:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAPTAIN KRONOS: VAMPIRE HUNTER
CAPTAIN KRONOS: VAMPIRE HUNTER
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-02-07
FILM
Door de bossen waart een donkere schim die het gemunt heeft op jonge vrouwen. Telkens wanneer ze in aanraking komen met het vreemde wezen loopt er een bloedspoor uit hun mondhoek en zijn ze plotsklaps vijftig jaar ouder. Gelukkig zijn Captain Kronos en diens rechterhand Grost in de buurt om orde op zaken te stellen. Ze vermoeden de aanwezigheid van een vampier en proberen deze in de val te lokken.

Captain Kronos was één van de laatste vampieren-genrefilms die uit de Britse Hammer Studio zou rollen. Deze productiefirma had zich doorheen de jaren gespecialiseerd in het draaien van horrorverhalen met gotische invloeden en remakes uit de gouden jaren dertig. Vaak vertolkten acteurs als Christopher Lee en Peter Cushing een belangrijke rol in de producties. Lee zal voor eeuwig bekend blijven door zijn rol als Dracula terwijl Cushing onsterfelijk werd als Sherlock Holmes in The Hound Of The Baskervilles. In de jaren zeventig vond Captain Kronos nog maar weinig aantrek bij het publiek (de vampierenlegende was letterlijk en figuurlijk leeggezogen) zodat de film een rustige dood leek te sterven. Ook de Hammerstudio gaf er enige tijd later de brui aan, ondanks het feit dat Captain Kronos oorspronkelijk het begin van een nieuwe reeks zou worden. Door de onstuitbare verlieslatende cijfers ging Hammer overkop. De griezelfilm uit de jaren zeventig spitste zich meer toe op rauw realisme (The Texas Chainsaw Massacre, Rosemary’s Baby, The Exorcist...), danwel op gotishe fantasieverhalen. Nu, meer dan dertig jaar later staat Captain Kronos bekend als één van de Hammer-producties die het best de tand des tijds wist te doorstaan. Voor het eerst is de prent verkrijgbaar in de Benelux dankzij “Green Cow”, het nieuwe label van distributeur Paradiso. En dat is echt wel een goede zaak, aangezien de film op geen enkel ogenblik verveelt. Een noemer op de prent kleven is geen makkelijke opdracht. Door de gotische invloeden en het toneelachtige Engels zitten er kwalitatieve elementen in. De vampy-James-Franco-achtige rol van Caroline Munro duwt de film dan weer richting pulp, terwijl de hoofdrol die op houterige wijze vertolkt wordt door de Duitse acteur Horst Janson, het geheel overgiet met een campy cultsfeer (als je kijkt naar de stugge-zuurkool manier waarop de man zich geeft in het zwaard- en sabelspel dan weet je ongetwijfeld wat we bedoelen). Door een onverklaarbare reden werkt deze vreemde mengeling van sferen en invloeden over de gehele lijn. Je verveelt je werkelijk geen seconde. Scenarist Brian Clemens (The Avengers, Bugs, Highlander,...) kroopt voor de eerste en tevens laatste keer in de huid van regisseur en brengt het er met wisselend succes vanaf. Sommige scénes bevatten veel mysterie (de fragmenten in het bos, The Village anyone?), andere scénes beschikken over geslaagde suspense (de scène in de bar) en andere scènes zijn lachwekkend slecht (het gevecht op het kerkhof, het doden van één van de slachtoffers van de vampier). In een welbepaalde scène wordt ook op zeer geslaagde wijze gebruik gemaakt van het licht, meerbepaald op het ogenblik dat Caroline Munro in een schuur uit de kleren gaat en naar Captain Kronos toestapt. Zeer stijlvol, alles behalve vulgair en zeker één van de sfeervolste ogenblikken uit de film. Al wie van filmische curiosa houdt zal bij het bekijken van deze film helemaal in z’n nopjes zijn!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is van erg goede kwaliteit. De scherpte laat soms wat te wensen over en het gebruikte kleurenpalet is niet altijd even optimaal. Toch behaalt de kwaliteit een goed gemiddelde. Op gebied van geluid krijgen we een Engelse Dolby Digital 2.0 Mono soundtrack die zeer zuiver en verstaanbaar klinkt. Nergens is vervorming merkbaar. Meer hoef je ook niet te verwachten op technisch vlak van deze release, en meer heeft de film ook niet nodig om bekijkbaar te zijn.

EXTRA’S
Naast drie trailers van andere Hammer Horror producties krijgen we twee afleveringen uit de TV-reportagereeks World Of Hammer. Een fijne introductie om vertrouwd te geraken met enkele films en sterren die de Hammer studio met zich mee heeft gebracht. Elke aflevering duurt een vijfentwintigtal minuten en bevat heel wat fragmenten uit verschillende films. Deze extra is een zeer leuke toevoeging, zeker als je weet dat sommige Engelse of Amerikaanse releases van Captain Kronos het enkel met de trailer moeten stellen, die dan weer wel bij de Benelux editie ontbreekt.

CONCLUSIE
Captain Kronos is een aanrader voor griezelliefhebbers, cult-minded viewers, pulpfreaks en zij die het wel leuk vinden om eens een film te bekijken die even vreemd, uniek, intrigerend als leuk is. Deze degelijke dvd-release op het “Green Cow” label van Paradiso is werkelijk een vreemde eend in de bijt.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Brian Clemens
Met: Horst Janson, John Carson, Shane Briant, Caroline Munro, John Cater

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504965326


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0 Mono

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers,
• World Of Hammer Episode 1: Vamp,
• World Of Hammer Episode 5: Wicked Women

Andere recente releases van deze maatschappij