:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PIRATES OF THE CARIBBEAN - THE CURSE OF THE BLACK PEARL
PIRATES OF THE CARIBBEAN - THE CURSE OF THE BLACK PEARL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-05-19
VERSIE
Als je van elke film de beste film in je collectie wil houden, word je tegenwoordig steeds vaker op dubbele of driedubbele kosten gejaagd. Neem nu Pirates Of The Caribbean. De 2 disc-versie hiervan, waarvan U de bespreking al zo'n anderhalf jaar geleden op onze pagina's kon vinden, leek in alle opzichten een zeer volledige release, met uitstekende beeld-en geluidskwaliteit, een meer dan behoorlijke dosis extra's, en dan zouden we bij al dat moois nog bijna vergeten dat er in de eerste plaats nog een film was ook. Kortom, de release was de naam "collector's edition" waardig, zeker in vergelijking met wat soms bij andere films voor verzamelaarseditie versleten wordt. We zijn echter nog geen anderhalf jaar later, wanneer we deze 3-discversie in de schappen van de winkels aantreffen, ditmaal wel met als ondertitel "collector's edition". Onder de naam The Lost Disc treffen we een derde schijf met een uur aan nieuwe goodies aan; de centrale vraag die ons bezighoudt is waarom deze extra's niet van de eerste keer konden worden toegevoegd. Alhoewel, misschien wilde de filmmaatschappij in kwestie het leven van ons, arme filmrecensenten, wat aangenamer maken, want quasi de volledige onderstaande tekst kunnen we gewoon klakkeloos kopiëren van de vorige bespreking. Als U iets nieuws wil lezen, zal U naar de sectie over disc 3 moeten doorklikken.

FILM
Wapensmid Will Turner (Orlando Bloom) moet machteloos toekijken wanneer de piraten van het gevreesde spookschip de Black Pearl, onder leiding van kapitein Barbossa (Geoffrey Rush), zijn grote liefde Elizabeth Swann (Keira Knightley), de dochter van de gouverneur, kidnappen. Elizabeth heeft Will ooit als kind van op een stuk wrakhout gered, en hem bij die gelegenheid het piratenmedaillon dat hij droeg, afgenomen, om te voorkomen dat hij voor piraterij zou worden terechtgesteld. Nu is Elizabeth praktisch verloofd met de stijve, on-avontuurlijke commandant Norrington (Jack Davenport), en is de sjofele smid beslist geen partij meer voor haar. Al snel blijkt dat de piraten het feitelijk voorzien hebben op Elizabeths medaillon - de facto dus dat van Will - en die laatste sluit een niet alledaags verbond met "kapitein" Jack Sparrow (Johnny Depp), de na muiterij afgezette voormalige kapitein van de Black Pearl. Sparrow wil zijn schip terug, en Will wil zijn geliefde redden, dus hun belangen komen tot op zekere hoogte overeen. Zelfs al moeten ze daarvoor een schip van de marine kapen - al zou je het hem niet aangeven, piraterij zit Will toch op de één of andere manier in het bloed (wink wink). De piraten van de Black Pearl zijn echter niet zomaar piraten: ze zijn vervloekt doordat ze ooit een legendarische schat van Cortès hebben veroverd, en totdat ze de schat terug bij elkaar verzameld hebben, zijn ze gedoemd over de zeeën te reizen als zombies, waarvan de ware gedaante alleen zichtbaar is bij maanlicht. Maar Wills moed en vooral Jack Sparrows grote mond zijn te geduchten wapens, zelfs voor onsterfelijke piraten.



"You better start believing in ghost stories, Miss Turner! YOU'RE IN ONE!" (Captain Barbossa)

Stel je dit eens even voor: een op een attractiepark-ritje gebaseerde film over zombiepiraten, geregisseerd door de regisseur van onder meer de horrorprent The Ring, en geproduceerd door de Disneystudio's. Dat klinkt als... laten we zeggen de onfrisse mengeling van bier met chocomelk en vers gekookte spruiten, nietwaar? De meeste mensen met wie we vóór de release van de film gesproken hebben, werden ofwel groen van misselijkheid, ofwel dachten ze bij het Disney-label onmiddellijk aan een moralistische prutfilm voor kinderen, en werden ze eveneens groen van misselijkheid. Maar zaten die er even naast! Indien U nog nooit van Pirates Of The Caribbean gehoord zou hebben - in welk geval U wel de enige zal zijn - kunnen we U bij deze het ons hand op ons hart vertellen dat dit ongewone recept, gewoonlijk dé manier om een nonsensikale B-film te draaien, dé bioscoopkaskraker van 2003 was, en bovendien ook nog eens in al zijn aspecten een extremely fucking coole film.



Disney én producent Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Armageddon) hebben met dit project een zware gok gedaan, maar vervolgens compleet de jackpot binnengehaald. De laatste echte grote piratenfilm moet Cuththroat Island geweest zijn, hetgeen zo'n gigantische flop werd dat er jaren geen enkele regisseur zich aan het genre wilde verbranden. De tegendraadse Gore Verbinski heeft van deze film echter zoveel méér gemaakt: romantiek, avontuur, bijzonder goed geslaagde speciale effecten en vooral een flinke dosis humor maken van deze film een (zwart) pareltje. De geestige one-liners, voornamelijk de verdienste van Johnny Depp, de spectaculaire zeeslagen en de benodige portie knok- en swashbuckling-partijen volgen elkaar in hoog tempo op, en, wat misschien nog belangrijker is, het scenario vertoont geen noemenswaardige lacunes. Het idee om bovendien drie protagonisten, de goeie (Orlando Bloom), de slechte (Geoffrey Rush) en diegene waar we het niet zo goed van weten (Johnny Depp), tegen elkaar uit te spelen, creëert zeker een spanningsveld waar je als kijker niet onbetrokken bij kan blijven.



Johnny Depp, de naam is intussen gevallen. De man heeft een zodanig acteerpalmares dat hij zich de luxe kan veroorloven om enkel nog die rollen uit te pikken waar hij daadwerkelijk artistiek iets aan kan bijbrengen. Voor zijn rol als Jack Sparrow heeft hij, zoals aangegeven in talrijke interviews, zich gebaseerd op het karakter van Rolling Stones- gitarist Keith Richards, omdat, volgens hem, "de piraten de rockers van hun tijd waren": ongegeneerd, onbeschoft, stoïcijns maar brutaal, een enorm gevoel voor eigenwaan en niet vragen maar nemen, dat zijn de sleutelwoorden in de karakterschets van Sparrow. En Depp heeft dan ook nog eens de verdienste dat hij die karaktertrekken moeiteloos eigen kan maken zonder er een one-man show van te maken en de andere acteurs in de schaduw te stellen. Vooral de reeds meerdere malen onderscheiden Geoffrey Rush kan goed zijn stempel op zijn angstaanjagend en sadistisch personage drukken, en sinds Lord Of The Rings is de marktwaarde van de daarvoor schier onbekende Orlando Bloom enorm gestegen, vooral bij een vrouwelijk publiek. Zowel Depp, Bloom, Knightley als regisseur Verbinski hebben overigens al getekend voor een sequel, waar we vol verwachting naar uitkijken. Maar tot nader orde blijft deze eerste Pirates-film een klapper van formaat, een spervuur van welgemikte gags, perfect in het plaatje passende pompeuze dialogen en schitterende actie. Komt dat zien, allen.



BEELD EN GELUID
De disc bevat zowel een Engelse Dolby Digital 5.1-track als een DTS-track. Deze laatste draagt onze natuurlijke voorkeur weg, maar met een spektakelfilm als deze wéét je op voorhand al bijna dat de filmstudio het zich niet kan veroorloven om blunders te maken. Wat gelukkig ook niet het geval is: zowel qua ruimtelijke spreiding als dynamiek is deze disc een schoolvoorbeeld van hoe een actiefilm moet klinken: zowel het geweld van de kanonschoten als het subtielere klotsen van de zee tegen de boeg klinken zeer natuurlijk. De maximale score hebben we echter net niet toegekend omdat we bij sommige scènes het gevoel hebben dat men nog een stapje verder was kunnen gaan: zo wordt bijvoorbeeld relatief weinig gebruik gemaakt van de scheiding van de achterkanalen. Maar dan zijn we aan het vitten: dit is een geluidstrack die niemand met een beetje deftige geluidsinstallatie zal teleurstellen. De bijzonder knappe muziekscore van Klaus Badelt wordt nog het meeste recht aangedaan; vooral de scène waarin Elizabeth de ware aard van de piraten ontdekt, is bijzonder naar de keel grijpend.



En over het beeld kunnen we mogelijk nog meer de loftrompet steken. Pirates Of The Caribbean bevat veel donkere scènes (uiteraard, want de piraten worden pas écht fun om zien bij maanlicht), en alleen al het feit dat de rijke details zelfs bij halve duisternis erg goed worden weergegeven, toont aan dat dit een beeldtransfer is om te koesteren. De scherpte is optimaal, ruis en beschadigingen zijn niet te bespeuren, en het enige wat een kritische kijker nog zou kunnen opmerken, is eens zeer sporadisch een aliasing-artefact, maar ook die zijn zeker niet van die aard dat je er als kijker door wordt afgeleid. Dus ook wat het beeld betreft kunnen we bijna de maximale score toekennen.


EXTRA'S
We worden op deze 3 disc-versie verwend met een enorme hoeveelheid aan enorm prettige, gevarieerde extra's, die bovendien allemaal nog eens van Nederlandse ondertitels voorzien zijn, en waar we inhoudelijk niet over te klagen hebben. We hebben hier echter één grote opmerking bij: een deel van de extra's is enkel te activeren via de op de disc meegeleverde speler, waardoor U onrechtstreeks nog maar weer eens verplicht wordt om extra Micro$oft-rommel op uw PC te installeren. Bovendien is er geen netjes onderscheid gemaakt in de secties tussen de features die op een losstaande DVD-speler activeerbaar zijn, en diegene die via de Interactual-player werken. We zullen deze laatste aanduiden met een sterretje. Waar we een bespreking van dergelijke secties meestal achterwege laten, omdat het zich toch maar beperkt tot wat wallpapers en screensavers, hebben we besloten om ditmaal toch de analyse in de detail te doen, omdat deze zo'n substantieel deel uitmaken van het geheel.



DISC 1
Eerste positief punt: we worden niet onmiddellijk gedwongen om een reeks andere trailers te bekijken, wat nogal eens het geval durft te zijn. De menu's zijn mooi thematisch vormgegeven, en zowel in het Engels als in het Nederlands op te roepen. Storend is dat bij het insteken in een PC de DVD ROM-sectie ongevraagd geactiveerd wordt, waardoor het afspelen met een eigen ernstig dvd-afspeelprogramma zoals WinDVD of PowerDVD wordt bemoeilijkt. Merk ook op dat je dergelijke spelers moet afzetten vooraleer je de InterActual-player kan activeren. De indeling van de film zelf in slechts 16 hoofdstukken is wat aan de magere kant.

Commentaartracks
De disc bevat drie commentaartracks, twee over de volledige lengte van de film, en één scène-specifieke collectie commentaren. Ze zijn allen voorzien van Nederlandse ondertiteling. De eerste, en vooralsnog grappigste commentaartrack, is afkomstig van regisseur Gore Verbinski en hoofdacteur Johnny Depp, die kennelijk zelf veel plezier hebben beleefd aan het inspreken ervan. De tweede track wordt ingesproken door scenaristen Ted Elliott, Terry Rossio, Stuart Beattie en Jay Wolpert, die elk een stuk van het script voor hun rekening hebben genomen. Deze is ook interessant om te beluisteren, maar beslist een categorie droger. De derde "track" is een collectie van scène-specifieke commentaren door producent Jerry Bruckheimer (11 scènes), en een collectie door acteurs Keira Knightley en Jack Davenport (17 scènes). Deze laatste zijn meer anecdotisch van aard, en minder interessant dan de eerste twee.

*Scenario-scanner
In deze optie kan je de film laten afspelen terwijl je parallel ernaast het scenario mee volgt. Dit lijkt een prima feature, ware het niet dat de bijgeleverde speler op zijn zachtst uitgedrukt niet echt een voorbeeld is van goede programmeerkunst.

*Storyboard-kijker
Ongeveer dezelfde mogelijkheid als de scenario-scanner, maar nu met storyboards die parallel met de film meelopen in plaats van het scenario. Dat de disc eerst begint te swappen als een gek om alle storyboards in te laden alvorens er beweging in de zaak komt, kan niet goed zijn voor de levensduur ervan. Interessant is het alleszins wel.

*Ondersteuning off-line
Veelal reclame voor ondersteunende software van InterActual.

*Officiële weblink
Zelfverklarend.



DISC 2
De tijd dat we voor een dergelijke extra's-disc na het aanklikken van de optie "Nederlands" een genasychroniseerde gruwel te zien kregen, ligt gelukkig ver, ver achter ons. Alle features zijn netjes Nederlands ondertiteld. Enige echte opmerking is alweer het gebruik van de buggy InterActive-software.

Documentaire "Een epos op zee" (38 min)
Uitgebreide en interessante documentaire die alle klassieke aspecten van de film belicht: van decorbouw over casting via kostuums en computereffecten, tot de uiteindelijke (openlucht)première in Disney Adventure World, California, de plek waar de attractie is ontstaan.

Vliegen op de set (21 min)
Deze sectie bevat een vijftal korte B-roll featurettes met onder meer footage van het duel in de smidse, de ophanging van Jack Sparrow en het levendige stadje Tortuga.

Logboeken
In deze sectie heb je de keuze tussen "Fotologboek van de producer" (4 min), een filmpje waarin Jerry Bruckheimer vertelt hoe hij op de set een reeks foto's heeft geschoten, een "Logboek van een piraat" (10 min), een montage waarbij de acteur Lee Arenberg, die de rol van Pintel speelt, met een handcamera op en naast de set beelden heeft geschoten, en "Logboek van een schip" (11 min), het verhaal van het schip Lady Washington, dat in de film werd gebruikt als de Black Pearl. De featurettes zijn net kort genoeg om de interesse van de kijker te houden, en net niet te kort om van betekenis te zijn.

Benedendeks
In "Hijs de zeilen" kan je zelf een interactieve toer op een piratenschip maken. Bijzonder is dat dit de eerste featurette in zijn soort is die we zien die Engels gesproken is én van Nederlandse ondertiteling voorzien, zoals het feitelijk zou horen. In "Het laatste verhaal van een gevangene" (22 min) krijgen we in een computeranimatie een niet-interactieve historische rondleiding op hetzelfde virtuele schip, gegeven door een fictief personage. Het verschil tussen de twee featurettes is het al dan niet zelf kunnen navigeren doorheen de verschillende locaties. Mooi afgewerkt, vinden we dat.



Bloopers (3 min)
Drie minuten vol met acteurs die hun dialogen vergeten of in de slappe lach schieten.

Niet eerder vertoonde scènes (19 minuten)
In totaal 19 uit de finale cut verdwenen scènes, telkens met het laatste stukje van de scène ervoor en het eerste van de scène erna, om de boel te kunnen situeren. Gezien de graad van afwerking had het anders een goed idee geweest om deze in de film zelf terug ingelast te hebben, en er zo een director's cut van te hebben gemaakt. Dat is jammer genoeg niet gebeurd, maar desalniettemin toch fijn dat ze zijn toegevoegd aan deze disc.

Scène-ontwikkeling "Moonlight Serenade" (7 min)
In deze featurette krijgen we de computertrucs te zien achter de hallucinante transformatie van de piraten van Barbossa tot zombies in de maneschijn. Na de motion capture van Gollum in The Two Towers is niets computergegenereerds ons nog vreemd, maar toch is dit een mooi stukje featurette.

Afbeeldingengallerijen
We hebben ze niet nageteld, maar dat zijn een hoop stills! Conceptuele schetsen, setfoto's en publiciteitsmateriaal, we vinden het hier allemaal terug.

Documentaire "Piraten in de themaparken" (18 min)
We worden hier op een bijzonder oud maar in de context van de film interessant filmpje getrakteerd, waarin de historiek van de piratenattracties in Disneyland worden gekaderd.

*"Doden kunnen niks navertellen": de geschiedenis van de attractie
Een filmpje dat de geschiedenis van de intussen befaamde attractie in Disneyland toont, en onder meer schetst hoe de electronische poppen werken. Waarom dit filmpje enkel in Quicktime-formaat op de disc staat, is ons een raadsel.

*Attractie "Pirates of the Caribbean": afbeeldingengallerij
Een hele mooie reeks tekeningen die als uitgangspunten voor het maken van de attractie werden genomen. We zien hier ondermeer ook hoe bepaalde ideeën uit de film zijn gegroeid, zoals de gevangenen in de cel die de hond met de sleutel proberen te lokken met een bot. De gallerij wordt wel vergezeld met een irritant "Pirates' Life For Me"-muziekje dat je gelukkig eenvoudig kan afzetten voor je er gek van wordt.

*"Volle Maan Doet Je Goed": effectenstudio
In deze optie kan je één van de voorbeeldfoto's of een zelf ingescande foto "bewerken" tot levend lijk, zoals in de film bij de piraten van de Black Pearl wordt gedaan. Het geheel kan je achteraf saven en afprinten. Ook hier is het achtergrondmuziekje uitschakelbaar.

