:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EYE 2, THE
EYE 2, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-05-06
FILM
Terwijl Hideo Nakata's originele Ringu vaak omschreven wordt als één van de meest angstaanjagende films aller tijden en zeker dé beste Aziatische horrorprent, waren de kenners van het genre in realiteit eigenlijk meer onder de indruk van het door de Pang broers gerealiseerde Jian Gui ofte The Eye. Deze Hong Kong/Thaise-shocker uit 2002 gooide hoge ogen op festivals en groeide vervolgens uit tot een internationale hit.

Geheel uit het niets, maar gezien het wereldwijde succes niet echt verwonderlijk, kwamen we de eveneens door de broertjes geregisseerde sequel tegen. The Eye 2 heeft echter niets te maken met het origineel, maar verteld het verhaal van Joey Cheng (Shu Qi) welke het leven niet meer ziet zitten. Ze neemt een overdosis slaappillen, maar de poging mislukt en men kan nog net haar maag leegpompen. Joey probeert vanaf dan toch een nieuw leven op te bouwen en krijgt direct een reden om extra haar best te doen wanneer ze ontdekt dat ze zwanger is. Vanaf dan begint het echter grandioos fout te lopen! Joey wordt gekweld door de gedachte aan abortus, raakt emotioneel instabiel en voelt regelmatig de dreigende aanwezigheid van een mysterieuze vrouw. Joey kan de druk niet meer aan en stort totaal in…

Net als bij Ringu blijven we bij The Eye door al de poeha en hype die er rond geweven werd toch een klein beetje op onze honger zitten. The Eye is een geslaagde horrorfilm en zet een beklemmend sfeertje neer, maar of het nu onmiddellijk dé beste horror is - zoals velen hem wél omschreven - is toch wat overdreven! Daarvoor werden we te dikwijls overvallen door het gevoel dat we het al eens ergens anders gezien hadden (het Final Destination-achtige einde bijvoorbeeld...). Met minder hoge verwachtingen begonnen we aan het vervolg en hoewel ook niet gespeend van de ondertussen vleesgeworden clichés van het "zwartharige meisjes die ergens spectaculair uitgekropen komen"-subgenre, wist The Eye 2 ons enkele keren goed de stuipen op het lijf te jagen! De film heeft een goed tempo en de Pangs weten als geen ander om de ijzingwekkende sfeer, verstevigd door enkele uitstekend geplaatste shockscènes, over te brengen naar de kijker. En dat de buitenaards lekkere Shu Qi (The Stormriders, The Transporter) in deze film rondloopt kan uiteraard ook geen kwaad...

Ondanks de mindere recensies en reacties werd The Eye 2 eveneens een succes, wat maakt dat we binnen afzienbare tijd het bijzonder vreemd getitelde The Eye 10 kunnen gaan bekijken. Maar eerst zullen we misschien nog de Amerikaanse remake van het origineel op ons afgevuurd krijgen, waar Ringu-maker Hideo Nakata volop mee bezig is.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.78:1 beeld is scherp, met een goed contrast en een solide zwartniveau. Het schaduwdetail is eveneens dik in orde. De heldere kleuren ogen natuurlijk. Beschadigingen hebben we niet opgemerkt en digitale compressiefouten zijn eveneens afwezig. Wel is er soms wat minieme filmgrain aanwezig, maar nergens dramatisch. De Cantonese Dolby Digitale 5.1-track klinkt warm en dynamisch. De achterkanalen komen meermaals tot leven en de geluidseffecten komen goed tot hun recht. De dialogen klinken op hun beurt helder en zijn steeds goed te verstaan. Ruis of beschadigingen hebben we niet tegengekomen.

EXTRA'S
Het meest informatieve is de 14 minuten durende Making of-featurette. Hierin komen diverse castleden, en uiteraard de regisseurs, uit de doeken doen hoe het was om deze sequel te realiseren. Verder hebben we de originele bioscooptrailer en drie trailers voor aanverwante producties van A-Film.

CONCLUSIE
Een geslaagde sequel op de succesvolle Aziatische horrorproductie The Eye. Beeld en geluid zijn goed en er werden voor de liefhebbers ook enkele minieme extra’s toegevoegd.


cover




Studio: A-Film

Regie: Danny en Oxide Pang
Met: Shu Qi, Eugenia Yuan, Jesdaporn Pholdee, Philip Kwok

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777049839


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Kantonees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Making of-featurette
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij