:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GROSSE POINTE BLANK
GROSSE POINTE BLANK
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-10-27
FILM
John Cusack, die trouwens coscenarist was, speelt de rol van huurmoordenaar Martin Blank, een druk bezet man met een overvolle agenda die wordt beheerd door zijn secretaresse Marcella (Joan Cusack). Hij vervult zijn opdrachten zonder gewetensbezwaar. Hij gaat ervan uit dat zijn slachtoffers het verdiend hebben. Maar Martin heeft een burn-out en twijfelt al een hele tijd aan zijn job en zijn toekomst. Hij gaat in therapie bij psychiater dr. Oatman (Alan Arkin), die constant op zijn hoede is omdat je niet elke dag een huurmoordenaar als patient over de vloer krijgt. Grocer (Dan Aykroyd) is een collega-concurrent die hem voorstelt om samen te werken en een vakbond op te starten omdat het om een groeiende business gaat. Martin heeft daar niet veel zin in omdat hij vergaderingen niet ziet zitten.

Als hij een opdracht in Detroit aangeboden krijgt, verneemt hij dat net er een schoolreünie gepland is. Martin kampt met de herinnering aan een verloren liefde die hij 10 jaar geleden op het eindejaarsbal in de steek gelaten heeft. Hij vreest geconfronteerd te worden met het verleden, maar zijn psychiater kan hem overtuigen om er toch naartoe te gaan. Martin weet niet goed wat hij zou moeten antwoorden als hem gevraagd wordt wat hij zoal doet: "hi, I killed the President of Paraguay with a fork. How are you doing?" Nou ja, het zou alleszins een originele openingszin zijn. Eenmaal aangekomen ontmoet hij Debi Newberry (Minnie Driver) en laaien de gevoelens voor haar weer op. Hij beseft dat hij deze kans niet mag laten liggen en vraagt haar mee uit naar de schoolreünie. Ondertussen moet hij nog een zaak afhandelen en merkt hij dat twee mannen hem al een hele tijd schaduwen.

Het idee van de film is wel leuk gevonden: het gebeurt zelden of nooit dat een schoolreünie centraal staat in een film over huurmoordenaars. De humor wordt in de film goed uitgewerkt en weerspiegelt zich in de geestig geschreven dialogen. Haaks daartegenover staan de schietscènes waarin Martin de klus klaart alsof het een dagelijkse routine betref, en dat is het eigenlijk ook. John Cusack en Minnie Driver schikken zich voortreffelijk in hun rol en dat merk je ook. Minpunt is wel dat in de eindfase de zaken opgelost worden in een actie-humorscène die net teveel van het goede is en dieafbreuk doet aan de film. Jammer, want Grosse Pointe Blank is best wel een redelijk geslaagde zwarte komedie die je toch een keer moet zien.

BEELD EN GELUID
De film krijgt een anamorf 1.85:1-beeldformaat dat er meer dan behoorlijk uitziet, met af en toe wat beeldruis. De audiotrack is een Dolby Digital 5.1-mix die waar nodig gebruik maakt van de achterste kanalen. Omdat het om een dialoogfilm gaat, worden de mogelijkheden nauwelijks of niet benut.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Regisseur George Armitage  maakt van Grosse Pointe Black een interessante en onderhoudende film. De eindscène is wat dun, maar de film is lange tijd zeer de moeite waard. Technisch is de dvd in orde, extra's zijn er niet.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: George Armitage
Met: John Cusack, Minnie Driver, Alan Arkin, Dan Aykroyd, Joan Cusack

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1996

Leeftijd:
15

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5017188882057


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij