:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OURS, L'
OURS, L'
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-04-12
FILM
Beertje Youk en zijn moeder vinden een bijennest boordevol honig. Moeder beer begint een opening te graven naar de honigraten, er volgt een instorting en/of aardverschuiving en ze wordt door het puin bedolven. Youk, onervaren in het leven, is nu op zichzelf aangewezen in een gevaarlijke en overweldigende natuur. Hij zwerft doelloos door het landschap en komt beer Kaar tegen, een struise oudere beer die door jagers is verwond. Youk is aanvankelijk helemaal niet welkom, maar als hij Kaar besluipt en zijn wonde schoon likt ontstaat er een vriendschapsband tussen beide. Hun relatie wordt evenwel verstoord wanneer de jagers Tom (Tchéky Karyo) en Bill (Jack Wallace) de aangeschoten beer op het spoor komen en de jacht voortzetten. Youk wordt opnieuw aan zijn lot overgelaten en de jagers slagen erin hem te vangen. Daarmee is het drama van het kleine beertje compleet want de tegenstanders zijn eigenlijk huidenhandelaars die niets of niemand ontzien.

L'Ours van Jean-Jacques Annaud is een familie- en natuurfilm. Het verhaal op zich is vrij simpel en eenvoudig, maar Annaud levert visueel een prachtige productie af met als hoofdfiguren twee beren en als tegenstanders twee slechterikken, twee berenjagers die de dieren naar het leven staan. Youk en Kaar krijgen bij Annaud bijna menselijke karakter- en gedragstrekken waardoor hetgeen ze meemaken zeer herkenbaar en inleefbaar wordt voor de toeschouwer. De manier waarop de dieren hun rol spelen, de manier waarop ze in beeld zijn gebracht, de gevoelens die ze overbrengen, het getuigt allemaal van een groot vakmanschap en veel humanisme van de kant van de regisseur. De fragmenten zijn achtereenvolgens grappig en spannend, sentimenteel en lachwekkend, huiveringwekkend en romantisch, tegen een achtergrond van vriendschap en samenhorigheid, van spitsvondigheid en puur instinct. Af en toe is het beeld gemanipuleerd om een speciaal effect te maken, voor het overgrote deel is het evenwel pure natuur met perfect acterende en reagerende beren en beertjes. Rond het maken van de film ontstond een geruchtencircuit over de behandeling en vooral mishandeling van de dieren in kwestie. Er werd beweerd dat Annaud het niet zo nauw nam met de dierenrechten en dat de africhters tijdens de opnamen geweld gebruikten, maar het bewijsmateriaal is dun. Verschillende beren (waaronder ook Belgisch-Limburgse) zijn voor de film speciaal afgericht en getraind. Met een budget van 20 miljoen euro, 109 draaidagen en 149 medewerkers ging de Franse cineast aan de slag. Het resultaat was op dat moment uniek in de Franse cinemageschiedenis en wereldwijd lokte de film meer dan 9 miljoen bezoekers naar de bioscoop.

L'Ours is na meer dan 15 jaar nog altijd een aparte film in het genre en menig kijker pinkt ook vandaag nog een traan weg bij het lot van het kleine hulpeloze beertje Youk, want de boodschap van deze film overstijgt het niveau van een kinderfilm en beschijnt vanuit een totaal onverwachte hoek onderwerpen als humanisme en respect voor de natuur en voor de wezens die daarin naast de mens een plaats hebben gevonden.

BEELD EN GELUID
De transfer van L’Ours is meer dan redelijk. De film is helemaal in de natuur opgenomen en heeft een geweldig palet van kleuren meegekregen om de diverse stadia van de dag, de sfeer en de seizoenen uit te beelden. De tinten zijn verzadigd en het contrast is scherp. Onder de film zit een soundtrack van Philippe Sarde, minimalistisch met uitschieters tijdens de spannende en gevaarlijke scènes met een sfeer die de grootsheid van de natuur en de open ruimte onderstreept. Het geluid is hermixt in Dolby Digital 5.1 en dat schept de mogelijkheid om de natuurlijke geluiden langs alle kanten rond te sturen. Prettig effect.

EXTRA'S
Deze dvd bevat de originele bioscooptrailer en een aantal filmografieën.

CONCLUSIE
L'Ours van Jean-Jacques Annaud is een tijdloze film vol originele, grappige en spannende scènes. Een kinderfilm, zeker en vast, maar ook een aangename natuurfilm die de volwassenen evenzeer zal boeien wegens zijn eigentijdse en relevante boodschap. De manier waarop de dieren reageren en in beeld zijn gebracht is nooit gezien. L'Ours is een ontwapenende, ontspannende en pretentieloze familiefilm voor een regenachtige vakantiemiddag.


cover
Studio: A-Film

Regie: Jean-Jacques Annaud
Met: Beer

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777003312


Beeldformaat:
1:85.1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele bioscooptrailer,
• Filmografie van J.J. Annaud

Andere recente releases van deze maatschappij