:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FC DE KAMPIOENEN - SEIZOEN 2
FC DE KAMPIOENEN - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-03-20
SERIE
Hou U vast, want de slechtste voetbalploeg van Vlaanderen staat aan de aftrap voor het tweede seizoen, nadat ze alweer niet gedegradeerd zijn, omdat er onder hun helemaal geen afdeling met nóg slechtere voetbalploegen meer bestaat. Het eerste seizoen was in het televisieseizoen 1990-1991 een schot in de roos, en met het voordeel dat de karakters niet meer moesten worden geïntroduceerd, was een tweede seizoen voor de hand liggend. De afleveringen zelf zijn gemiddeld ook wat langer geworden, en de leden van de cast - die in de eerste vier seizoenen nog ongewijzigd was ten opzichte van het begin - begonnen zich duidelijk goed te kunnen identificeren met hun personages. Waar de reeks vooral de laatste jaren wat van zijn élan heeft verloren, omdat de formule scenariogewijs uitgemelkt schijnt te zijn en de karakters zich herhaaldelijk bezondigen aan overacteren, is daar in dit tweede seizoen gelukkig nog niet veel van te merken. Ook is dit het tweede van vier seizoenen waarbij de originele cast aantreedt; Walter Michiels, Carry Goossens en Jacques Vermeire zijn er om diverse redenen anno 2005 - de reeks loopt nog steeds - niet meer bij.



Toch nog even een introductie voor wie niet met het fenomeen FC De Kampioenen bekend is: in deze sitcom volgen we de belevenissen van een vreselijk slecht presterende café-voetbalploeg die gesponsord wordt door een lokale middenstander, de vrouwenloper Balthazar Boma (Marijn De Valck). De gebeurtenissen spelen zich af rond - en vooral in - het stamcafé van de ploeg, dat opengehouden wordt door trainer Oscar Crucke (Carry Goossens), zijn omhooggevallen vrouw Pascale (Danni Heylen) en hun rebelse tienerdochter Bieke (An Swartenbroeckx). Vaste stamgasten zijn de beroepsmilitair en annex nietsnut Xavier Waterslaeghers (Johny Voners), getrouwd met de excentrieke helleveeg Carmen (Loes Van den Heuvel), en het groene schoolmeestertje Pico Coppens (Walter Michiels), wiens eeuwige (toch vier seizoenen lang) liefde luistert naar de naam Doortje (Ann Tuts). Niet bij de ploeg horend, maar toch elke keer van de partij - vooral als er iets aan te verdienen is - is de buurman, de gierige, sjoemelende garagist Dimitri De Tremmerie (Jacques Vermeire) - DDT voor de vrienden - die niets liever doet dan de ploeg te treiteren. Maar dat is gelukkig wederzijds. In dit tweede seizoen beginnen ook voor het eerst enkele continue verhaallijnen te lopen: Xavier probeert voor de zoveelste keer zijn examen voor bevordering van korporaal tot sergeant te behalen - waarschijnlijk het hoogste dat hij ooit zal halen, Bieke wil graag met een uitwisselingsproject naar Amerika, maar wordt geconfronteerd met enkele materiële problemen en een paar oerconservatieve ouders, en zoals blijkbaar van elk jong koppel blijkbaar verwacht wordt na een paar jaar huwelijk, beginnen Pico en Doortje aan gezinsuitbreiding. En in tegenstelling tot de recentere reeksen loopt Bieke bijna elke aflevering met een andere vrijer te rotzooien, tot grote ergernis van Oscar en Pascale, wiens ouderlijk gezag in deze reeks gevaarlijk dicht daalt naar het absolute nulpunt



AFLEVERINGEN
14. Alleen is maar alleen

Xavier en Pico vinden per toeval een contactadvertentie in de krant waarin DDT zich blijkbaar presenteert als huwelijkskandidaat. Omdat Xavier nog een eitje met Dimitri te pellen heeft nadat die laatste zijn wagen op nogal hardhandige wijze heeft geherparkeerd, bellen ze Dimitri op, en willen ze hem doen geloven dat een dame een afspraakje met hem wil maken. Ze proberen Bieke te overtuigen om de rol van de jonge weduwe te spelen; Carmen en Doortje vinden het echter maar niks dat ze met Dimitri's gevoelens spelen. Oscar en Pascale ruiken onraad wanneer Boma voor DDT's afspraakje een avond het café afhuurt.

15. Bekers
Boma heeft tijdens het jaarlijkse toernooi - dat De Kampioenen steevast verliezen - een bijzondere beker beloofd voor de meest verdienstelijke speler. De worstenfabrikant heeft echter nog geen tijd gehad om de trofee te gaan kopen, en hij zadelt Xavier met dat werkje op. Omdat Carmen voortdurend loopt te zeuren om nieuwe kleren, is Xavier van plan om het geld van Boma aan haar te geven, en als troffee van één van de bekers die hij met zijn parkieten gewonnen heeft, door DDT de letters uit te laten slijpen. Carmen weet dat Xaviers hart feitelijk zal scheuren wanneer hij van de beker afscheid moet nemen, en samen met Doortje gaan ze op een rommelmarkt een andere beker kopen om door Dimitri te laten bewerken. Dit blijkt echter een kostbaar verzamelstuk te zijn.

16. Naar Amerika
Bieke mag voor een uitwisselingsproject na haar humaniora een jaar naar Amerika gaan, maar ze moet haar "antieke" ouders zo ver krijgen dat ze mag vertrekken. Oscar en Pascale hadden eerder als beloning voor haar afstuderen een reisje - mét chaperon - naar de Ardennen in gedachten. Wanneer Bieke op het njet van haar ouders stuit, proberen de Kampioenen omgekeerde psychologie uit op de Cruckes: immers, een dochter van een echtpaar dat een café uitbaat, is toch niet goed genoeg voor zo'n exclusieve reis, zeker? Ander probleem is het exuberant prijskaartje. De Kampioenen proberen Jean-Marie Pfaff zo ver te krijgen dat hij in een benefietmatch wil spelen. Heeft Balthazar Boma immers geen foto van hemzelf en el simpatico op zijn bureau staan? De foto blijkt echter een staaltje bluf van Boma; wanneer DDT anderzijds oppert dat hij Jean-Marie persoonlijk kent, wil niemand hem geloven...

17. De streep
Carmen en Xavier vallen vreselijk in affronten omdat ze niet op het bal van de officieren worden binnengelaten. Xaviers rang van korporaal volstaat immers niet; hij moet minstens sergeant zijn. Normaal is hij al afgeschreven voor herkansing, maar dankzij een telefoontje van Boma naar zijn goede vriend kolonel Van der Zijpe, krijgt Xavier nog een laatste mogelijkheid om zijn praktische proef over te doen. Probleem is dat hij hierbij de psychopatische sergeant Dekroedt als tegenstander voor zich vindt. DDT kent het oefenterrein nog van zijn diensttijd, en de Kampioenen besluiten om Xavier een handje te helpen bij zijn sluip-oefening. Alleen, hij mag het zelf niet weten.

18. Carmen rukt op
Nu Xavier gepromoveerd is tot sergeant, loopt Carmen danig naast haar schoenen. Om haar vriendinnen te overbluffen, én om indruk te maken op de vrouwen van de andere officieren, koopt ze bij DDT een opzichtige witte Mercedes. Xavier zit intussen met het probleem dat hij vanaf nu voor de officierenploeg van het leger moet uitkomen, en dus niet langer in de goal van de Kampioenen mag staan - een goede zaak voor de verdediging natuurlijk.

19. FC Toneel
Oscar en Pascale krijgen een onverwachte gast te logeren: hun nichtje Sabine (Ann Esch) is er bij tante Madeleine uitgetrokken omdat haar vrijgevochten levensstijl botst met de regels van het huis, en ze hoopt bij de Cruckes voort te kunnen feesten. Het veld ziet er intussen als een slagveld uit, en er moet dringend honderdduizend frank opgehoest worden voor de meest noodzakelijke reparaties. Boma is het beu om nog maar eens als spaarvarken te worden aangesproken, en de Kampioenen besluiten om een boulevardkomedie met de veelzeggende titel "Valt De Mokkel Van Haar Sokkel" op te voeren om geld in het laatje te krijgen. Sabine past in de nieuwe cast uitstekend als de vamp die de mannen tegen elkaar moet opzetten; helaas doet ze in werkelijkheid precies hetzelfde met de mannen uit de ploeg. Als ze een oud lief van Pico blijkt te zijn, en voor het toneelstuk ook nog eens alle mannen aan een andere vrouw worden gekoppeld, zit het er binnen de kortste keren tegen.

20. De vriendin
Boma pakt uit met een nieuwe vriendin, Chantal de Graaf (Martine Jonckheere), en nog wel één van adel. Naast het feit dat bij de mannen in de ploeg de testosteron er weer met sloten uitgutst, vangt Carmen een gesprek op dat Chantal er feitelijk alleen op uit is om Boma zo ver te krijgen dat hij het voetbalveld verkoopt aan haar échte vriend, een louche makelaar die er zijn vorige fortuin door heeft gedraaid. Doortje denkt dat DDT, afgaande op de manier waarop Chantal hem om haar vinger windt, de geïnteresseerde koper is.



21. Bieke's auto
Bieke is vroeger dan verwacht teruggekeerd uit Amerika, en haar ouders dringen erop aan dat ze werk zoekt. Ze heeft een aanbieding bij de krant Publi-time, en dat valt bij Oscar niet in goede aarde, nadat die op zijn blote knieën bij Boma voor haar een job is gaan vragen. Bovendien moet Bieke voor haar job een auto hebben, en ook dat valt niet in goede aarde, want ze heeft haar zinnen gezet op een grote witte bak roest van bij DDT. Diezelfde auto, die nog op het autokerkkof geweigerd werd, werd door een kennis van Boma aan DDT verpatst voor 25.000 frank, en DDT probeert het scharminkel voor 80.000 frank aan Bieke te slijten. Doortje weet van de fraude, maar ze mag haar mond niet opendoen of ze is haar job kwijt...

22. Operatie Parkiet
Xavier moet op manoeuvres, en Carmen is het gekwetter van zijn parkieten kotsbeu. Bieke stelt voor om ze mee te nemen in ruil voor het wassen van de vuile truitjes, maar als ze thuis metde parkieten aankomt, doet Pascale, die niet met die vieze beesten in huis wil zitten, alsof ze allergisch is. Bieke brengt de vogeltjes dan maar naar een vriendin, die een volière heeft. Oscar vindt de leegstaande kooien, en denkt dat de beesten zijn gaan vliegen. Uit schuldgevoel koopt hij voor Xavier een nieuw stel parkieten. Xavier zelf moet zijn manoeuvres intussen vroegtijdig afbreken nadat hij van een portie paté heeft gegeten die Boma ergens goedkoop achterover heeft weten drukken.

23. De ooievaar
Doortje is zwanger van Pico, maar die heeft tijdens één van hun befaamde echtelijke ruzies duidelijk laten verstaan dat hij voorlopig geen kinderen wil. Daarom vraagt ze of Pascale haar wil vergezellen naar de gynaecoloog. Oscar hoort toevallig de helft van het telefoongesprek - zo gaat dat vaak bij De Kampioenen - en is er op de duur van overtuigd dat hijzelf nog een keer papa wordt. DDT denkt intussen dat Doortje - tijdens de werkuren ook nog - naar de dokter moet omdat Pico haar thuis mishandelt.

24. De controleur
Misschien wel één van de beste afleveringen ooit gemaakt. Boma krijgt de belastinginspectie over de vloer, en de controleur valt over het feit dat Boma geregeld zijn auto bij DDT laat onderhouden - in het zwart uiteraard. De controleur zwaait met een lijst waar zowat iedereen op staat: Carmen die in het zwart bij Boma kuist, Doortje die gedeeltelijk in het zwart bij DDT als secretaresse werkt, Pico die TV's repareert en Xavier die te weinig belasting heeft betaald op zijn vogels. En Oscar heeft juist enkele dozen chips achter de toog gestapeld - zonder factuur. Bieke pronkt intussen met een nieuwe vrijer, die op de goedkeuring van Pascale kan rekenen van zodra ze verneemt dat de vader van Biekes vriend dokter is, en ze twee Mercedessen en een buitenverblijf op Tenerife hebben!

25. Xavier gekwetst
Xavier krijgt bij een ruzie een bal tegen zijn hoofd van DDT. Hij veinst een zware hersenschudding, en vindt het aangenaam om de komedie verder te spelen eens hij merkt hoe de anderen hem in de watten leggen. Alleen Pico weet dat Xavier een spelletje aan het spelen is, en samen leggen ze het er nog extra dik op om DDT op stuipen te jagen. Boma denkt echter in de eerste plaats aan de "buziniss": Xaviers kwetsuur is voor hem het gedroomde alibi om de keeper voor eens en altijd aan de deur te zetten. Oscar heeft het moeilijk met die beslissing.

26. Verliefd
Boma wil een nieuwe spits voor de ploeg aankopen, en de kerel in kwestie, Tony (Walter Janssens), blijkt de nieuwe vriend van Bieke te zijn. Helaas voor haar is de man een bedrieger, die achter haar rug probeert aan te pappen met de vrouwen van de andere spelers. Bovendien is één van zijn voorwaarden om bij De Kampioenen te komen spelen, ergens in de buurt een job vinden. Tony beweert dat hij een A2-diploma mechanica heeft, en Boma belooft hem een job in de beste garage van de streek. Of was het de enige garage in de streek?



BEELD EN GELUID
Ten opzichte van het eerste seizoen is het bronmateriaal een klein beetje verbeterd, alhoewel we natuurlijk ons niet aan mirakels verwachtten. Er zitten nog enkele duidelijke video-artefacts in het beeld, maar de vervelende pixelization, die verschillende afleveringen van het eerste seizoen teisterde, lijkt grotendeels verdwenen, alhoewel er nog één groot en storend video-artefact in de aflevering Bieke's Auto te bemerken is. Het kleurpalet ziet er natuurlijk nog steeds gedateerd uit, en het contrast is verhoudingsgewijs minimaal, maar er zitten al heel wat minder schommelingen in de helderheid. Donkere scènes, zoals het avondlijke afspraakje van Dimitri in Alleen Is Maar Alleen, gaan onvermijdelijk gepaard met redelijk wat ruis. En een sporadisch compressie-artefact, bijvoorbeeld in de patronen van streepjeskleding, is er ook nog wel te zien. Wat het geluid betreft, is ook weer deze reeks voorzien van een simpel maar effectief stereospoor dat geen potten breekt, maar ook niet als minderwaardig kan bestempeld worden. Het geluid bij de buitenopnamen komt af en toe een beetje dof over, zoals bijvoorbeeld in de aflevering De Ooievaar duidelijk te merken is. Doven en slechthorenden zullen verheugd zijn dat deze tweede reeks, in tegenstelling tot de eerste, voorzien is van een CC-ondertitelingsspoor.



EXTRA'S
Bij een reeks als FC De Kampioenen, waar je sporadisch eens een aflevering van wil bekijken, steekt het geweldig tegen om elke keer twee minuten aan diverse anti-kopieertrailers en andere credits te moeten zien voorbijrollen, vooraleer we aan het menu komen. Een druk op de stop-knop en vervolgens de menu-toets bleek echter een effectieve workaround te zijn. Er is nog steeds een play all-functie beschikbaar, en op disc 2 vinden we het enige snippertje wat we als écht bonusmateriaal kunnen omschrijven, namelijk een fragment uit het succesvolle VRT-showprogramma De Droomfabriek, waarbij de vier vrouwelijke hoofdrolspelers - Danni Heylen, Loes Van den Heuvel, Ann Swartenbroeckx en Ann Tuts - een optreden gaven als The Championettes, een gelegenheidsformatie die met een repertoire aan covers zowat elke Vlaamse discotheek heeft aangedaan en daarna een stille dood is gestorven. De dames beschouwden het project destijds eerder als een uit de hand gelopen grap, en dat is het dan ook gebleven. Gelukkig.

CONCLUSIE
Ondanks het feit dat mijn collega's bij DVD Info wat meewarig doen over mijn voorliefde voor FC De Kampioenen - toch zeker de eerste paar seizoenen daarvan - blijf ik dit beter amusement vinden dan bijvoorbeeld het fel overroepen hysterisch en kinderachtig gedoe van zogenaamde "high-brow" comedy als Het Eiland. Als ik dan toch op een lelijke smoel moet zien, prefereer ik toch DDT boven Frank Focketyn.

Alle afbeeldingen (C) VRT


cover



Studio: Universal

Regie: Willy Vanduren
Met: Marijn De Valck, Carry Goossens, Danni Heylen, An Swartenbroeckx, Johny Voners, Loes Van den Heuvel, Walter Michiels, Ann Tuts, Jacques Vermeire

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991-92

Leeftijd:
AL

Speelduur:
280 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582334562


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Fragment "The Championettes"
uit De Droomfabriek

Andere recente releases van deze maatschappij