:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GEERT HOSTE 12 - PATAT
GEERT HOSTE 12 - PATAT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-02-14
OPTREDEN
Al voor de 12de keer tourde België's bekendste politieke cabaretier, Geert Hoste, in het najaar van 2004 en voorjaar van 2005 met zijn eindejaarsconférènce. En al even voorspelbaar werd hiervan tussen kerstmis en nieuwjaar een registratie gemaakt waarbij de VRT - pardon, Één - het traditionele ritueel uitvoert om zijn personeel met bussen naar PC Arenberg te verkassen om plaats te nemen in het publiek. Hoste speelt altijd nauw op de actualiteit in; ten opzichte van wanneer we hem zelf begin december live aan het werk hebben gezien heeft hij ondermeer al een paar grappen in zijn show gevoegd over het overlijden van Yasser Arafat. Hoste weigert echter zijn programma aan te passen aan zijn publiek: als er een paar sneren worden uitgedeeld aan politicus Geert Bourgeois of een paar ranzige moppen getapt over Koen Crucke of Ivan De Vadder, en deze blijken in het publiek te zitten, worden ze allerminst gespaard.

Ten opzichte van andere jaren is het ons echter opgevallen dat het publiek zeker in het begin zeer moeilijk op dreef geraakt. Niet dat Geert Hoste minder moeite doet dan anders, maar na 11 zaalshows voel je bepaalde grappen gewoon aankomen. Dat in de eerste plaats de koninklijke familie het moet ontgelden, is daarbij natuurlijk geweten; maar zeg nu zelf, het intellect van onze kroonprins vráágt gewoon om becommentarieerd te worden. Al zijn het dan grapjes over het feit dat prins Filip de kamer van zijn hotel niet durfde te verlaten omdat er een bordje "do not disturb" op de klink hing...

Geert Hoste heeft echter nog steeds een zeer grote vaardigheid in het gebruik van woordspelingen en taalgrapjes; het idee om de ontblote rug van voorovergebogen werklui op een werf het "bouwvak" te noemen, is zo'n pareltje van een neologisme. Dit wisselt hij dan af met zijn andere grote talent, het trekken van vieze smoelen, wanneer hij bijvoorbeeld het publiek doet geloven dat er risico bestaat dat als je een sekslijn belt die adverteert met taboeloze vrouwen, je misschien Mieke Vogels aan de lijn krijgt. Andere, zeer dankbare, onderwerpen voor een eindejaarsconférènce zijn natuurlijk het proces Dutroux en de bijhorende openstaande combideur - alhoewel Hoste over de ex-slachtoffers van de kindermoordenaar ook een moment bloedserieus is, de perikelen van Vlaams Blok-k(l)opstuk Rob Verreycken die een eigen interpretatie heeft gegeven aan het begrip "meer blauw op straat", en het eeuwig aanslepende dopinggebruik in de sport in het algemeen en het wielrennen in het bijzonder. Merkwaardig is het volledig afwezig zijn van grappen over het intellect van de Amerikaanse president Bush, nochtans in vorige edities één van Hostes favoriete schietschijven; enkel de schandalen rond de Abu Ghraib-gevangenis worden even aangehaald. Dit jaar zoekt Hoste het duidelijk dichter bij huis, met onder meer de gasontploffing in Gellingen, het hoofddoekendebat, de stijlverschillen tussen het journaal bij de VRT en dat bij VTM, en de maagring van Margriet Hermans.

BEELD EN GELUID
Met Geert Hoste Hard werd vorig jaar de eerste show in 1.78:1 op dvd gezet, en die gewoonte wordt dit jaar doorgetrokken. Cabaret is en blijft natuurlijk een zeer statische kunstvorm, waarbij weinig technisch mis kan gaan. Het beeld is meer dan voldoende scherp voor waar het voor moet dienen, bevat niet al te veel ruis of compressie-artefacts, alhoewel het slechts een single layer disc-betreft, en de voornaamste klacht die we zouden kunnen formuleren is het frequent voorkomen van interlacing. De enige aanwezig geluidstrack is een 2.0-track zonder al te veel franjes, waarbij toch opvalt dat de reactie van het publiek redelijk gedempt is. Het kan natuurlijk ook zijn dat iedereen zich inhield uit angst om de volgende te zijn die werd uitgelachen...

EXTRA'S
U mag blijkbaar al blij zijn dat er eeen hoofdstuk-indeling aanwezig is.

CONCLUSIE
Een keurige dvd waar niet veel op aan te merken valt voor de liefhebbers van het genre, maar die ook niet veel potten zal breken op technisch vlak.


cover
Studio: Één

Regie: -
Met: Geert Hoste

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425001820153


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij