:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TEN YEARS OF ROBOTIC MAYHEM
TEN YEARS OF ROBOTIC MAYHEM
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-02-05
FILM
Sinds 1979 is Mark Pauline vanuit San Francisco bezig met het bouwen van vreemde machines. Onder het mom van ik-ben-boos en ik-weet-niet-wat-ik-met-m'n-leven-moet, besluit hij, mede door de opkomende punkbeweging, onrust te zaaien. De meeste jongeren gaan punkmuziek maken. Hij begint machines te bouwen en wordt heel snel opgenomen in de wereld van de zogenaamde 'industriële muziek'. Bands als Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, SPK, Einstuerzende Neubauten en later ook Nine Inch Nails behoren tot de zielsgenoten. Zijn eerste performances zijn niet meer dan wat herrie met metaal, vuur, messen en kleine ontploffingen. Later komen er meer mensen bij Survival Research Laboratories (SRL) en het collectief omvat al snel 4 medewerkers; er komen ook altijd nieuwelingen meehelpen, maar deze 4 zijn de spilfiguren. SRL begint serieus uit de kluiten te groeien. De kleine experimenten zijn plots niet meer zo onschuldig. In juni 1982 verliest Mark Pauline zijn rechterhand tijdens het bouwen van een raketmotor. De machines worden steeds groter, complexer en krachtiger. Een mooi voorbeeld is de Shockwavemachine: startend van de bouwplannen van een heel klein luchtpistooltje voor kinderen, maakt hij een kanon dat een heel gebouw kan omverblazen. Mooi uitgelegd op de dvd.

Op deze dvd zie je 3 films (video's):
A Bitter Message of Hopeless Grief - 12 min.: een kort kunstwerkje dat regelmatig getoond wordt op MTV. Hierin zien we machines die zelfstandig (over)leven. Ze strijden om bij de voedselplaats te komen, daartoe moeten ze andere machines overwinnen.

The Will to Provoke - 40 min.: een documentaire van SRL in Europa. In 1988 gaat de groep voor het eerst naar een ander land. We zien de performances van SRL in een klein theater in Amsterdam en een groot spektakel ergens op een fabrieksterrein in de haven. Leuk detail aan deze show is de rel die in een gekraakte wijk in Amsterdam ontstaat: met behulp van machines van SRL kan de politie niet optreden tegen de acties van krakers (we zien beelden van de Amsterdamse Politie). De derde show geeft een situatieschets in Kopenhagen.

The Delusions of Expediency - 16 min.: première van een documentaire over een installatie in een galerie in San Francisco met machines die onbestuurbaar lijken en veel te luid en gevaarlijk zijn en in een veel te kleine ruimte opereren. Mensen moeten werkbrillen dragen en oordopjes indoen. Even later komt de politie wegens meldingen van verwondingen en geluidsoverlast.

Bij deze 3 filmpjes is er tekst en uitleg van de hele SRL-crew, die je zo een inzicht geeft in de wereld van deze zonderlingen.

BEELD EN GELUID
Hierover kunnen we kort zijn: de originelen zijn vooral gewone video’s met de bekende kwaliteit tot gevolg, geen topkwaliteit dus. Voor 'A Bitter Message of Hopeless Grief' is de geluidsband met succes hermixt naar Dolby Digital 5.1.

EXTRA’S
De extra’s zijn niet gering. Stukjes uit 4 andere video's en commentaren door Mark Pauline en de zijnen. Voorts is er een director's commetary en een soort CV van alle leden van SRL en anderen.

CONCLUSIE
Ten Years of Robotic Mayhem geeft een goed overzicht van de tien eerste jaren van SRL en hun machines. Deze tuigen lijken een eigen leventje te leiden en een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Men kan gerust zeggen dat ze allemaal boos zijn op de wereld en hun makers. Het geeft een gevoel zoals in Mad Max of Bladerunner, alleen zijn de machines primitiever. Dit is het materiaal waar de BBC het idee voor hun "Robot Wars" vandaan haalt. Een aanrader.cover
Studio: Music Video Distributors

Regie: Jon Reiss
Met: Survival Research Laboratories-team

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
U.K.

Jaar:
2004

Leeftijd:
E

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0022891440390


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• The Pleasures of Uninhibited Excess (extr.)
• A Scenic Harvest From the Kingdom of Pain (extr.)
• Virtues of Negative Fascination (extr.)
• Seven Machine Performances (extr.)

Andere recente releases van deze maatschappij