:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GIRL, INTERRUPTED
GIRL, INTERRUPTED
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-10-17
FILM
Winona Ryder speelt in dit waargebeurd verhaal uit de jaren zestig de rol van Susanna Kaysen, een tiener met problemen. Volgens een psychiater die ze nog nooit eerder ontmoet heeft, leidt ze aan een vreemde persoonlijkheidsstoornis maar de symptomen zijn zo gewoon dat bijna iedere tiener zou kunnen beantwoorden aan dit ziektebeeld. Ze wordt naar de befaamde psychiatrische instelling Claymoore in New England gestuurd waar ze de volgende twee jaar zal doorbrengen in een speciale afdeling. Hier moet Susanna het opnemen tegen de hoofdzuster Valerie (Whoopi Goldberg), de hoofdpsychiater dr. Wick (Vanessa Redgrave) en een groep gestoorde jonge meiden. Voor de opvallende maar sociopatische Lisa (Angelina Jolie) maakt veel indruk en brengt Susanna vaak in de verleiding en de problemen. Uiteindelijk leert ze dat als ze hier ooit nog uit wil geraken, ze de confrontatie aan moet gaan met diegene die ze het meeste vreest: zichzelf.

Op het eerste zicht lijkt dit wel een best interessante film, maar éénmaal de film gestart is, kan je je niet van de indruk ontdoen dat je naar een tweede One Flew Over the Cuckoo's Nest aan het kijken bent, met dat verschil dat het in deze film handelt over de vrouwenafdeling. Halverwege valt de film ook een beetje stil en krijg je als het ware een aaneenschakeling van een reeks episodes. De acteerprestaties zijn meer dan behoorlijk, maar eerlijk gezegd vind ik de prestatie van Wynona Ryder stukken beter dan de rol die Angelina Jolie neerzet, een rol waarvoor ze trouwens een oscar in ontvangst mocht nemen. Ryder slaagt er moeiteloos in om de overgang van een ingetogen en stil meisje naar een zelfzekere en toegeeflijke Susanna te portretteren. Enkel de karakters van Susanna en Lisa blijken goed uitgewerkt, en treden voortdurend op de voorgrond. Jammer genoeg is er geen aandacht besteed aan de andere personages, die overigens ook interessant zijn, maar er slechts wat bijlopen als beeldvulling.

BEELD EN GELUID
Naar goede Columbia gewoonte krijgt deze film een een anamorfe transfer met een 1.85:1 beeldformaat dat er schitterend uitziet. Nergens merk je compressiefouten, krassen, ruis en andere oneffenheden. De kleuren ogen mooi, het contrast is goed, en het beeld is scherp en gedetailleerd. Niets op aan te merken. Het geluid is een Dolby Digital 5.1 audiotrack die uiteraard de mogelijkheden van de 5.1 kanalen niet echt benut, het gaat hier trouwens om een dialoogfilm. Wanneer er toch gebruik wordt gemaakt van de achterste kanalen, is het meestal voor de soundtrack, die trouwens afzonderlijk te beluisteren is.

EXTRA'S
Op het vlak van extra's mogen we niet klagen. Vooreerst is er een Making Of dat interviews bevat met cast en crew, maar ook met de echte Susanna Kaysen. Verder krijgen we verwijderde scènes met of zonder commentaar van de regisseur. Er is tevens een audio commentaar door de regisseur voorzien, die het heeft over beslissingen en wijzigingen bij de productie en het scenario. De extra's zijn allemaal Nederlands ondertiteld. En tenslotte zijn er nog filmografieën, een bioscooptrailer, en de Isolated Music Score.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: James Mangold
Met: Winona Ryder, Angelina Jolie, Whoopi Goldberg, Vanessa Redgrave, Clea Duvall, Brittany Murphy, Elisabeth Moss, Jared Leto, Jeffrey Tambor

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609072815


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Grieks, Zweeds, Tsjechisch, Bulgaars, Pools, Krotatisch, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Making Of
• Verwijderde scènes met commentaar
• Audiocommentaar door regisseur
• Filmografiëen
• Isolated Music Score

Andere recente releases van deze maatschappij