:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> URBANUS - HIEP HIEP RAHOE
URBANUS - HIEP HIEP RAHOE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-05-17
OPTREDEN
Na de compilatie-dvd Goud Van Urbanus en de jaren '80-registratie Urbanus Live & In't Echt is dit de derde dvd die gelijktijdig door Universal op de markt wordt gebracht. Laat U echter niet bedotten door de speelduur! De dvd bevat tweemaal dezelfde show, éénmaal opgenomen voor een Nederlands publiek, in zaal Luxor in Rotterdam, ergens tussen 1995 en 1997, en éénmaal voor een Vlaams publiek, bij de herneming van de show, in CC De Werf in Aalst. De shows verschillen wat in punten en komma's, hier en daar wordt in de Nederlandse show een grap weggelaten die ze daar toch niet zouden snappen, over het spaghetti-arrest bijvoorbeeld, en in tegenstelling tot de Nederlandse show brengt Urbanus in Vlaanderen een bisnummertje, Ge Moogt Naar Huis Gaan, overigens één van zijn betere uit de latere periode. Desondanks duurt de show in Nederland bijna twintig minuten langer; het valt op dat Urbanus bij het begin van nagenoeg elk liedje enkele Vlaamse dialectwoorden expliciet aan zijn publiek moet uitleggen, dialect dat uit de stukken conférènce zorgvuldig is uitgefilterd. "Zelfrijzend bloem" wordt op die manier "zelfrijzend bakmeel", "Bart Kaëll" wordt "Rob De Nijs", en dergelijke. En in Nederland weten ze uiteraard ook niet wie Michel Van den Bosch is.



Na tien jaar gestage afgang op de commerciële zender wilde Urbanus met een nieuwe cd en bijhorende theatershow Hiep Hiep Rahoe zichzelf terug herbronnen, en terugkeren naar de mix van stand-up comedy en kleinkunstliedjes waar de man mee groot is geworden. De grap die hij maakt over zijn steile klim naar de top en weer terug is helaas een klein beetje de werkelijkheid geworden. Het siert de komiek dat hij uiteindelijk zijn verkeerde carrière-keuzes toegeeft - hij maakt er overigens zelf een grap over wanneer hij vertelt hoeveel onverkochte video's van De Zevende Hemel hij nog bezit - maar de magie van de oude shows ontbreekt. Bewust brengt Urbanus in de show Hiep Hiep Rahoe geen enkel (!) nummer uit zijn oude repertoire; de grap waarin hij het publiek in *vul plaatsnaam in* uitmaakt dat ze zó dom zijn, en daar vervolgens aan toevoegt dat hij dat overal vertelt, dat ze in *vul dezelfde plaatsnaam in* zo dom zijn, heeft hij wel van uit zijn oude materiaal gerecycleerd, en zo zijn er nog wel een paar grapjes. Enkele van zijn nieuwe geintjes zijn nog steeds wel raak - zoals de politie die hem zijn "papieren, manneke" vraagt, en de grap met de zak potgrond - maar sommige sketches worden op de duur te langdradig en missen de timing van de pointe, wat zeker opvalt omdat Urbanus daar vroeger net zo sterk in was. Dit wordt nog eens onderstreept door het verschil in verteltempo tussen de twee zaalshows. Je kan je niet van de indruk ontdoen dat wanneer Urbanus aan zijn publiek vertelt dat hij graag op tijd naar huis zou gaan omdat hij om middernacht nog een barbecue heeft, hij het echt meent. Podiummoeheid? De nieuwe liedjes zijn variabel van kwaliteit; op zijn best evenaart Urbanus in nummers als Grootvader Geplant de kinderlijke naïviteit van ouder werk als Lieve Loemoemba of Moeke Meedelij, maar zijn kinderliedje om de kleintjes de klinkers te leren is maar een plat doordrukje van 1-2-3-Rikketikketik. De rest - met als enige min of meer bekende nummer het weinig tot de verbeelding overlatende Poesje Stoei - zweeft daar ergens tussenin. Alleen de ballade voor zijn dochtertje Liesa is een flauwe emotionele uitschuiver die haaks op de rest van de show staat als een tang op een varken. En als het dan nog een Waals varken was dat kon tellen. Neuf neuf neuf...

BEELD EN GELUID
Net als bij Goud Van Urbanus en Urbanus Live & In't Echt bevat de cover van deze dvd een waarschuwing dat wegens de ouderdom van het bronmateriaal en de live-registratie ervan de beeld-en geluidskwaliteit niet de gebruikelijke kwaliteit van Universal-dvd's benaderen. Deze shows dateren echter uit de helft van de jaren '90, en de tape ziet er zeker niet zo afgeleefd uit als de vorige twee. De beeldkwaliteit is zelfs goed te noemen: het contrast is bevredigend, met een paar minimale compressie-artefacts, maar flagrante video-artefacts zoals bij Urbanus Live & In't Echt zijn er niet te bespeuren. Het Vlaamse stereo-geluidsspoor is weliswaar niet echt een klapper om een home-theatre mee te demonstreren, maar voldoet ruimschoots voor een cabaretshow. Nederlandse Urbanus-fans kunnen opteren voor een uitschakelbaar ondertitelingsspoor.



EXTRA'S
Net als de twee andere Urbanus-dvd's geen extra's. Niks. Notting. Noppes. Nada. Rien de knots. En dan stonden ze er nog niet op ook niet... hè hè hè.

CONCLUSIE
Hiep Hiep Rahoe is voor mijn part alleszins niet Urbanus' beste zaalshow ooit. Daarvoor tracht de komiek iets te hard te teren op zijn vergane glorie. Toch bevat het programma enkele aardige momenten. Beeld-en geluidskwaliteit zijn ditmaal dik in orde, maar opvallend is dat U op deze dvd tweemaal dezelfde show voorgeschoteld krijgt, waarbij de Nederlandse variant bijna twintig minuten langer is. Waarschijnlijk is dat omdat de Hollanders dommer zijn... maar Urbanus zou zeggen dat dat laatste een grapje is, en dat hij dat overal vertelt...

... dat de Hollanders dommer zijn.


cover



Studio: Universal

Regie: Jop Pannekoek
Met: Urbain Servranckx

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995-1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
229 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582339192


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij