:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REPTILE, THE
REPTILE, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-05-03
FILM
De broer van Captain Harry Spalding is onder vreemde omstandigheden om het leven gekomen in de buurt van zijn woonplaats. Harry erft het huisje van zijn broer en besluit om samen met zijn vrouw naar het afgelegen dorpje te verhuizen. Al meteen na hun aankomst maken ze kennis met de inwoners die alles behalve gastvrij zijn tegenover nieuwkomers. De enige mensen die bereid zijn een conversatie aan te knopen met het echtpaar zijn de herbergier en de plaatselijke dorpsgek "Mad Pete". Na een tijdje lijkt alles nog wel mee te vallen, tot op zekere nacht de dorpsgek schuimbekkend neerzijgt en het slachtoffer lijkt te zijn van een giftige slangenbeet. Samen met de herbergier trekken Harry en zijn vrouw op onderzoek uit.

The Reptile is een film van de Britse regisseur John Gilling, die in zijn carrière meerdere griezelfilms wist te draaien voor de legendarische Hammer studio. Om kosten en tijd te besparen werden er vaak locaties en sets herbruikt in andere Hammer producties. Zo werd The Reptile back-to-back gedraaid met The Plague Of The Zombies en keerden in beide films niet enkel de regisseur maar ook een fiks aantal acteurs terug. Typisch aan Hammer is de manier waarop veel van hun films worden opgebouwd. Tijdens een intro krijgen we een mysterieuze gebeurtenis die meestal eindigt met een dodelijk slachtoffer. Vervolgens worden de hoofdpersonages geïntroduceerd en volgt er een onderzoek. In het midden van de film valt er opnieuw een slachtoffer om dan naar het einde toe alle registers open te trekken en de clou van het verhaal bloot te geven. Ook The Reptile is zo’n film die in de zonet vermelde categorie kan worden geplaatst. Na het zetten van een mysterieuze sfeer wordt het spannend afwachten hoe uiteindelijk de vork aan de steel zit. Pas tijdens de laatste scènes in de film krijgen we het monster te zien waarnaar heel de film gesnakt werd. Maar, zelfs naar hedendaagse CGI-maatstaven blijft deze creatie moeiteloos overeind staan. Aan de make-up en outfits werd duidelijk met veel zorg gewerkt en de regisseur vatte zijn film met de nodige au-serieux op. Deze twee zaken kunnen we enkel maar toejuichen. Wie houdt van Britse Hammer, klassieke culthorror of drive-in monsterfilms zal zich zeker weten te amuseren met The Reptile. Wie een vroege voorganger van Predator verwacht: gelieve zich te onthouden, dit is immers geen spectaculaire actiefilm.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is van een aanvaardbare kwaliteit. Vooral de nachtscènes lijden onder een erg grote hoeveelheid filmgrain. Ook de scherpte laat soms wat te wensen over. Toch behaalt de beeldkwaliteit een redelijke score. Op gebied van geluid krijgen we een Engelse Dolby Surround 2.0 Mono soundtrack die zeer zuiver en verstaanbaar klinkt. Nergens is vervorming merkbaar. Wel brengt het geluidskanaal soms aardig was ruis voort, maar dat is gezien de leeftijd en opnamefaciliteiten uit die tijd niet echt verwonderlijk. Op technisch vlak voldoet deze disc zeker.

EXTRA'S
Naast drie trailers van andere Hammer Horror producties krijgen we twee afleveringen uit de TV-reportagereeks World Of Hammer. Een fijne introductie om vertrouwd te geraken met enkele films en sterren die de Hammer studio met zich mee heeft gebracht. Elke aflevering duurt een vijfentwintigtal minuten en bevat heel wat fragmenten uit verschillende films. In de eerste aflevering krijgen we een blik op enkele thrillers die Hammer doorheen de jaren heeft geproduceerd, terwijl in de tweede aflevering dieper ingegaan wordt op de garderobe die de acteurs kregen aangemeten. Geen van beide episodes houdt direct verband met The Reptile. Al wie een gezonde interesse heeft in klassieke culthorror zal zich hier echter niet aan storen. De extra's worden afgerond met de filmtrailer en de trailer van een double-feature.

CONCLUSIE
The Reptile is wederom een geslaagde release op het Green Cow label van Paradiso. Aanhangers van klassieke Hammerfilms en liefhebbers van cultfilms zullen zeker aan hun trekken komen. Hou er wel rekening mee dat het verteltempo naar hedendaagse maatstaven erg traag ligt en we het wezen, waarnaar de filmtitel verwijst, slechts tijdens de laatste twintig minuten te zien krijgen. Indien dit geen hinderpaal is kan je met een gerust hart deze schappelijk geprijsde DVD aanschaffen.


cover
Studio: Paradiso

Regie: John Gilling
Met: Noel Willman, Jennifer Daniel, Ray Barrett, Jacqueline Pearce

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1966

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504967948


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• World Of Hammer Episode 9: Thriller
• World Of Hammer Episode 13: Costumers

Andere recente releases van deze maatschappij