:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AKIRA KUROSAWA BOX 1
AKIRA KUROSAWA BOX 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-03-06
REEKS
Akira Kurosawa (Japan, 1910-1998) is één van Japans belangrijkste filmregisseurs. Zijn oeuvre overspant een periode van 4 decennia. In de jaren vijftig stond hij heel erg onder westerse invloed. Zijn grootste voorbeeld is de Amerikaanse regisseur John Ford. Films als Seven Samurai, Sanjuro en Yojimbo maakten op hun beurt een grote indruk op westerse regisseurs en kregen een remake in de USA. De Akira Kurosawa Box 1 bevat het meesterwerk Seven Samurai en het meer intimistische Ikiru, waarmee de Japanner bewijst van meerdere markten thuis te zijn. Yojimbo en Sanjuro (verfilmd als A Fistful of Dollars) zijn samuraifilms.

Seven Samurai (1954)
Een 16e eeuws Japans dorp wordt aangevallen door een bende bandieten die zich in de bergen schuilhoudt. Ze roven de rijstoogst, verkrachten de vrouwen en steken de huizen in brand. De mannen van het dorp besluiten om iets te ondernemen tegen de roversbende en gaan op zoek naar een aantal samurai die hun dorp kunnen verdedigen. Maar de dorpelingen hebben niet veel meer te bieden dan een kom rijst en in de stad vinden ze moeilijk kandidaten voor hun onderneming. Een oudere samurai (Takashi Shimura) brengt begrip op voor hun hachelijke situatie en probeert nog vijf andere samurai te overtuigen hem te volgen in een wat hij noemt 'weinig eervolle en financieel oninteressante' onderneming. Eén man, Kikuchiyo (Toshiro Mifune), meldt zichzelf aan als kandidaat. Hij is moedig, voortvarend en met een grote bek, maar hij heeft weinig ervaring. Met z'n zevenen gaan ze op pad naar het dorp dat over enkele dagen aan de gierstoogst begint.

De volledige bespreking van Seven Samurai kan u hier lezen.



Sanjuro (1962)
Ergens in een Japans dorp in de bloeitijd van de samurai is een machtsstrijd aan de gang tussen de regent (plaatsvervanger van de landsheer bij diens afwezigheid) en de schout (hoofd van de politie). Negen jonge samurai die trouw hebben gezworen aan de landsheer, verdenken er de regent van de macht te willen overnemen en ze wenden zich tot de schout om dat te voorkomen. Gelukkig verschijnt er op tijd een oudere en meer ervaren samurai, Sanjuro genaamd (Toshiro Mifune), die hun vertelt dat ze de situatie verkeerd inschatten, want dat de schout feitelijk degene is die de macht ambieert. De negen jonge samurai zien zich verplicht op Sanjuro een beroep te doen om de rebellen een halt toe te roepen. Maar de oude samurai heeft het niet makkelijk om de jonge horde onder controle te houden en te voorkomen dat ze zijn plannen door hun naïviteit en roekeloosheid voortdurend in het honderd laten lopen.

De volledige bespreking van Sanjuro kan u hier lezen.



Yojimbo (1961)
De rondzwervende samurai Sanjuro (Toshiro Mifune) passeert een klein dorp dat er abnormaal stil bijligt. Van een oud mannetje verneemt hij dat twee vijandige clans er zich inlaten met gokken en dat hun clanhoofden de totale macht ambiëren. Die situatie leidt tot voortdurende gevechten tussen de aanhangers, moordpartijen en vluchtende dorpelingen. De winkels zijn dicht, de zijdehandel ligt stil, alleen de doodkistenmaker doet goede zaken. Sanjuro is berooid, heeft honger en onderzoekt de mogelijkheid om zich als lijfwacht te verhuren aan één van beide kampen. Maar al gauw blijkt dat geen van de partijen te vertrouwen is en hij besluit dat het dorp beter af is wanneer alle bandieten dood zijn. Als een derde partij die voortdurend eigen profijt en faam voor ogen heeft én een eerlijke toekomst voor de dorpelingen, speelt Sanjuro de clans tegen elkaar uit en begint aan de systematische liquidatie van de slechterikken.

De volledige bespreking van Yojimbo kan u hier lezen.



Ikiru (1952)
Een groepje huismoeders uit de Japanse hoofdstad Tokio gaat zich beklagen bij het gemeentebestuur over de modderpoel in hun straat. Ze willen dat de overheid de plek saneert en er een park of een speelplein aanlegt. Het water trekt muggen aan en besmet de kinderen en hun ouders met moeraskoorts. In Tokio is de heropbouw in volle gang en de fondsen zijn beperkt. Ze gaan prioritair naar woonprojecten en wegenbouw. De rest moet wachten, ook al zijn er speciale budgetten voorzien voor buurtsanering. Ze komen bij de dienst Publieke Zaken terecht - de dienst die in eerste instantie klachten, vragen en suggesties van de bevolking moet beantwoorden - maar ze worden doorgestuurd naar een ander loket en vandaar naar nog een ander en nog een ander...

De volledige bespreking van Ikiru kan u hier lezen.



CONCLUSIE
De Akira Kurosawa Box 1 bevat met Seven Samurai en Ikiru in elk geval twee meesterwerken van de Japanse grootmeester. Sanjuro en Yojimbo, allebei samuraifilms, zijn lichter van toets. Toch weet hoofdacteur Toshiro Mifune telkens de juiste toon te vinden om de films een belangrijke meerwaarde te geven en de kijker tot het einde te boeien.



cover




Studio: Total Film

Regie: Akira Kurosawa
Met: Takashi Shimura, Toshiro Mifune, Isao Kimura, Daisuke Kato, Tatsuya Nakadai, Keiju Kobyashi, Yuzo Kayama, Yoko Tsukasa, Isuzu Yamada, Shinichi Himori, Hjruo Tanaka, Minoru Chiaki

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1954-62

Leeftijd:
12

Speelduur:
556 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789085140184


Beeldformaat:
1.33:1 & 1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij