:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SPRINGFIELD MURDER MYSTERIES
SIMPSONS, THE - SPRINGFIELD MURDER MYSTERIES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-04-29
INLEIDING
En jawel dames en heren, daar zijn we weer met de eerste van een nieuwe reeks Simpsons Classics. We worden om de oren geslagen met opmerkingen dat we deze reeks beter laten voor wat ze is en ons concentreren op de seizoensboxen. Verstokte fan als ik ben kan ik het echter niet over mijn hart krijgen om een dvd waar ook maar één aflevering op staat die ik niet op dvd heb, niet te kopen.

Even schetsen waar we zijn: voor de eerste compilatie met 4 Simpsons-afleveringen het levenslicht zag, zijnde Simpsons Film Festival, waren er al een vijftiental videobanden verschenen met vier of vijf afleveringen elk, bij elkaar geharkt volgens het één of ander thema. Naarmate de dvd op recordtijd de video heeft verdrongen, werden ook deze compilatie-discs meer en tenslotte nog uitsluitend op ons favoriete medium uitgegeven. De voordien verschenen video-compilaties werden echter telkens in groepjes van vier of vijf heruitgegeven als Simpsons Classics. Daarbij werd er al wel eens een foutje gemaakt; zo verscheen The Dark Secrets Of The Simpsons om de één of andere onbegrijpelijke reden niet in de Benelux, maar wel in het Verenigd Koninkrijk, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse ondertiteling. Na de laatste reeks releases eind 2004 waren er nog zes videotitels niet verschenen op dvd. Vijf van de zes zijn echter nu in april 2005 ook nog heruitgebracht; enkel de Valentijncompilatie Love Springfield Style is tot nader orde niet op dvd verkrijgbaar. En, omdat we de zaken graag nog wat gecompliceerder maken: ongeveer de helft van deze compilaties zijn nooit eerder voor de Nederlandstalige markt verschenen.

Commercieel zijn deze compilaties echter niet interessant: ze bevatten elk redelijk wat afleveringen die reeds op de eerste vijf seizoensboxen zijn verschenen. Misschien is dat de reden waarom deze laatste reeks van vijf discs vooralsnog niet gepland staan voor release in de Benelux. De compilatiedisc The Last Temptation Of Homer bevat zelfs géén afleveringen die je nog niet hebt als je de eerste vijf seizoenen in huis hebt. Vermits we deze discs uit eigen zak hebben moeten betalen, zal U van deze laatstgenoemde geen bespreking vinden. Over de relevantie van het al dan niet in huis halen van de andere vier discs gaan we hier geen boude uitspraken doen: als U Simpsons-completist bent zoals ikzelf, zou U een aanschaf kunnen overwegen. Aangezien de aanschaf hiervan voor mezelf persoonlijk een no-brainer is, lijkt het me best om de informatie hierover met U te delen. Fox heeft voor later dit voorjaar nog een release gepland van een nieuwe disc, Around The World In 80 D'ohs, die uitsluitend afleveringen van seizoen 10 en later bevat.

Even nog een woordje uitleg over de afleveringen die we op deze disc terugvinden. Zowel in Black Widower als Cape Feare maakt Kelsey Grammer zijn wederoptreden als Sideshow Bob, de gentleman-misdadiger die in het eerste seizoen probeerde Krusty op te laten draaien voor een overval op de Kwik-E-Mart die hijzelf had gepleegd, maar die door Krustyfan Bart ontmaskerd werd. Een steeds weerkerend thema in de afleveringen omtrent Sideshow Bob is dat die - tevergeefs - poogt om Bart de rekening te presenteren voor zijn onvrijwillig verblijf in de Amerikaanse correctionele faciliteiten. Vooral Cape Feare is een heerlijke spoof op diverse horrorfilms. De andere twee afleveringen vormen samen de enige two-parter die totnogtoe in de reeks The Simpsons is gemaakt; aan de afleveringen was er overigens een gigantische publiciteitsstunt verbonden: wie na het eerste deel kon raden wie Mr. Burns heeft vermoord, maakte kans op het winnen van een huis (!) zoals dat van de Simpsons. De wedstrijd werd uiteindelijk - jammer genoeg - gewonnen door iemand die absoluut geen fan van de reeks was. Vooral het eerste deel valt naast de gecreëerde hype in positieve zin op doordat het scenario misschien wel één van de best opgebouwde plots is van de hele Simpsons-reeks, met schitterende en van seksuele innuendo vergeven dialogen tussen Mr. Burns en Smithers - overigens de enige gelegenheid waarbij Smithers Mr. Burns bij zijn voornaam noemt.AFLEVERINGEN

Black Widower (seizoen 3, aflevering 56)

Marge: Ooh, there's Krusty the Clown. Krusty, Krusty, say something funny!
Krusty: Oh, gee, a joke. Um... Um... Uh, funny, uh, okay. Uh, this guy walks into a bar and takes out a tiny piano and a twelve-inch pianist. Oh hoho, no, wait! I can't tell *that* one!


Sideshow Bob mag voorwaardelijk vrij uit de gevangenis, want hij gaat trouwen! De kersverse verloofde is niemand minder dan Selma, die geen geschikte man schijnt te kunnen vinden onder de niet-gedetineerde vrijgezellen. De avond voor het huwelijk maken Bob en Selma flink ruzie over het al dan niet echt zijn van MacGyver, en Bart beseft net op het goede ogenblik dat de huwelijksreis een grote opzet van Bob is om Selma te vermoorden.

Cape Feare (seizoen 5, aflevering 83)

Agent: From now on, you'll be, uh, Homer Thompson at Terror Lake. Let's just practise a bit, hmm? When I say, "Hello, Mr. Thompson," you'll say, "Hi."
Homer: Check.
Agent: Hello, Mr. Thompson.
Homer: [staart doelloos voor zich uit]
Agent: Remember now, your name is Homer Thompson.
Homer: I gotcha.
Agent: Hello, Mr. Thompson.
Homer: [staart opnieuwdoelloos voor zich uit]

[Uren later - Maggie is intussen in slaap gevallen]
Agent: Now, when I say, "Hello, Mr. Thompson," and press down on your foot, you smile and nod.
Homer: No problem.
Agent: Hello, Mr. Thompson!
Homer: [tegen de andere agent] I think he's talking to *you*.


Wanneer Sideshow Bob uit de gevangenis wordt vrijgelaten, ontvangt Bart verscheidene doodsbedreigingen. De Simpsons worden door de overheid onder een andere naam, de Thompsons, in het geheim verhuisd naar Cape Feare, waar ze moeten onderduiken. Sideshow Bob is hen echter al op het spoor, en Bart moet al zijn talenten aanwenden om Bob nog maar eens te slim af te zijn.

Who Shot Mr. Burns? Part One (seizoen 6, aflevering 128)

Mr. Burns: I want that oil well. I've got a monopoly to maintain! I own the electric company, and the water works - plus the hotel on Baltic Avenue!

Er wordt een oliebel gevonden onder Springfield Elementary, en de school is dus ineens rijk. Skinner keurt een hele ris projecten goed die de school ten goede moeten komen. Mr. Burns is pisnijdig, en om alle energievoorzieningen van de hele stad in handen te krijgen, boort hij de olie onder de voeten van de school weg. In zijn megalomanie wil hij ook een zonnescherm oprichten, opdat de bewoners ook geen gebruik zouden kunnen maken van zonne-energie. Heel de bevolking van Springfield wordt zo tegen hem in het harnas gejaagd, inclusief Smithers. Dan, net wanneer het zonneschild in werking is getreden, wordt Mr. Burns neergeschoten...

Who Shot Mr. Burns? Part Two (seizoen 7, aflevering 129)

Smithers: So... instead of wounding an evil old man, I may have killed an innocent old man. That's much worse!
Krusty: About 50,000 volts worse, if you know what I mean!


Mr. Burns heeft de aanslag op zijn leven overleefd, maar ligt in coma. Eerste verdachte is Smithers, die prompt gearresteerd wordt, maar achteraf een waterdicht alibi blijkt te hebben. Ook de andere verdachten hebben een voor een een alibi. Chief Wiggum laat Mr. Burns' kostuum onderzoeken op DNA-sporen, en de computer berekent dat de dader een Simpson moet geweest zijn! Bovendien wordt het moordwapen gevonden in Homers auto. Homer wordt vogelvrij verklaard...BEELD EN GELUID
Er valt weinig te zeggen over beeld en geluid dat al niet is gezegd in de vorige besprekingen uit de Simpsons Classics-reeks. Beide zijn aanvaardbaar, alhoewel zeker voor de eerste twee afleveringen de stap terug van een Dolby Digital 5.1-track op de seizoensboxen naar een Dolby Surround 2.0-track die wordt gedeeld met vier andere dubbings, een achteruitgang is. Paradoxaal genoeg is de beeldkwaliteit dan weer wél een klein beetje beter, omdat voor vier afleveringen op een disc minder compressie nodig is dan voor vijf of zes. De verschillen zijn echter marginaal. Toch ziet een oudere aflevering zoals Black Widower er duidelijk minder scherp uit dan de twee Who Shot Mr. Burns?-delen. Kleurenbalans is daarentegen bij alle afleveringen goed, en compressie-artefacts zijn minimaal. Een blijvende doorn in het oog is het ontbreken van ondertiteling bij de gezongen nummers, in dit geval de HMS Pinafore-medley uit Cape Feare en natuurlijk het Señor Burns-lied van Tito Puente en orkest uit Who Shot Mr. Burns? Part Two. Voor wie het mocht interesseren: het gebruikte ondertitelingsspoor bij de eerste twee afleveringen is identiek aan dat op de seizoensboxen.EXTRA'S
Enkel een trailer om nog meer Simpsons-dvd's aan te prijzen die reeds op vorige releases terug was te vinden, en die blijkbaar nog dateert van de release van seizoen vier. Daarnaast is er een play all-knop, en gelukkig worden we bij het opstarten van elke nieuwe aflevering niet meer geconfronteerd met de klassieke ellenlange copyright-warnings. Door het moraliserende "je steelt geen auto"-filmpje moet je hoe dan ook doorbijten.

CONCLUSIE
Met twee afleveringen die wel en twee die niet eerder verschenen op dvd is dit een release die waarschijnlijk alleen echte die hard-fans zoals mezelf kunnen boeien. U kan ook gewoon wachten tot en met de release van seizoen zeven. Een argument pro aanschaf is wel het feit dat deze disc ineens aan budgetprijs wordt op de markt gebracht. Wie wat oplettend shopt, kan deze disc voor minder dan 7 Britse pond vinden.

EN DAN NOG DIT...
Ter afronding nog eens het lijstje met alle Simpsons-dvdreleases. De titels in het vet zijn die van de laatste reeks releases
cover
Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman, Kelsey Grammer

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1992-1995

Leeftijd:
PG

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036019316


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Turks, Engels CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij