:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NAKED GUN TRILOGY, THE
NAKED GUN TRILOGY, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-04-24
FILMS
The Naked Gun is de relatief succesrijke filmbewerking van de slechts zes afleveringen tellende tv-reeks Police Squad!, en is net zo een volslagen opeenstapeling van absurde situaties (alleen al de nummering van de films spreekt boekdelen), een concept dat door hetzelfde regisseurstrio (Zucker/Abrahams/Zucker) ook is toegepast in eerdere films zoals Airplane! De plots (nu ja...) van de films draaien telkens om Frank Drebin (de toch al redelijk bejaarde acteur Leslie Nielsen), een schietgrage LA-cop die meer misdaden veroorzaakt dan dat hij er oplost. In zijn queestes wordt hij bijgestaan door zijn overste Ed (George Kennedy), zijn buddy Nordberg (de intussen zeer omstreden acteur O.J. Simpson), en last but not least zijn eeuwige liefde Jane Spencer (Priscilla Presley, ex van).

In de eerste film, die veelal de gags uit de tv-reeks herkauwt, neemt Drebin het op tegen een bende internationale terroristen die koningin Elisabeth willen vermoorden tijdens haar officiële staatsbezoek aan Los Angeles. Door middel van elektronische hypnose wil de mediatycoon Vincent Ludwig het vuile werk laten opknappen door een nietsvermoedende baseball-speler. Zijn assistente, Jane, moet Drebin in het oog houden, maar ze wordt verliefd op hem - ze valt ongetwijfeld op bejaarden. De baseball-wedstrijd wordt door Drebins toedoen één gigantische knoeiboel. In het tweede deel onderzoekt Drebin de ontvoering van de milieuadviseur van de president, die gekidnapt is door de petroleum- en kernenergielobby. Die heeft het plan opgevat om een dubbelganger te laten opdraven om de president te adviseren om toch maar niet te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen. In het derde deel neemt Drebin, intussen gepensioneerd, nog éénmaal een undercoveropdracht in de gevangenis aan als de gevaarlijke psychopatische bommenlegger Rocco in opdracht van de internationale terrorist Papschmir de Oscaruitreiking dreigt in de lucht te laten vliegen.

Zoals quasi alle Amerikaanse komedies blijft ook The Naked Gun jammerg genoeg niet gespaard van een redelijke dosis boerse en platvloerse humor (lees: grappen over betonnen dildo's, spermabanken, primaire en secundaire geslachtsdelen, etc.). Anderzijds zijn de grappen toch vaak erg subtiel (zo staat er in een krant te lezen dat er een remedie tegen dyslexie is gevonden!) en worden ze tegen een zodanig snel tempo op de kijker afgevuurd dat er naast deze platvloerse toestanden ook nog wel plaats is voor fijnere humor. Net omdat de films zo'n breed spectrum van verschillende humorstijlen probeert aan te bieden, zal iedereen wel iets in de film kunnen appreciëren. Persoonlijk vind ik de briljantste vondst de talrijke films die worden geparodieerd; om er enkele te noemen: van Jurassic Park, Star Wars (mét toestemming van Lucas!), over Thelma and Louise, Ghost, The Shawshank Redemption, E.T., tot zelfs Beavis & Butthead, Psycho, en last but not least een schitterende bewerking van de stations-scène uit The Untouchables. De makers nemen geen blad voor de mond - zo komt het echtpaar George sr. en Barbara Bush, en dan vooral de afwezigheid van intelligentie bij eerstgenoemde, in de tweede film zwaar onder vuur te liggen. Een ander hoogtepunt is de openingsscéne van de eerste film waarin Drebin op zijn eentje gehakt maakt van Yasser Arafat, Moammer Khadaffi, Idi Amin Dada, de Ayatollah Khomeini én Michael Gorbachov. De eerste film heeft overigens wel wat te lijden onder het absoluut gebrek aan kennis over baseball bij de modale Europeaan, en enkele grappen uit de tweede film zijn herkauwsels uit de eerste, alhoewel de infiltratiepoging van Drebin en de zijnen als Mexicaans bandje ronduit hilarisch is. Maar vooral in het derde deel, naar mijn mening het meest geslaagde onderdeel, wordt de hype en de protserigheid omtrent de Oscar-uitreiking danig op de korrel genomen. De producers hebben er overigens na de derde film definitief de brui aan gegeven en alle verhaallijnen afgerond om in schoonheid te eindigen. Débâcles als Police Academy indachtig was dit misschien wel een wijze beslissing. Voor de rest zijn de films redelijk homogeen van kwaliteit, verdienen ze meerdere visies (je ontdekt vaak nieuwe details die je de vorige keer over het hoofd hebt gezien), en moet je vooral de end credits van de films eens nauwkeurig nalezen op anomalieën - pret gegarandeerd.

BEELD EN GELUID
De drie films zijn 16:9-enhanced en mooi anamorf met contrastrijke kleuren en al bij al redelijk scherpe beelden. De geluidstracks staan in 5.1, maar vooral dan in de twee eerste films wordt er niet bijster optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van een Dolby Digital-track en klinkt het geheel doorgaans vrij vlak. In de derde film is daar opmerkelijk meer aandacht aan besteed, zoals o.a. te merken is in de Jurassic Park-scènes of tijdens de atoomexplosie. Een negatief puntje van commentaar is wel de af en toe slechte Nederlandse vertaling - toegegeven, sommige woordspelingen zijn wel moeilijk te vertalen - maar als je de film opnieuw bekijkt kan je met het Engelse ondertitelingsspoor nieuwe subtiliteiten in de woordspelingen vinden. Ook is de layer change in alle films nogal ongelukkig geplaatst.

EXTRA'S
Alle disks zijn voorzien van een audiocommentaartrack door o.a. schrijver/regisseur David Zucker en producent Robert Wise, voorzien van Engelse en Duitse ondertitels. Ook bevatten de films elk een trailer (The Naked Gun 2 1/2 zelfs twee), maar voor de rest zijn deze dvd's redelijk kaal, zeker in verhouding tot de betrekkelijk hoge prijs. En dat valt niet echt onder de categorie 'extra's', maar toch nog even opmerken dat de films redelijk kort zijn (ze schommelen ongeveer rond de 80 minuten elk).

CONCLUSIE
Kwalitatief is er op deze disks niet veel aan te merken. Inhoudelijk dan: als dit soort humor je aanspreekt, dan moet je niet wachten tot Paramount ze als een boxset uitbrengt. Twijfel je of dit soort film wel iets voor jou is, dan kan je altijd één film huren of kopen en uitproberen of The Naked Gun spek naar je bek is. Echter, mede door hun uniforme lay-out en dito afwerking vormt het trio een mooi geheel dat je pas echt kan appreciëren in zijn totaliteit.


cover
Studio: Paramount

Regie: Jerry Zucker, Jim Abrahams, David Zucker
Met: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy, O.J. Simpson

Film:
7,5-7-8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5-6,5-7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988-1991-1994

Leeftijd:
AL

Speelduur:
242 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865558584


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Hongaars, Pools, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij