:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHRIS ROCK - BIGGER & BLACKER
CHRIS ROCK - BIGGER & BLACKER
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-04-14
OPTREDEN
Chris Rock kan ondertussen al aardig wat filmrollen op zijn c.v. vermelden. Hoewel zijn acteertalent in vraag gesteld kan worden, zijn velen het wel eens over zijn komisch talent. Hij ging immers van start als stand-up komiek tijdens zijn late tienerjaren. Het lot wilde dat hij werd opgemerkt door de welbekende Eddie Murphy, die zelf ook enkele noemenswaardige stand-up optredens heeft geleverd. Murphy was zodanig onder de indruk van de nieuweling dat hij hem een bijrolletje bezorgde in de film Beverly Hills Cop II. De grote doorbraak van Rock kwam er echter toen hij zich bij de cast van Saturday Night Live mocht voegen, een befaamd komisch sketchprogramma waar tal van grote sterren aan deelnamen. Gaandeweg wist Rock zijn eigen programma te verwerven onder de verschrikkelijk originele titel The Chris Rock Show. Betaalzender HBO zag dat het goed was en bezorgde Rock nog een aantal specials. Eerst was er Big Ass Jokes, gevolgd door Bring the Pain en Bigger & Blacker. Meer recentelijk, met name in 2004, dook hij terug het podium op met de voorstelling Never Scared. We nemen de dvd release van zijn derde show Bigger & Blacker nader onder de loep.

Het optreden dateert uit 1999 en had plaats in het beroemde Apollo Theatre in Harlem, New York. Aangezien we enkele jaren teruggaan in de tijd, is het geen wonder dat het materiaal wat gedateerd overkomt. Desalniettemin staat het energieke optreden van de jonge Rock nog garant voor enig kijkgenot. Tijdens de voorstelling hakt hij in op een aantal pijnlijke sociale en politieke thema’s. Zo gaat hij bijvoorbeeld dieper in op het wapenbezit in Amerika en meer bepaald op de toen nog recente tragedie van Columbine High, waar enkele leerlingen een slachtpartij uitvoerden. Iedereen heeft het maar over wapencontrole, terwijl ze het volgens Rock beter zouden hebben over kogelcontrole. Als een kogel 5000 dollar kostte, zouden er al heel wat minder problemen zijn. Een volgend belangrijk thema is het seksschandaal rond voormalig president Clinton. De komiek vraagt zich af of het echt allemaal zo erg is wat Clinton heeft gedaan en vindt dat er schromelijk wordt overdreven om de man in diskrediet te brengen. Clinton is toch geen heilige, of wel? Andere zaken die aan bod komen zijn homofobie, belastingen, dokters, geneesmiddelen, racisme, zwarte leidersfiguren, relaties, ...

De humor en vooral ook de manier waarop Chris Rock die brengt, is helaas niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk bestand zijn tegen zijn schreeuwerige en hyperkinetische manier van vertellen. Mocht je het ook op je heupen krijgen van het overdadig gebruik van een bekend vierletterwoord, dan kan je best in een wijde boog om dit optreden heen lopen, want er wordt verdorie verschrikkelijk veel gevloekt, godmiljaardenondedju! We juichen het wel van harte toe dat er eindelijk wat Amerikaanse stand-up verschijnt in het, op dat vlak, dun bezaaide regio 2 landschap en hopen dat dit een voorzet is om in de toekomst meer van dit soort zaken uit te brengen, want anders dreigt er een schat aan komische optredens verloren te gaan.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer krijgt een 1.33:1 formaat mee en eigenlijk volstaat dat voor shows als deze. Gezien de wat lagere verwachtingen valt de kwaliteit al bij al nog reuzegoed mee ondanks een wat mindere scherpte. De kleuren zien er goed uit en de transfer is vrij van noemenswaardige tekortkomingen zoals bijvoorbeeld artefacten. Het geluid is beschikbaar in Dolby Digital 2.0 met een bitrate van 192 kb/s. Ook daar valt niet echt te klagen over de kwaliteit. Dialogen, of beter monologen, komen duidelijk door en er zijn geen synchronisatieproblemen.

EXTRA’S
In het amateuristisch ogende menu vallen er jammer genoeg geen extra’s te bespeuren.

CONCLUSIE
Je moet te vinden zijn voor de komische stijl van Chris Rock, want anders zul je maar moeilijk kunnen genieten van een voorstelling als Bigger & Blacker. Hij maakt een schreeuwerige en hyperactieve indruk à la Hans Teeuwen, waar je toch tegen bestand moet zijn. Dat gezegd zijnde, is Bigger & Blacker één van de betere optredens in de wereld van de stand-up en een niet te missen kans voor de liefhebbers.


cover
Studio: Warner

Regie: Keith Truesdell
Met: Chris Rock

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
65 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij