:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PARTY, THE
PARTY, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-02-10
FILM
Peter Sellers is Hrundi V.Bakshi, een Indische figurant uit Hollywood die ontslagen wordt omdat hij het steeds te bont maakt en uit zijn rol blijft vallen. Door een administratieve fout ontvangt de man een uitnodiging tot een exclusieve filmparty i.p.v. zijn ontslagbrief. In de hoop als acteur hogerop te geraken door te socializen besluit Hrundi als gast naar het poepsjieke feest te gaan. Eens daar aangekomen begaat hij de ene flater na de andere en zet hij vele gasten door zijn geklungel onherstelbaar voor schut. Het lijkt een wel erg lange nacht te worden waarin de ene blunder de andere overtreft.

The Party moet het niet hebben van zijn scenario of spitsvondige dialogen maar wordt volledig gemaakt door acteur Peter Sellers en diens invloed op regisseur Blake Edwards. Deze twee heren hadden reeds eerder op een succesvolle manier samengewerkt aan The Pink Panther en A Shot In The Dark. Sellers gaf in beide films gestalte aan de klungelige Franse politie inspecteur Jacques Clouseau, waarmee hij op slag onsterfelijk werd. Clouseau, ontegensprekelijk gebaseerd op het typetje “Monsieur Hulot” van de Franse acteur/regisseur Jacques Tati, moest het hebben van slapstickachtig geklungel en een vreemd accent. Het typetje dat Sellers in The Party neerzet heeft opnieuw deze eigenschappen maar verlegd ze naar een andere context. De manier waarop Sellers een Indische klungelaar met het hart op de juiste plaats speelt, getuigt van een onwaarschijnlijk vakmanschap. Zijn timing is steeds perfect en de wijze waarop hij zijn personage inkleed is een schouwspel van de bovenste plank. Sellers is The Party en omgekeerd. Dit houdt voor een stuk in dat de film vooral op prijs gesteld zal worden door fans van Sellers en/of Edwards. Doch blijft er voor zij die weinig of niet vertrouwd zijn met het werk van beide heren nog voldoende film- en lachvoer over om een geslaagde filmervaring te beleven. De film is niet op alle momenten even sterk. Zo raakt de controle van regisseur Edwards naar het einde toe volledig zoek, en gebeuren er enkele zaken die op z’n zachtst gezegd redelijk met de haren getrokken zijn. Toch zijn deze elementen te verwaarlozen wanneer je ze naast de sterke momenten legt. Al wie houdt van spitsvondige doch (bedrieglijk) simpele comedy zal zich bij deze film geen moment vervelen. Sterker nog: door deze fantastische special edition DVD-release van MGM is deze schitterende prent nu eindelijk in optimale vorm beschikbaar voor het grote publiek. We kunnen The Party dan ook zeer warm aanbevelen als koop- of cadeautip.

BEELD EN GELUID
The Party werd vastgelegd in zijn oorsponkelijke 2.35:1 anamorfische bioscoopformaat. Het beeld werd mooi gerestaureerd en het eindresultaat is verbluffend. Een mooi diep contrast, scherpe tot haarscherpe beelden en wame, rijke kleuren maken deel uit van de troeven. Soms is een minuscuul vuiltje merkbaar of een piepkleine compressiefout, maar dan zijn we bijna aan het muggeziften. De beeldkwaliteit is uitstekend. Het Dolby Digital 5.1 surroundgeluid is een geremixte mono track die mooi afgewerkt klinkt. De surrounds treden sporadisch in actie bij enkele randgeluiden en worden verder enkel voor de ruimtelijkheid gebruikt. De dialogen klinken centraal en zijn goed verstaanbaar. De muziek klinkt warm en zit mooi gespreid over de drie voorste kanalen, terwijl de subwoofer de lage tonen voor zijn rekening neemt. Geen super dynamische soundtrack, maar toch zeker een meerwaarde ten opzichte van het originele monogeluid.

EXTRA'S
Achter De Schermen (24 min.)
Een erg uitgebreide documentaire waarin regisseur Blake Edwards en producers Ken Wales en Walter Mirisch veelvulig aan bod komen.

The Party Revolution (17 min.)
Omdat er tijdens de productie veel werd geïmproviseerd wilde regisseur Blake Edwards meteen kunnen zien hoe een bepaald shot er op het scherm uit zou zien. In deze documentaire komen we te weten hoe de eerste stappen werden gezet inzake de ‘video assist’-techniek. Tegenwoordig kijken de meeste regisseurs naar een klein schermpje op de set om de framing en het resultaat ogenblikkelijk te bekijken. In 1968 was van deze techniek nog geen sprake. We leren dat de filmwereld deze techniek voor een groot stuk aan Blake Edwards te danken heeft.

Informatie Producenten (16 min.)
Drie interviews met respectievelijk regisseur Blake Edwards en producers Ken Wales en Walter Mirisch.

Interviews Peter Sellers (20 min.)
Een retro-interview met Peter Sellers dat onderverdeeld werd in negen kleine delen. In redelijk ongesctructureerde vorm geeft Sellers uitleg over enkele van zijn filmtypetjes.

Barclays Bank Commercials
Drie reclamespotjes waarin Sellers werd ingehuurd als acteur. Deze extra heeft weinig of niets gemeen met de film, maar is toch een verdienstelijk leuke troef.

Photo Gallery
In het ene deel van deze fotogallerij zijn posters en artwork van de film zichtbaar, terwijl in het andere deel stills en productie foto’s worden getoond.

Trailer
De enige echte bioscooptrailer.

CONCLUSIE
The Party is een film waarin acteur Peter Sellers de vrije hand kreeg. In een swingend loungey sixties decor begaat hij de ene geïmproviseerde dwaasheid na de andere. Het resultaat is verbluffend en effectief. Simpel maar toch uniek. Dankzij de goede beeld- en geluidskwaliteit en de vele extra’s verdient deze special edition DVD een warm plaatsje in ieders collectie.


cover
Studio: MGM

Regie: Blake Edwards
Met: Peter Sellers, Claudine Longet, Marge Champion, Steve Franken, Fay McKenzie

Film:
7,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968

Leeftijd:
6

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626025054


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1,

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, DEens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Turks
Extra's:
• Achter De Schermen
• The Party Revolution
• Informatie Producenten
• Interviews Peter Sellers
• Barclays Bank Commercials
• Photo Gallery
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij