:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RICHIE RICH
RICHIE RICH
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-04-19
FILM
De film Richie Rich kwam tot stand naar aanleiding van het gelijknamige stripverhaal van Harvey Entertainment. Wie is Richie Rich? Dat is heel eenvoudig: Richie Rich is het rijkste kind ter wereld, een jongere versie van Bill Gates zeg maar. Niet bepaald interessante materie voor een stripverhaal, toch? Het is dan ook de vraag of een verfilming meer tot de verbeelding zal kunnen spreken.

Met het stempel van rijkste baby ter wereld lijkt de toekomst van Richie Rich (Macaulay Culkin) verzekerd. Hij hoeft zich nergens zorgen over te maken en wordt als enige zoon uitgebreid in de watten gelegd door z’n ouders Richard (Edward Herrmann) en Regina (Christine Ebersole) alsook door de butler des huizes Herbert Cadbury (Jonathan Hyde). Er zijn echter kapers op de kust, want Lawrence Van Dough (John Larroquette), de raadgever van vader Richard, is het niet eens met het beleid. Richard houdt er niet van om mensen te ontslaan en doet dat dan ook nooit. Van Dough is het daar niet mee eens en wil een zo groot mogelijke winst realiseren. Samen met bodyguard Ferguson wil hij het gezin volledig uitschakelen om zo de troon van het bedrijf en de daarmee gepaard gaande rijkdom in te nemen. Ze besluiten een bom te plaatsen in het vliegtuig waarmee het gezin naar Engeland vliegt om zo 3 vliegen in 1 klap te slaan. Maar dat loopt niet volgens plan. De enorme rijkdom van Richie heeft namelijk ook zijn keerzijde, want Richie voelt zich behoorlijk eenzaam. Hij heeft nauwelijks vriendjes en wanneer hij bij een bedrijfsbezoek een aantal kinderen buiten ziet honkballen, wil hij graag meespelen. De straatkinderen hebben het echter niet begrepen op zo'n rijkeluiskind. Richie wordt er weemoedig van en Herbert merkt dat meteen op. Wanneer ze op het punt staan naar Engeland te vertrekken, dringt hij erop aan dat Richie thuis mag blijven. Herbert zal dan zorgen voor het nodige vermaak. Dat vermaak bestaat in het uitnodigen van de eerder vernoemde kinderen voor een dagje speelplezier tegen betaling. Wanneer dat uitlekt, voelt Richie zich nog ongelukkiger. Ondertussen komen Van Dough en Ferguson erachter dat hun plan mislukt is. De ouders van Richie zijn nog in leven en Richie bevindt zich gezond en wel thuis. Dat is natuurlijk zwaar tegen de zin van Van Dough die het kantoor van Richies vader al had ingepalmd. Wanneer Richie hoort dat Van Dough van plan is om een heleboel mensen te ontslaan, besluit hij daar een stokje achter te steken. Hij bezit immers 51% van de aandelen en mits volmacht van Herbert, mag hij het bedrijf leiden. Van Dough is het uiteraard helemaal niet eens met die gang van zaken en weet Herbert in de gevangenis te werken met een achterbakse list. Verder zet hij zijn zinnen op de inhoud van de kluis bij de familie Rich. Die kluis is echter beveiligd d.m.v. een stemherkenning en dus zal Van Dough vader en moeder Rich te pakken moeten krijgen. Met de hulp van zijn nieuwe vriendjes gaat Richie aan de slag om Herbert en z’n ouders te bevrijden uit de klauwen van de kwaadaardige Van Dough en zijn al even kwaadaardige handlanger Ferguson.

Een verhaallijn als die van Richie Rich kan iedereen bedenken de film heeft eigenlijk geen enkele troef in handen. Misschien dat het de jonge kijkertjes nog enigszins kan boeien, maar waarom zou je het jezelf aandoen om 90 minuten troep te doorstaan terwijl er zo’n uitgebreide keuze is aan leukere en betekenisvollere kinderfilms. Over het acteerwerk valt ook weinig te vertellen omdat geen enkele van de prestaties memorabel zijn. Macaulay Culkin had redelijk wat succes met films als Uncle Buck, Home Alone en My Girl, maar zijn carrière ging er met een razende vaart op achteruit. Met Richie Rich als dieptepunt nam hij vanaf 1994 een uitgebreide pauze van zo’n 9 jaar alvorens terug te verschijnen op het witte doek. Aan de rest van de cast hoeven we eigenlijk geen woorden meer vuil te maken, want werkelijk nergens wordt er iets noemenswaardig gebracht.

BEELD EN GELUID
De cover vermeldt een anamorfische transfer met het originele 1.85:1 formaat, terwijl we in feite te maken hebben met een 1.78:1 formaat. De beeldtransfer met gemiddelde bitrate van 6,11 mb/s oogt vrij scherp en geeft blijk van levendige, natuurlijke kleuren. Warner levert hier een aardige inspanning, ook op vlak van artefacts. Film grain blijft grotendeels afwezig en dat geldt ook voor edge enhancement. De print is wel niet vrij van beschadigingen. Dat merk je aan vlekken die in de ene scène al wat meer aanwezig zijn dan in de andere. De disc bevat 3 geluidssporen: Engels Dolby Digital 5.1 met een bitrate van 384 kb/s, Frans en Italiaans Dolby Digital 2.0 met een bitrate van 192 kb/s. Er valt weinig dynamiek te bespeuren en zelfs bij de effecten worden de surrounds nauwelijks aangesproken. We hebben echter niet te klagen over de geluidskwaliteit. Het geluidsveld bevindt zich hoofdzakelijk vooraan met duidelijk verstaanbare dialogen zonder synchronisatieproblemen. Door het gebrek aan bonusmateriaal is er wel nog een heleboel plek vrij op deze dvd die maar een tikkeltje meer plaats inneemt dan een dvd-5.

EXTRA’S
Warner brengt een erg kale release op vlak van extra’s, want er wordt enkel een bioscooptrailer meegeleverd.

CONCLUSIE
Richie Rich is alles behalve een prent die zal bijblijven en die enkel jongere kijkertjes misschien nog wat kan boeien. Er valt echter veel interessanter kijkmateriaal te rapen voor zo’n leeftijdscategorie. Met 1 kijkbeurt kom je ruimschoots toe wat van deze dvd niet bepaald een kooptip maakt. De technische kant voldoet, maar slaagt er niet in enige indruk te maken.


cover
Studio: Warner

Regie: Donald Petrie
Met: Macaulay Culkin, Jonathan Hyde, Edward Herrmann, Christine Ebersole, John Larroquette

Film:
4/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 2.0,
Italiaans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij