:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 1
EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-04-13
SERIE
Everybody Loves Raymond is een sitcom die zich afspeelt rond het titelpersonnage Ray Barone (Ray Romano) en zijn familie. De titel hoef je niet al te serieus te nemen, want het is eigenlijk een sarcastische uitspraak van Robert, de broer van Raymond, die jaloers is op zijn succes, zijn gezin en zijn populariteit. De serie kwam voort uit een stand-up optreden van Ray Romano voor The Late Show van David Letterman. Ray schreef samen met Phil Rosenthal een pilootaflevering ter presentatie voor het televisienetwerk. Ook David Letterman en zijn bedrijf Worldwide Pants raakten betrokken bij de productie. De reeks was geen instant hit en moest tijdens het eerste jaar langzaam maar zeker een trouw kijkerspubliek opbouwen. Ondertussen is het 鳬n van de meest succesvolle sitcoms, waarvan het negende en laatste seizoen nog lopende is. Het merendeel van de cast won prijzen voor hun werk aan de serie waaronder enkele Emmy Awards. De komische situaties komen voort uit de vaak pijnlijke interactie tussen de verschillende personnages. Het is trouwens leuk om weten dat de meeste van die situaties afkomstig zijn uit de echte gezinsituatie van Ray Romano en Phil Rosenthal.

Laten we even de voornaamste personnages overlopen. Ten eerste is er Ray Romano. Hij heeft redelijk wat succes als sportverslaggever voor een krant in New York en woont samen met z地 vrouw en kinderen in Long Island. Jammer genoeg voor Raymond, wonen zijn ouders en broer aan de overkant van de straat wat voor de nodige irritatie zorgt. Vervolgens is er de vrouw van Raymond, Debra (Patricia Heaton). Zij is een huisvrouw die niet alleen moet zorgen voor een dochter en een tweeling, maar ook voor haar onhandige man Ray en zijn lastige familie. Debra komt uit een warm nest en heeft dan ook moeite om zich aan te passen aan de familie van Ray, die een beperktere culturele achtergrond heeft. Dan komen we bij Robert Barone (Brad Garrett). Hij is de oudere broer van Ray die wegens een scheiding terug bij z地 ouders is gaan wonen. Het is een beer van een vent die vrij verbitterd is over zijn leven en de schuld daarvan grotendeels op Ray afschuift. Ook houdt hij er een heel eigenaardige gewoonte op na: alles wat hij eet, houdt hij eerst tegen z地 kin. Volgende op de lijst zijn Ally (Madylin Sweeten), Michael (Sullivan Sweeten) en Geoffrey Barone (Sawyer Sweeten). Ally is de 4-jarige dochter van Ray en Debra en Michael en Geoffrey vormen hun bijna 2-jarige tweeling. Tot slot zijn er de ouders van Ray, Marie (Doris Roberts) en Frank (Peter Boyle). Marie is manipulatief, moeit zich maar al te graag met anderen en heeft commentaar op alles en nog wat, vooral op Debra. Haar grootste kwaliteit is haar kooktalent. Ze ziet er ook geen graten in om gedurig binnen te vallen bij Ray en Debra. Frank is een sloddervos met een totaal gebrek aan manieren en een aantal verschrikkelijke gewoontes. Zo kan hij het bijvoorbeeld niet laten zijn broek los te doen wanneer hij televisie kijkt. Hij heeft een haat/liefde verhouding met Marie en is eigenlijk de enige die tegen haar durft in te gaan.

AFLEVERINGEN
1. Pilot
De ouders en broer van Ray hebben de nare gewoonte om onaangekondigd binnen te vallen ten huize Raymond. Ze wonen immers aan de overkant van de straat. Debra, de vrouw van Ray, heeft het daar moeilijk mee en vraagt aan Ray om hen zachtjes duidelijk te maken dat ze dat niet zo op prijs stellen. Haar verjaardag komt eraan en ze hoopt die in alle rust te kunnen doorbrengen samen met Ray en de kinderen. Ray probeert de boodschap over te brengen, maar krabbelt uiteindelijk terug. In plaats daarvan zegt hij dat ze er een weekend op uit trekken.

2. I Love You
Ray en Debra gaan uit eten met een pas getrouwd bevriend koppel. Tijdens het eten stellen ze vast dat het koppel er totaal geen moeite mee heeft om publieke affectie te tonen. Bij Debra rijst onmiddellijk de vraag waarom Ray zoiets niet kan. Hij gaat op onderzoek bij z地 ouders en stelt moeder Marie de vraag waarom zij nooit 的k hou van je tegen mekaar zeggen. Die vraag zorgt uiteindelijk voor een uitbarsting van liefdesverklaringen onder de gezinsleden en dat is nu ook niet meteen waar Debra op uit was.

3. I Wish I Were Gus
Oom Gus is gestorven. Triestig nieuws zou je denken, maar het blijkt dat oom Gus niet zo geliefd was. Raymond krijgt de moeilijke taak op zich om een grafrede te schrijven terwijl hij eigenlijk helemaal niets positief weet te vertellen over de man. De moeder van Raymond wil helemaal niet naar de begrafenis omdat ze dan haar aartsvijand, haar zus Alda, onder de ogen moet komen. Ray vindt dat maar triestig en dringt erop aan dat het de ideale gelegenheid is voor een verzoening. Met heel die toestand heeft hij de tijd niet meer om de grafrede te schrijven en hij besluit dan maar te improviseren.

4. Standard Deviation
Voor zijn cursus criminele psychologie vraagt Robert aan Ray en Debra om een standaard IQ test af te leggen. Daarmee wakkert hij een heuse concurrentiestrijd aan. Aanvankelijk scoort Debra hoger dan Ray en dat is helemaal niet met z地 zin. Even later zegt Robert echter dat hij de scores had omgedraaid en dat Ray eigenlijk hoger scoorde dan Debra. Ray verkneukelt zich maar al te graag in zijn 登verwinning, maar al snel wordt duidelijk dat Robert eigenlijk een spelletje met hen speelde. Dat verandert de hele zaak natuurlijk.

5. Look Don稚 Touch
Nemo, de uitbater van het favoriete Italiaanse restaurantje, heeft een nieuwe serveerster in dienst, Angelina. Ze is geweldig knap en dat wordt uiteraard opgemerkt door Raymond. Hij begaat echter de fout van er iets over te zeggen tegen Debra. Ray vergeet zijn portefeuille bij Nemo. Angelina belt hem op om dat te melden, maar ze krijgt Debra aan de lijn. Ray voelt zich schuldig omwille van de hele situatie en ontkent in alle toonaarden. Debra besluit uiteindelijk eens ter plekke te gaan kijken waarvoor al die poeha nodig is.

6. Frank, the Writer
Frank, de vader van Ray, besluit een aantal zelf geschreven stukjes naar Reader痴 Digest te sturen. Wanneer die ook gepubliceerd worden, denkt Frank een nieuwe carri鑽e gevonden te hebben. Frank overtuigt Ray om een aantal voorbeelden in te dienen bij zijn redacteur in de hoop een eigen column in de krant te krijgen met als titel 的 Was Just Thinking. Ray doet dat ook, maar krijgt van zijn redacteur te horen dat de schrijfsels ronduit beschamend zijn. Hij zal die boodschap aan Frank moeten overbrengen en dat valt hem geweldig zwaar.

7. Your Place or Mine?
Na 40 jaar huwelijk is Marie het spuugzat. Ze is het gedrag van Frank kotsbeu en ziet geen andere uitweg dan in te trekken bij Ray en Debra. Frank trekt er zich allemaal niks van aan en besluit het er eens goed van te nemen. Zijn grootste ontdekking tijdens zijn nieuwe vrijgezellenperiode is salsa. Ray en Robert vinden het wel leuk om nog eens bemoederd te worden door Marie. Debra vindt het allemaal maar niks en brengt wat tijd door met Frank in de hoop hem ertoe te brengen zijn excuses aan te bieden.

8. In-Laws
De schoonouders van Ray komen op bezoek. Zij komen uit een wat hogere klasse dan die van Ray en hij smeekt zijn eigen ouders om vriendelijk te zijn ondanks hun verschillende achtergrond. Ray geeft toe dat hij het er soms ook moeilijk mee heeft om oog-in-oog te staan met de ouders van Debra, maar dat hij er in slaagt om te doen alsof. Hij hoopt dat zijn ouders dat ook kunnen en dat ze gezellig uit eten kunnen gaan. Marie en Frank hebben er echter grote moeite mee om dat verzoek van Ray in te willigen.

9. Win, Lose or Draw
Frank behandelt Ray steeds als een klein kind wanneer ze poker spelen en Ray is dat meer dan beu. Hij negeert de raadgevingen van zijn vader met als gevolg dat hij al zijn geld verliest. Debra dringt erop aan dat Ray zich als een volwassen man gedraagt en het geld terug vraagt aan zijn vader. Helaas is Ray daar te koppig voor en hij weigert dat dan ook te doen. Ondertussen wordt duidelijk dat Frank zijn zoon eigenlijk een belangrijke les wil leren, nl. dat hij altijd bij zijn vader terecht kan om de zaken recht te zetten.

10. Turkey or Fish
Thanksgiving komt eraan en het is de gewoonte dat Marie de traditionele kalkoen bereidt voor die gelegenheid. Debra vindt echter dat het tijd is dat zij een nieuwe traditie start en dat het haar beurt is om het feestmaal te bereiden. Ze wil niet concurreren met de kalkoen van Marie en besluit daarom vis klaar te maken. Dat zorgt uiteraard voor de nodige opschudding. Marie voelt zich bedreigd voor Debra en besluit om zelf een kalkoen mee te brengen naar het feest. Ondertussen raakt Ray geshockeerd door het feit dat niemand naar de football-wedstrijd wil kijken wat voor hem ook een vorm van traditie is.

11. Captain Nemo
Ray spendeert zowat al zijn vrije tijd aan een amateur basketbalploegje dat deelneemt aan het Pizza League kampioenschap. Debra wijst hem er op dat de kinderen snel opgroeien en dat hij kostbare tijd met zijn gezin verliest. Door onenigheid in het team wordt Robert aangesteld als kapitein, maar zijn harde optreden wordt hem niet in dank afgenomen. Ray mag hem opvolgen en dat zorgt voor wrijving met Robert, Marie en Frank. Daarom smeekt Ray aan Robert om terug bij het team te komen, maar die heeft al een ander aanbod gekregen.


Pagina: 1 - 2
coverStudio: Warner

Regie: Diversen
Met: Ray Romano, Patricia Heaton, Brad Garrett, Doris Roberts, Peter Boyle

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
448 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0,
Frans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
Disc 1:
Audiocommentaar pilootaflevering

Disc 5:
Audiocommentaar bij Why Are We Here?,
How We Got Here,
Casting the Family,
On Air,
Late Show met David Letterman

Andere recente releases van deze maatschappij