*Virtual Reality-kijker van Disneyland-piraten
Nooit in Disneyland geweest? Nooit op de attractie Pirates Of The Caribbean gezeten? Nu kan U dit zelf vanuit uw huiskamer beleven met een mooie reeks decors waarbij je geheel of gedeeltelijk kan rondkijken en in-of uitzoomen. Voor het wiebel-effect van de bootjes en het op geregelde tijdstippen een emmer water over uw hoofd kappen moet U echter nog zelf zorgen.

*Ondersteuning off-line
*Officiële weblink

Zie disc 1



DISC 3
Het enige waar deze release in verschilt van de vorige, is de bonusdisc met daarop 9 korte, nieuwe documentaires. Alhoewel, "nieuw" is niet helemaal juist geformuleerd, want een deel van de extra's staat ook op disc 2 in de DVD ROM-sectie. In de eerste twee documentaires, Becoming Captain Jack en Becoming Barbossa, van respectievelijk 7 en 5 minuten, lichten Johnny Depp en Geoffrey Rush hun personages toe; veel echt nieuwe dingen komen we niet te weten, want dat Johnny Depp zijn rol heeft geënt op Rolling Stone Keith Richards, wist natuurlijk al iedereen. De derde documentaire Thar She Blows (6 min.) laat zien hoe een schaalmodel van de Interceptor de lucht wordt ingeblazen. More Fly On The Set (14 min.) is een aanvulling op de featurette op de tweede disc, waarbij nog eens drie extra scènes voorzien worden van een B-roll. In The Monkey's Name Is Jack (4 min.) volgen we hoe dierentrainster Ursula Brauner het aapje gewoon maakt aan de doorgaans chaotische filmset-toestanden, en geeft ook Geoffrey Rush commentaar op zijn co-star. De manier waarop de andere acteurs en crewleden de aap bewieroken doet ons echter twijfelen aan de ernst van dit portret. De Sneak Attack Animatic toont ons 4 minuten lang een computerstudie van de onderwateraanval. Bij Disney-animatiefilms vinden we vaak een filmclip in verschillende internationale dubbings, en voor deze film heeft men hetzelfde concept gehanteerd op het filmpje Pirates Around The World (4 min.); misschien met dat verschil, dat het gebrek aan synchronisatie hier nog storendeer werkt. De twee laatste minidocumentaires handelen over de Disneyland-attractie waarop de film is geïnspireerd. In Spirit Of The Ride (7 min.) halen onder meer regisseur Gore Verbinski en acteur Johnny Depp hun herinneringen op aan hun bezoek aan Disneyland; Dead Men Tell No Tales (14 min.) is een vier minuten ingekorten versie van de gelijknamige documentaire die op disc 2 enkel in de DVD ROM-sectie terug te vinden was.



Samengevat krijgt deze disc bijna de perfecte score van ons. De één punt aftrek is volgens ons gerechtvaardigd door het stroeve InterActive-programma en het ontbreken van een trailer. Maar voor de rest scheert deze disc ook op dit vlak hoge toppen. Wat wil een mens nog meer? Misschien easter eggs? Wel, er zijn er (minstens) vijf te vinden!

CONCLUSIE
Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl is een must-buy voor alle kinderen van 0,7 tot 777 jaar. De film is - vooral door Johnny Depp - een voortreffelijk amusante prent geworden, geluid en beeld zijn van topniveau en de extra's zijn om van te snoepen. De eerlijkheid gebiedt ons echter te stellen dat het uurtje extra's die deze 3-discversie biedt ten opzichte van de 2-discversie de release niet substantieel verbetert, vandaar dat we de score identiek laten. Als U echter nog niet in het bezit bent van deze film, is deze collector's edition wel de geprefereerde versie.



cover



Studio: Buena Vista

Regie: Gore Verbinski
Met: Johnny Depp, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Keira Knightley, Jonathan Pryce

Film:
10/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
137 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418038625


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS-ES 5.1,
Engels Dolby Digital 5.1 EX,
Portugees Dolby Digital 5.1 EX

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Ests, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 3 commentaartracks,
• Documentaire "Een epos op zee",
• Featurette "Vliegen op de set",
• Logboeken,
• "Benedendeks",
• Bloopers,
• Verwijderde scènes,
• Scène-ontwikkeling "Moonlight serenade",
• Fotogallerijen,
• Featurette "Piraten in de themaparken",
• DVD ROM-sectie,
• Easter eggs,
• The Lost Disc: 9 extra documentaires

Andere recente releases van deze maatschappij