, wordt voor hem een onoverkomelijke hinderpaal: zo wordt hij bijv. geplaagd door tandpijn die hij wegens zijn drukke leven heeft nagelaten te verzorgen. Ook de eenzaamheid knaagt, zelfs zo erg dat hij even zelfmoord overweegt, maar hij vindt troost in te praten tegen een volleybal waarop hij een gezichtje heeft geschilderd. Af en toe triomfeert hij als hij bijv. ontdekt hoe hij gemakkelijk vuur kan maken. Na vier jaar heeft hij eindelijk een zeewaardig vlot in elkaar getimmerd en zijn terugtocht naar de beschaafde wereld kan beginnen. Daar is echter niets meer wat het geweest is: iedereen waant hem dood, ook Kelly...

Cast Away is vooral één lange triomftocht voor Tom Hanks, die nog maar eens bewijst dat hij één van de grootste acteurs van z'n tijd is. Ongeveer anderhalf uur lang is hij het enige personage in een film met bitter weinig dialogen en bij een acteur met minder klasse zou iedereen al na een halfuur in slaap zijn gevallen. Niet dus; zijn onfortuinlijke avontuur op het eiland en de afwikkeling ervan zijn weldoordacht geacteerd, zonder overdreven pathos en ze zijn vooral ongelofelijk sterk op het niet-verbale vlak. Men kan zelfs gerust stellen dat hij met deze film bewijst dat hij op zijn eentje zelfs van het simpelste banale idee een topfilm kan maken, alhoewel sommige plotlijnen redelijk belachelijk lijken - zoals de volleybal waar Chuck een popje van maakt waar hij zodanig aan gehecht geraakt dat hij er zijn leven voor riskeert - zijn ze dat allerminst, is de film zeer evenwichtig en zeker niet saai. De fotografie is adembenemend en de afwezigheid van dialogen wordt mooi opgevuld door de mooie soundtrack van Alan Silvestri. Het enige minpuntje is het misplaatste en overdadige product placement van koerierdienst FedEx - men had er beter aan gedaan een fictieve firma te nemen. De film heeft een alleleeftijdenkwotering, maar voor heel jonge kinderen is het aanspoelende, halfontbonden lijk toch een beetje te ver. De make-upploeg heeft echter goed werk geleverd, als je me begrijpt.

BEELD EN GELUID
De 5.1-geluidstrack is ronduit prachtig. Er wordt zeer veel gebruik gemaakt van de achterste kanalen en de subwoofer, en de grootse geluidseffecten zoals het neerstortende vliegtuig of de overvloedige tropische regenbuien worden even zeer verzorgd als de kleinere details, zoals de neervallende kokosnoten of het geknisper van het vuur. Het beeld is zonder meer goed maar niet schitterend; in de donkerdere scènes zoals die in de grotten op het eiland zijn de details niet altijd even goed zichtbaar. Voor de rest mogen we op technisch vlak zeker niet klagen over deze release.

EXTRA'S
Wat deze release echt wel speciaal maakt is de enorme hoeveelheid bonusmateriaal. De menu's zelf zijn redelijk statisch. De eerste schijf bevat een commentaartrack van o.a. regisseur Robert Zemeckis, maar die is jammer genoeg niet ondertiteld. Op de tweede disk zijn evenwel alle documentaires ondertiteld op de twee bioscooptrailers na. En dat zijn er heel wat. Vooreerst is er de tegenwoordig bijna standaard bijgeleverde "HBO First Look"-making-of-documentaire van ongeveer een halfuur, speciaal gemaakt voor televisie, die de mensen naar de bioscoopzaal moet lokken en ons tegelijkertijd een mooie blik achter de schermen gunt. Uit "The Charlie Rose Show" is een interview van meer dan drie kwartier bijgevoegd met hoofdrolspeler Tom Hanks, waarin die niet alleen over Cast Away praat, maar ook over zijn carrière in het algemeen. Het interview is ook voorzien van fragmenten uit andere Tom Hanks-films, zoals Saving Private Ryan. Gefundenes Fressen dus voor alle Hanks-freaks.

In de halfuur durende documentaire "S.T.O.P.: Surviving as a Castaway" worden de overeenkomsten getoond tussen de film, andere films/boeken over schipbreukelingen en de belevenissen van echte schipbreukelingen, waaruit enkele interessante ideeën zijn overgenomen. De documentaire "Wilson: The life & death of a Hollywood Extra" duurt een klein kwartiertje, is beduidend minder ernstig van toon en gaat over de volleybal die Hanks tijdens de film meezeult. Nog een documentaire van een kwartier, "The Island", gaat over de zoektocht naar een geschikte locatie.

Dan zijn er nog enkele kortere filmpjes over onder meer de speciale effecten zoals de huizenhoge golven op zee en uiteraard de vliegtuigcrash, een vergelijking tussen de storyboards en de film, en een redelijke hoeveelheid conceptuele schetsen en foto's van de set. De dvd-release van Cast away is een zeer prestigieuze release. Dreamworks zou echter van één onhebbelijke gewoonte moeten afstappen, nl. de eindeloze reeks introtrailers vooraleer je aan het hoofdmenu komt.

CONCLUSIE
Niet alleen is de film ontroerend, beklijvend, meeslepend... (superlatieven schieten te kort) ook de presentatie op dvd is meer dan geslaagd. Wie nog twijfelde door het ogenschijnlijk simpele idee, wordt hopelijk toch over de streep getrokken. Een aanrader!


cover
Studio: DreamWorks

Regie: Robert Zemeckis
Met: Tom Hanks, Helen Hunt

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0667068821925


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits
Extra's:
Disk 1:
• Commentaartrack
Disk 2:
• Verschillende documentaires
• Storyboards
• Conceptual artwork
• Fotogalerij
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij