:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NOT ONE LESS
NOT ONE LESS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-10-19
FILM
Not One Less vertelt het verhaal van Wei, een dertienjarig meisje, woonachtig in een afgelegen bergdorpje ergens in China. De onderwijzer van het lokale schooltje moet voor een maand naar zijn zieke moeder, en vermits er geen plaatsvervanger gevonden werd, krijgt Wei de opdracht om de kinderen gedurende één maand te onderwijzen. Ze krijgt een korte 'briefing' maar blijkt toch niet helemaal opgewassen tegen de taak. Haar voornaamste opdracht bestaat erin te voorkomen dat er leerlingen de school verlaten, hetgeen de voorbije maanden al meermaals gebeurd is. Indien ze hierin slaagt, krijgt ze bovenop haar beloofde loon van 50 yuan nog eens 10 yuan extra. Op een ochtend bij de aanvang van de les merkt Wei dat er een leerling ontbreekt. De familie van de jongen heeft grote schulden en daarom trok hij naar de stad om werk te zoeken. Wei beslist om hem te gaan zoeken en terug te brengen. Onvoorbereid en met bijna geen geld trekt ze richting stad, waar ze tot het besef komt dat het dagelijkse leven op het platteland en in de stad dag en nacht verschilt.

Met Not One Less won Zhang Yimou voor de tweede keer de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië. Het had niet veel gescheeld of er was nooit sprake geweest van Zhang Yimou. Tijdens de Culturele Revolutie die er in China woedde, werd hij van school gehaald en verplicht tot het uitoefenen van 10 jaar handenarbeid. Nadien schreef hij zich in de filmacademie in maar werd geweigerd wegens te oud. Na de nodige argumentatie werd hij in 1978 dan toch toegelaten. Hij had de kans om samen te werken met enkele filmmakers zoals Chen Kaige en Wu Tianming, en het is dankzij deze laatste dat Zhang Yimou zijn eerste film Red Sorghum kon maken, met Gong Li in de hoofdrol. Dit betekende dan ook zijn doorbraak. Zhang Yimou werd ondertussen meermaals de hemel in geprezen voor zijn schitterende films zoals Red Sorghum, Ju Dou, Raise the Red Lantern, The Story of Qui Ju, To Live en Shanghai Triad.

BEELD EN GELUID
De film krijgt een anamorf 1.85:1 beeldformaat dat er heel goed uitziet. Kleuren ogen mooi, het niveau van contrast is gebalanceerd, het beeld is scherp en gedetailleerd. Af en toe merk je een beetje ruis, en verschijnen er her en der wat krasjes. Afgezien hiervan valt er op de beeldtransfer niets aan te merken.

Deze DVD krijgt een Dolby Surround geluidsspoor die meer dan behoorlijk klinkt. Een Dolby Digital 5.1 track zou hier totaal geen zin hebben vermits het hier gaat om een dialoogfilm die bijna geen gebruik maakt van de achterste kanalen, behalve dan voor enkele achtergrondgeluiden in de stad.

EXTRA'S
Een magere DVD naar goede Columbia traditie, maar helaas niets aan te verhelpen. We krijgen een bioscooptrailer (Nederlands ondertiteld) en de isolated music score.


coverStudio: Columbia Tristar

Regie: Zhang Yimou
Met: Wei Minzhi, Zhang Huike, Tian Zhenda, Gao Enman, Sun Zhimei

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609071504


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijns Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Isolated Music Score

Andere recente releases van deze maatschappij