:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARY-KATE & ASHLEY OLSEN - NEW YORK MINUTE
MARY-KATE & ASHLEY OLSEN - NEW YORK MINUTE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-02-10
FILM
Jane (Ashley Olsen) en Roxy Ryan (Mary-Kate Olsen) zijn zusjes die ondanks hun tweeling-zijn toch als dag en nacht van elkaar verschillen. Na de dood van hun moeder voelt Jane zich verplicht om haar verantwoordelijkheden over te nemen en gedraagt ze zich als de vrouw des huizes. Dit staat in schril contrast tot Roxy, die haar dagen doorbrengt met het bedenken van nieuwe smoesjes om niet naar school te moeten. Tussen Jane en Roxy bestaat er dan ook een enorme rivaliteit. Maar één dag in New York zal alles voor hen veranderen. Jane moet er een belangrijke speech houden als finaliste voor de McGill beurs. Dit is een studiebeurs om vier jaar te studeren aan de Oxford Universiteit in London, waarvoor Jane zich jarenlang uit de naad heeft gewerkt. Roxy gaat ook naar New York om een video-opname van Simple Plan bij te wonen. Roxy en Jane komen dan ook op dezelfde trein terecht, waar ze even later ook samen afgegooid worden. Uit wanhoop aanvaarden ze dan maar een lift van Bennie (Andy Richter), wat meteen een spiraal van ongelukjes in gang zet waarin een computerchip, een rare hond en een spijbelpolitieagent (Eugene Levy) belangrijke rollen spelen.

New York Minute is verre van een filmisch meesterwerk, maar pretendeert dit ook niet te zijn. De film is mooi afgewerkt en de dialogen zijn voldoende doordacht, maar de humor mist hier en daar zijn doel. Andy Richter en Eugene Levy slagen er niet in om grappig te zijn. Het is vooral de subtiele humor die de gewenste uitwerking heeft, en deze is afkomstig van de grappige hond en de Olsentweeling zelf. Er is ook een klein rolletje weggelegd voor Jack Osbourne, die minder dan een minuut nodig heeft om zich tot het meest irritante personage van de film te bombarderen. Mary-kate en Ashley moeten nog veel leren, maar hebben zich in deze film zeker overtroffen en ze zijn erin geslaagd om met New York Minute de kroon te zetten op hun videofilmcarrière. Maar het vooropgestelde doel om met deze bioscoopfilm een breder publiek aan te spreken dan hun trouwe fans, werd niet bereikt. Daarvoor ligt New York Minute te veel in de lijn van hun direct-to-video films. Een aantal actie- en zelfs vechtscènes kan de gelijkenis met hun vorige werk niet doorbreken. Het is hoog tijd voor iets totaal anders. Een aantal mooie – en afzonderlijke! – bijrollen in films die niet door henzelf geproduceerd worden, zou een beginpunt kunnen vormen van een carrière als gerespecteerde volwassen actrices. New York Minute liep in de USA verloren tussen de blockbusters en flopte dan ook enorm. Met als gevolg dat deze film in vele Europese landen amper vertoont werd. Regisseuse Dennie Gordon is geen onbekende. In 2003 maakte ze de film What a Girl Wants en daarvoor regisseerde ze afleveringen van series zoals Party of Five, Ally McBeal en Dawson’s Creek.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 ziet er goed qua scherpte en detail. De kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. Het betreft hier een recente studiofilm dus vuil en printbeschadigingen zijn niet aan de orde. Storende artefacten hebben we niet bemerkt. De Engelstalige Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, waarbij vooral de hedendaagse soundtrack en de geluidseffecten voor een ruim en open geluidsbeeld zorgen. De dialogen klinken zuiver en komen steeds verstaanbaar uit de centerspeaker. Ruis of andere oneffenheden in het geluid hebben we niet waargenomen.

EXTRA’S
De extra’s bestaan uit de bioscooptrailer, bloopers (3 min.), twee alternatieve eindes, een Behind the Scenes Slide Show met een groot aantal foto’s en een featurette getiteld ‘In a New York Minute’ (14 min.). Voor het eerst vinden we dus op een Benelux uitgave van Dualstar dezelfde extra’s als op de Amerikaanse en dat verdient een pluim!

CONCLUSIE
New York Minute is een samenvatting van alles wat Mary-Kate en Ashley Olsen gedurende hun eerste achttien levensjaren geleerd hebben over acteren en films maken. Het resultaat is een frisse en verdienstelijke film die bij de fans ongetwijfeld in de smaak zal vallen. Verder zal iedereen die films zoals What a Girl Wants en The Lizzie McGuire Movie leuk vindt, ook voor deze film te vinden zijn. De anderen onder ons kijken best uit naar iets anders om de avond te vullen.


cover
Studio: Warner

Regie: Dennie Gordon
Met: Ashley Olsen, Mary-Kate Olsen, Eugene Levy, Andy Richter, Darrell Hammond, Jared Padalecki

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Featurette "In a New York Minute",
• 2 alternatieve eindes,
• Behind the Scenes Slide Show,
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij