:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> O.C., THE - SEIZOEN 1
O.C., THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-02-16


SERIE
Tienerdrama’s met een kijk op het leven van de rich and famous lijken op het eerste zicht triviaal en weinigomvattend, maar om één of andere reden blijken ze toch het nodige succes te hebben. Kijk maar naar een serie als Beverly Hills 90210 die destijds op een behoorlijke aanhang kon rekenen hoewel velen het gewoon niet toegeven. Vanwaar dat succes als het merendeel van de mensen zulke serie als iets inhoudsloos bestempelt? Misschien is het een soort van ontsnapping aan de eigen problemen. The O.C. -O.C. staat voor Orange County en dat staat in Californië zo’n beetje bekend als het nieuwe Beverly Hills- lijkt niet veel meer te kunnen bieden dan de voorgangers. Zo deden de reclamefilmpjes eerder denken aan een zoveelste tienerdrama waarbij je als buitenstaander een kijk krijgt op het luxueuze leventje van een bende verwende kindjes die niet beseffen hoe goed ze het wel hebben. Feit is dat bij de start van het eerste seizoen de reeks veel lof kreeg toegezwaaid. Velen noemden het genietbaar “ontsnappings”entertainment met een goed geschreven script. Persoonlijk ben ik een liefhebber van het genre en verslond ik reeksen als Beverly Hills 90210 en Dawson’s Creek in een mum van tijd en met het medium dvd gaat dat alleen maar sneller, maar ik begrijp best dat mensen er een andere kijk op hebben.

Het personnage van Seth (Adam Brody) vormt de sleutelfiguur doorheen de reeks. Hij is de zoon van Sandy (Peter Gallagher) en Kirsten Cohen (Kelly Rowan. Sandy is een idealistische openbare aanklager en Kirsten werkt voor haar vader, de rijkste man van de stad. Sandy krijgt een zaak toegewezen van de 15-jarige Ryan Atwood (Benjamin McKenzie), die in de gevangenis belandt na diefstal van een auto samen met z’n broer. Sandy herkent zichzelf in de jongen en besluit hem thuis te laten logeren. Die barmhartige daad zorgt voor de nodige commotie in de vrij gesloten gemeenschap van Newport Beach. Voor Ryan opent er een nieuwe wereld en hij schept al snel een band met Seth. De zaadjes voor het verdere vervolg van het verhaal worden al snel geplant. Ryan ontmoet het buurmeisje Marissa Cooper, die worstelt met depressie, een drankprobleem en haar obsessieve moeder Julie (Melinda Clarke) en haar vader Jimmy (Tate Donovan) die met zware geldproblemen zit. Seth hunkert naar Summer, een op het eerste zicht oppervlakkige bitch die Seth enkel ziet staan als ze een gunst nodig heeft. Ryan komt al snel in botsing met Marissa’s vriendje Luke (Chris Carmack).Zoals je ziet levert de verhaallijn weinig verrassingen en bijgevolg is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het eerste seizoen bevat 27 afleveringen waar de meeste andere series zich beperken tot een 22-tal afleveringen. Dat uitgebreide eerste seizoen zorgt ervoor dat er nu en dan niet voldoende materiaal beschikbaar is. Met momenten begeeft men zich wat te veel op het 90210-territorium en de aan-en-af relatie tussen Ryan en Marissa heeft een redelijk hoog Dawson-Joey. Halverwege het seizoen komt de schrijver aandraven met een nieuwe personnage in de vorm van Oliver Trask die voor de nodige spanningen tussen Ryan en Marissa moet zorgen. Wie had dat nu kunnen verwachten? Tussen al het melodrama door zorgen de volwassen personnages, voornamelijk Sandy en Kirsten, voor een balans in het tienergebeuren.

De uitgebreide cast brengt het risico met zich mee dat er zwakke punten naar voor treden en dat is bij The O.C. niet anders. Zo heb je bijvoorbeeld het geval Mischa Barton in de belangrijke rol van Marissa Cooper. Zij is duidelijk niet in staat zo’n belangrijke rol te dragen en zorgt ervoor dat haar personnage inhoudsloos en saai overkomt wat helemaal niet de bedoeling is van het script. Voor de rest heeft men de rollen vrij goed gecast. Benjamin McKenzie lijkt aanvankelijk wat ruwe kantjes te hebben, maar weet vrij snel z'n draai te vinden in de rol van Ryan. Hier en daar noemt men hem wel eens de jongere Russell Crowe en als je hem in bepaalde shots ziet, heeft hij er inderdaad wat van weg. Vooral Adam Brody steelt de show als de onzekere, snel-pratende Seth met het brandende verlangen naar Summer. Peter Gallagher en Kelly Rowan zorgen voor een gepaste ondersteuning als Sandy en Kirsten Cohen, terwijl Melinda Clarke het duidelijk naar haar zin heeft in de rol van plaatselijke roddeltante. Tate Donovan, in de rol van Jimmy Cooper, heeft met The O.C. zowat z'n eerste echte succes-serie te pakken en levert een aardige vertolking van de bezorgde vader die zijn gezin niets kan weigeren, maar daardoor in de problemen raakt.

AFLEVERINGEN
1. Pilot
In de pilootaflevering maken we kennis met Ryan Atwood, een tienerjongen uit Chino (Californië). We zien hoe hij samen met z’n broer Trey een auto steelt om vervolgens, na een wel heel korte joyride, door de politie bij de kraag gevat te worden. Het ziet er niet zo best uit voor de jongen: z’n broer wordt veroordeeld tot celstraf en z’n moeder zet hem zonder pardon aan de deur. Gelukkig is er openbare klager Sandy Cohen die, tegen de wil van z’n vrouw Kirsten, Ryan onder z’n hoede neemt en bij hem thuis laat logeren. Er opent een nieuwe wereld voor Ryan. Al snel ontmoet hij het buurmeisje Marissa en krijgt hij een uitnodiging voor een feestje. Op die fuif botst Ryan op tegen Marissas vriendje Luke: “Welcome to the O.C., Bitch!”.

2. The Model Home
Kirsten haar besluit staat vast: na de vechtpartij kan Ryan niet langer bij hen blijven. Hij heeft een te negatieve invloed op Seth. Sandy geeft echter aan dat er waarschijnlijk geen pleeggezin te vinden zal zijn en dat Ryan in een groesphuis zal moeten blijven tot z’n achtiende. Ryan ziet geen andere oplossing dan weg te lopen, maar hij wordt betrapt door Seth, die een beter idee heeft. Ryan kan in één van Kirstens onafgewerkte modelwoningen verblijven. Toeval wil dat Marissa bij het plan betrokken raakt. Hun plan loopt echter niet op wieltjes. Jimmy’s zaken lopen uit de hand en hij doet beroep op Kirstens hulp.

3. The Gamble
Ryan en Luke zijn in de jeugdgevangenis beland na hun aanvaring in de vorige aflevering. Sandy laat Ryan weten dat hij niet kan vrijgelaten worden omdat hij geen voogd heeft, maar hij verzekert Ryan dat alles in orde zal komen. Seth zit thuis onder huisarrest en kan er maar niet bij dat Ryan niet gewoon bij hen kan komen wonen. Samen met Kirsten bezoekt hij Ryan en daar neemt Kirsten snel de beslissing dat Ryan toch bij hen kan logeren. Sandy is ondertussen op zoek naar Ryans moeder en met de hulp van een privé-detective vindt hij haar terug. Wanneer Ryan haar ziet, zit hij met gemengde gevoelens. Hij houdt enorm veel van haar, maar kan niet begrijpen hoe ze hem zo in de steek kon laten.

4. The Debut
Iedereen is in de ban van Cotillion, het jaarlijkse introductiebal waar de meest gevestigde jonge dames hun intrede doen in de gemeenschap. De voorbereidingen lopen echter niet op wieltjes en op een feestje komt het weer tot een botsing tussen de ego’s van Ryan en Luke. Terwijl de anderen druk ruzie maken, klikt het goed tussen Seth en de guitige Anna, een meisje dat hij tijdens de repetitie ontmoette. Ondertussen ontrafelen de problemen van Jimmy zich en een confrontatie kan niet langer uitblijven. U dacht toch niet dat het bal rustig zou verlopen?5. The Outsider
Ryan weet een baantje te versieren bij de Crab Shack, een plaatselijk visrestaurantje. Daar ontmoet hij Donnie, een jongen met een vergelijkbare achtergrond. Seth gaat in op een uitnodiging voor een feestje van Donnie. Ryan ziet dat niet goed aflopen en gaat tegen zijn wil mee. Ze druipen al snel af met een gevandaliseerde wagen. Ondertussen probeert Sandy om Jimmy te helpen zijn zaken terug op orde te krijgen, maar dat zal niet makkelijk zijn want Julie overweegt een scheiding. Na het feestje bij Donnie, nodigt Seth hem uit voor een feestje bij Holly Fischer. Dat had hij beter niet gedaan, want het zaakje ontaart al snel.

6. The Girlfriend
Kirstens vader Caleb Nichol komt op bezoek met z’n nieuwe aantrekkelijke vriendin Gabrielle die behoorlijk onthullend voor de dag komt. Luke smeekt Marissa om een tweede kans, want hij wil terug bij haar zijn. Gabrielle blijkt een ongewone belangstelling te tonen voor Ryan en probeert hem zowaar te verleiden. Met de aanwezigheid van een rijk man als Caleb Nichol ruikt Julie Cooper geld, veel geld. Ze laat Caleb weten dat ze gaat scheiden. Daarop nodigt Caleb haar uit voor een etentje. Marissa betrapt Ryan en Gabrielle op bed en als antwoord daarop neemt ze Luke met haar mee. Die laat dat maar al te graag gebeuren.

7. The Escape
Onze vrienden plannen een reisje naar Tijuana (Mexico). Marissa wil thuis blijven om haar vader te steunen, maar die staat erop dat ze meegaat zodat hij ongemerkt kan verhuizen. Sandy krijgt van een vroegere vriendin een job bij een advocatenbureau aangeboden. Hij staat er aanvankelijk weigerachtig tegenover omdat hij gewend is voor de underdog te werken. Luke raakt in de verleiding van Holly, een “vriendin” van de meisjes. Onderweg naar Tijuana strandt de groep door een auto-ongeval in een vunzig hotel waar Marissa het slechte nieuws van haar vader te horen krijgt. Wanneer ze Luke met Holly betrapt in een discotheek raakt ze het noorden kwijt.
Pagina: 1 - 2 - 3
coverStudio: Warner

Regie: Diverse
Met: Peter Gallagher, Kelly Rowan, Benjamin McKenzie, Mischa Barton, Adam Brody, Tate Donovan

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
1134 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar bij de pilootaflevering,
• Onscreen Music Guide,
• The O.C. Unseen,
• Inside the Real O.C.,
• Casting The O.C.,
• The Music of The O.C.,
• Vooruitblik op seizoen 2,
• Ocinsider.com,
• 3 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij