:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INTERSTATE 60
INTERSTATE 60
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-02-08
FILM
Neal Oliver (James Marsden: X-Men, Ally McBeal, Superman Returns...) is een opgroeiende tiener die graag schildert en tekent als hobby. Zijn vader, een welgesteld zakenman, heeft het liefst dat zoonlief aan Oxford gaat studeren en geeft hem als stimulans een rode BMW cabrio voor zijn 22ste verjaardag cadeau. Neal heeft geen zin in de unief en ontmoet de mysterieuze O.W. Grant (Gary Oldman: The Fifth Element, Hannibal, Batman Begins...) die beweert dat hij één wens van hem in vervulling kan laten gaan. Neal gaat voor de bijl en vraagt een antwoord op al zijn levensvragen. O.W. Grant stuurt Neal naar de fictieve snelweg 'Interstate 60' waar hij op zoek moet naar de vrouw van zijn dromen, een pakje moet afleveren in een fictieve stad en zich dient te focussen op zijn doel en zich niet mag laten afleiden door alles wat hij onderweg zal tegenkomen. Een mysterieuze en tegelijk verhelderende roadtrip gaat voor Neal van start.

Interstate 60 heeft een tijdje gecirculeerd op filmfestivals maar heeft nooit echt een bioscooprelease gekregen. Sinds kort is deze door liefhebbers erg gezochte film verschenen op DVD zodat die eindelijk het publiek zal krijgen die hij verdient. De film werd geschreven en geregisseerd door Bob Gale, die wereldberoemd werd door het schrijven van de Back To The Future-trilogie. Interstate 60 is ook een geslaagde mengeling van komedie, coming-of-age drama, fantasy en sci-fi, die ervoor zorgt dat de film meerdere lagen krijgt en heel interressant wordt om naar te kijken. Op regievlak is Gale bijlange niet zo virtuoos als Robert Zemeckis, en ook door het kleine budget kunnen we niet spreken van een "grote" film. Toch schemert de achterliggende gedachte bij de film sterk door en wordt de kleinschaligheid van de film nu net één van de grote troeven. Naast hoofdrolspelers James Marsden en Gary Oldman (die hier weer een memorabele rol neerzet) verschijnt er nog een hele resem bekenden de revue. Uit Back To The Future herkennen we Michael J.Fox in een lichtjes overbodige cameo, en Christopher Lloyd in een werkelijk schitterende bijrol. Verder is ook acteur Chris Cooper (Adaptation, The Bourne Supremacy...) werkelijk fenomenaal om naar de kijken in zijn rol. Ook Kurt Russel (Vanilla Sky, Dark Blue, Escape From New York) zorgt in zijn kleine rol als politieagent eventjes voor het nodige amusement. Dit moet echt wel één van de weinige films zijn waarin de gebruikte cameos werkelijk iets bijdragen tot de kwaliteit van het eindresultaat.

Interstate 60 roept een beetje de sfeer op van een TV-serie (spontaan schiet ons een vergelijking met The Twilight Zone voor de geest) en voelt soms heel fragmentarisch aan, waarbij aanvankelijk de avonturen van het hoofdpersonage aandoen als losse, incoherente gebeurtenissen. Gelukkig bewijst Bob Gale met zijn clevere script dat alles wel degelijk deel uitmaakt van één groot geheel op het einde. Interstate 60 is een film die weet te verrassen, ook al heb je helemaal niet die indruk wanneer je begint te kijken. De prent blijft een tijdje hangen in je geest na afloop en is tegelijkertijd toch erg luchtig. Levensvragen bij opgroeien, vragen over seks en het gebruik van drugs worden op een amuserende manier benadert. Er wordt nergens gepreekt en dat maakt de boodschap van de film des te doeltreffender. Wijze zedenlessen zitten vermomt als licht amusement en hierdoor is de film dan ook een aanrader voor mensen van alle leeftijden.

BEELD EN GELUID
Het beeld met een 1.85:1 verhouding werd anamorfisch op de double layer disc vastgelegd. De scherpte fluctueert tussen aanvaardbaar en goed en heeft soms last van (hele) kleine compressiefoutjes. Het contrast en het kleurenpalet zijn naar behoren. Met de beeldkwaliteit scheelt dus in se niet zoveel. Over de kwaliteit van het geluid kunnen we spijtig genoeg niet optimistisch zijn. De geluidstrack werd hier duidelijk het slachtoffer van een slechte pre-mastering. Waarschijnlijk betreft het een film die oorspronkelijk een stereo track heeft. Deze is alvast nergens selecteerbaar op de disc. Met behulp van een soort matrix heeft de geluidstudio een pseudo-surroundmix gemaakt, een beetje vergelijkbaar met het principe dat Dolby Pro-Logic toepast. En hier is het helemaal mis gelopen. De dialogen klinken niet enkel uit het centerkanaal, maar lekken door naar front links en front rechts. Er is op sommige plaatsen zelfs sprake van een faseverschil bij de voorste drie kanalen. Vooral merkbaar wanneer er over het scherm een vrachtauto van rechts naar links rijdt, terwijl het geluid bijna een tegenovergestelde weg aflegt van links naar rechts. De surroundkanalen overstemmen de gehele mix. Ze klinken niet een klein beetje uit balans, neen, ze zijn in waarde van decibels minstens 10dB te luid ten opzichte van de dialogen. Telkens wanneer er muziek speelt versta je geen woord meer van wat er gezegd wordt. De ruimtelijkheid bij de stemmen is haast lachwekkend op sommige momenten. Wanneer de reflectie van de kamer luider klinkt dan de dialogen lijkt het net of je je in een goedkope echokamer bevindt.

EXTRA'S
De film bevat geen enkele relevante extra. Het enige wat bekijkbaar is zijn enkele cross-promotional trailers.

CONCLUSIE
Interstate 60 is een aangename verrassing. Het is een erg luchtige film; waarbij de kijker zich geen seconde zal vervelen. De dubbele bodem lijkt erg vluchtig, maar weet zich toch in je hersens te nestelen. De vele bekende acteurs die de bijrollen opfleuren dragen bij tot de nodige fun-factor. Spijtig genoeg is de film amper bekijkbaar door de rampzalige geluidstrack en lijkt het ons een goede zaak mocht Focus Film Facts een andere soundstudio opzoeken voor hun toekomstige releases. Enkel en alleen door het treurige geluidsaspect zijn we genoodzaakt om deze release af te raden als koop-DVD. En dat is voor iedereen pure zonde!


cover
Studio: Focus Film Facts

Regie: Bob Gale
Met: James Marsden, Gary Oldman, Christopher Lloyd, Amy Smart, Kurt Russel

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
2/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806993593


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-Promotional Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij