:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GATTACA
GATTACA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-08-20
FILM
Vincent Freeman (Ethan Hawke) wordt in de nabije toekomst geboren zonder genetische 'verbeteringen'; op de natuurlijke manier dus, waardoor hij virtueel uitgesloten wordt van alle hogere opleidingen, waar voor uitsluitend genetisch perfecte mensen in aanmerking komen. Als zijn ouders vernemen dat hij maar een levensverwachting van een jaar of dertig heeft wegens een aangeboren hartafwijking, laten ze hun tweede kind, Anton (Loren Dean), wél genetisch manipuleren. Als Vincent, ondanks zijn imperfectie zijn broer in een zwemwedstrijd verslaat, begint hij van meer te dromen. Hij wil gaan studeren in het prestigieuze instituut Gattaca, wat hem in staat zou stellen om zijn droom waar te maken en naar de ruimte te reizen. Bij de eerste plastest valt hij natuurlijk door de mand; vandaar dat een makelaar in identiteiten hem een 'opstapje' bezorgt: Jerome Morrow (Jude Law) is een genetisch volmaakte atleet die tijdens een auto-ongeluk zijn rug heeft gebroken en dat niet bekend heeft gemaakt. De twee mannen beginnen aan een indrukwekkend bedrog, waarbij Vincent laat uitschijnen dat hij Jerome is en hij tijdens z'n DNA-tests specimen van de echte Jerome achterlaat; in ruil daarvoor onderhoudt hij de gebrekkige man financieel. Zelfs het feit dat de mannen niet echt op elkaar lijken schijnt geen bezwaar te zijn, want alle identiteitscontroles gebeuren via DNA. Het bedrog houdt stand, maar dan is Gattaca het toneel van een moord waarmee Vincent overigens niets te maken heeft. Er wordt een wimper van hem gevonden en men gaat ervan uit dat een 'imperfecte' de moord heeft gepleegd om zijn ware identiteit te verbergen. Zelfs Vincents vriendin en collega Irene (Uma Thurman) heeft haar twijfels. Als de moord uiteindelijk wordt ontrafeld, begint voor Vincent pas de pijnlijke confrontatie met zijn ware afkomst.

De wereld die in Gattaca wordt geschetst - de letters in het woord zijn niet toevallig de vier zuren Adenine, Guanine, Cytosine en Thymine (de bouwstenen van de DNA-string) - is alles behalve een paradijs op aarde. Omdat iedereen van bij zijn geboorte zijn levensloop kent, heeft niemand nog de aspiratie om zichzelf te overstijgen en de film vertelt wat er gebeurt als er toch zo'n apart individu beslist om z'n eigen weg te gaan. De stand van zaken in de studie van het menselijk genoom laat vermoeden dat deze wereld bovendien niet zover af is als we soms denken, en de film neemt daarom niet geheel onterecht,een zeer kritisch standpunt in. De kille, beklemmende sfeer wordt nog benadrukt door de prachtige fotografie, waarbij beelden van genetisch perfecte mensen in eenzelfde driedelig kostuum of koele kale ruimten met louter identieke werkstations op het netvlies blijven plakken. Zowel Ethan Hawke als Jude Law (voor wie dit één van de eerste grote successen is) kiezen voor een hoog acteerniveau en in enkele leuke bijrollen herkennen we o.a. de Amerikaanse schrijver Gore Vidal en Airwolf-veteraan Ernest Borgnine. De grootste merite van de film blijft echter het ijzersterke scenario vol dubbele bodems, opgebouwd met veel oog voor symmetrie en volledigheid, met een zeer weldoordachte en sterke, maar ook ontroerende climax. Komt dat zien!

BEELD EN GELUID
Columbia Tristar is zoals gewoonlijk een keurmerk voor technisch onberispelijke dvd's, zowel wat beeld als wat geluid betreft: anamorf, Dolby Digital,... feitelijk het minimum dat elke zichzelf respecterende maatschappij als maatstaf zou moeten hanteren. Voor een sf-film wordt er op een enkele lancering van een ruimteschip na wel weinig gebruik gemaakt van ruimtelijke effecten. Gattaca is onder de sf-films dan ook een beetje een buitenbeentje dat het  niet moet hebben van peperdure effecten. Goed verstaanbare dialogen en sfeervolle muziek die elkaar niet verdringen zijn ook belangrijk. De film wordt bovendien in zijn originele aspect ratio en anamorf gepresenteerd, zoals het altijd zou moeten zijn. Excellent!

EXTRA'S
Zeker voor een oudere release van Columbia bevat deze dvd toch nog relatief veel extra's, misschien niet vergelijkbaar met pakweg een Hannibal of The Patriot, maar toch zeer interessant, zij het jammer genoeg niet ondertiteld - ook niet exclusief in het Nederlands zoals dat bij Columbia al eens het geval pleegt te zijn. Naast de obligate trailer staat er ook een making-of-featurette op de disk, eigenlijk niet meer dan een verlengde trailer, aangedikt tot zeven minuten met interviews met de cast. Van diezelfde cast vinden we ook een korte filmografie terug. Er is ook een eerder beperkte fotogalerij en enkele poster-ontwerpen. De disk bevat echter ook een mooie selectie verwijderde scènes, waarvan vooral het alternatieve einde een diepe indruk maakt dat men volgens ons niet uit de film had mogen knippen.

CONCLUSIE
Gattaca is een visionaire film met verrassend veel diepgang, waarover misschien in het kader van de toekomstige ontwikkelingen inzake menselijke genetica later nog veel inkt zal vloeien.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Andrew Nicol
Met: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law, Alan Arkin, Loren Dean, Ernest Borgnine, Gore Vidal, Xander Berkeley

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609025620


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Theatrical trailer
• Deleted scenes
• Making-of-featurette
• Cast- en crewinformatie
• Fotogalerij
• Posterontwerpen

Andere recente releases van deze maatschappij