:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OPEN RANGE
OPEN RANGE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-05-03
FILM
Charley Waite (Kevin Costner) en Boss Spearman (Robert Duvall) trekken al jaren met hun kudde rond in de Midwest. Ze worden bijgestaan door Mose (Abraham Benrubi) en de nog onervaren Button (Diego Luna). Wanneer de groep door een snel naderende storm verplicht worden om hun kamp op te zetten nabij het stadje Harmonville, krijgen ze het aan de stok met de corrupte sheriff. Deze heeft namelijk een hekel aan rondtrekkende cowboys…

Kevin Costner is sinds het zogezegd 'floppen' van het peperdure epos Waterworld (hoewel deze wereldwijd 265 miljoen $ opbracht en nog eens een fortuin op video/dvd) niet meer te vinden op de A-lijst van Hollywood. Maar sinds het verdienstelijke Thirteen Days timmert de acteur keihard aan een comeback. Maar het duurde echter nog tot 2003 voor hij eindelijk nog eens een hit - zowel kritisch als commercieel - te pakken had met het prachtige Open Range.

In een zomer van luidruchtige (zijn er andere?) blockbusters wist deze toch wat bescheiden productie (budget: 42 miljoen $) wereldwijd bijna 69 miljoen $ bij elkaar te schrapen! Het betreft dan ook een werk van passie voor het medium film en dan vooral de oprechte liefde van acteur/producent/regisseur Costner voor het westerngenre komt onmiddellijk bovendrijven. De fenomenale cast, met op kop Kevin Costner maar ook Robert Duvall, Annette Bening, Michael Gambon, Michael Jeter en Diego Luna, spelen stuk voor stuk de sterren van de hemel. De cinematografie op zijn beurt is adembenemend, alsook de muziek welke gecomponeerd werd door onder meer wijlen Michael Kamen (Die Hard, X-Men).

Mafketels die verkikkerd zijn op de in MTV-stijl gemonteerde sneltreinvehikels zullen hun gading niet direct vinden in Open Range, welke best als 'traag' omschreven kan worden. Want Costner neemt rustig de tijd om zijn ‘realistische western’ te ontplooien. Het voordeel hiervan is dat dit de toeschouwer de tijd geeft om vertrouwd (lees: gehecht) te raken aan de hoofdpersonages, zodat je echt meeleeft tijdens de briljante finale van de film. Wat ons betreft is Open Range één van de beste mainstream/grote Hollywoodfilms van de laatste jaren. Kortom, laat dit meesterwerk niet liggen! Een absolute must voor de westernliefhebbers.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1 is scherp en oogt warm, met een prima contrast en een goed schaduwdetail. De heldere kleuren zien er natuurlijk uit. De gebruikte filmprint is vrij van vuiltjes en beschadigingen. Digitale compressiefouten zijn eveneens niet aanwezig. Wel hebben we enkele keren wat minimale grain bemerkt, maar niets dat uw kijkplezier zal belemmeren. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een dynamische en warme soundtrack, die goed doorgaat in het laag. De achterkanalen zorgen voor een goede ondersteuning bij de aanwezige filmmuziek en geluidseffecten, en de centerspeaker brengt de dialogen helder en verstaanbaar ten gehore. Een goede geluidstrack, maar de Engelse DTS 5.1-track - welke iets meer detail bevat en natuurlijker klinkt - verdient onze voorkeur. Er is verassend genoeg ook nog een Engelse Dolby Digital 2.0-spoor aanwezig.

EXTRA'S
Spijtig genoeg is Universals Benelux-uitgave helemaal niet zo rijkelijk volgepropt met extra's als de door Buena Vista verdeelde regio 1 dvd. We zetten even op een rij wat er aanwezig is op dit schijfje:

- Audiocommentaar door acteur/producer/regisseur Kevin Costner,
- De originele bioscooptrailer
- Making Of-featurette (5 min.)

Beter dan niets zullen we maar zeggen...

CONCLUSIE
Dat Kevin Costner sterk is in westerns wisten we al met Dances With Wolves (1990), maar ook met het sterke Open Range schiet hij los in de roos! De dvd van Universal heeft een zeer goede beeld- en geluidskwaliteit en er zijn enkele extra’s op de afspraak aanwezig. Een must voor de liefhebbers van het westerngenre en voor diegene die houden van de betere film.


cover
Studio: Universal

Regie: Kevin Costner
Met: Kevin Costner, Robert Duvall, Annette Bening, Michael Gambon, Michael Jeter, Diego Luna, Abraham Benrubi

Film:
10/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582259360


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailer
• Making Of-featurette

Andere recente releases van deze maatschappij