:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MATROESJKA'S
MATROESJKA'S
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-05-30
REEKS
Matroesjka's vertelt het verhaal van een bende Belgische vrouwenhandelaars die onder leiding van Raymond van Mechelen (Peter Van den Begin) en "godfather" John Dockx (Frank Aendenboom) Russische en Litouwse meisjes rekruteren in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Nadat de meisjes op Cyprus in de plaatselijke stripclubs een 'dansopleiding' hebben gekregen gaat de reis naar België, waar ze worden ondergebracht in de nachtclub van de bende. De nieuwe lichting meisjes bezorgt de bende echter een hoop kopzorgen waardoor de spanning tussen de bendeleden onderling al snel hoog oploopt. En dan zijn er nog een spijtoptant met schulden en een koppige onderzoeksjournalist Nico Maes (Lucas Van den Eynde)

Nadat Matroesjka's in 2004 te zien was op betaalzender Canal + werd de serie vanaf begin januari 2005 gedurende 10 weken uitgezonden op de Vlaamse zender VTM. Nauwelijks enkele weken na de laatste aflevering (op woensdag 16 maart) brengt Universal Pictures reeds het eerste seizoen uit van Matroesjka's op dvd, zodat wie deze fijne serie gemist heeft op televisie snel een tweede kans krijgt. Gelukkig slaagt de serie er in de kijker ook nog te boeien bij een tweede of derde kijkbeurt. Matroesjka's is dan ook één van de betere Nederlandstalige fictie series ooit (toegegeven, de lat ligt niet bijzonder hoog) die andere recente gedrochten als Flikken, Baantjer, Witse - to name but a few - moeiteloos overklast. Dat de serie naar Belgische normen met een groot budget werd gemaakt valt al snel op: niet alleen bevat de cast (in het totaal 120 acteurs en actrices uit België, Rusland, Moldavië...) heel wat gerenommeerde namen uit de Vlaamse acteerwereld, er werd bij wijze van spreken ook op geen € meer of minder gekeken bij het kiezen van de diverse filmlocaties. De soundtrack van Matroesjka's werd gecomponeerd door de Brit David Julyan die ondermeer de soundtracks voor Memento en Insomnia op zijn CV heeft staan. De erg mooie begingeneriek werd voorzien van het nummer Post modern sleaze van The Sneaker Pimps. We zouden toch nog even willen terugkomen op het acteerwerk en vooral de casting die wat ons betreft niet altijd even gelukkig zijn. Peter Van den Begin, Frank Aendenboom, Axel Daeseleire en vooral Luk Wyns en Manou Kersting weten te overtuigen als gangsters / crapuul. De casting van Marc Van Eeghem en Tom Van Dyck daarentegen is echter minder geslaagd te noemen. Zo hadden wij bij momenten veel moeite om Vincent Dockx te zien, en niet Alain "protput" Vandam (weliswaar zonder new wave coupe maar met ongeveer hetzelfde hysterische lachje) uit Het Eiland.

Dat Matroesjka's het gemiddelde Vlaamse tv-feuilleton niveau ver overstijgt wordt ondermeer bewezen door het feit dat de serie inmiddels aan heel wat landen (Rusland, Nederland, Engeland...) werd verkocht en dat beelden uit de serie gebruikt zullen worden in een educatieve film van Amnesty International die Oost-Europese jonge vrouwen moet waarschuwen tegen de gevaren van de vrouwenhandel.

AFLEVERINGEN
We vinden in deze box de volgende afleveringen terug:

Disc 1:
Aflevering 1:
Vrouwenhandelaar Ray Van Mechelen en zijn rechterhand Mark Camps (Marc Van Eeghem) houden audities in Vilnius. Ze beweren op zoek te zijn naar danseressen voor een tournee langs hippe discotheken in België, Nederland en Duitsland. Intussen worden in de Belgische poldergemeente Doel twee lijken gevonden van jonge Russische prostituees. Alle sporen leiden naar de bende van Ray Van Mechelen. De politie ondervraagt Mike Simons (Wim Opbrouck), een medewerker van Van Mechelen. In Vilnius tracht Nico Maes, een Belgische onderzoeksjournalist, tevergeefs om enkele meisjes ervan te overtuigen niet in te gaan op Van Mechelens voorstellen. Kasandra, één van de kandidates, ruikt onraad wanneer Van Mechelen haar een Grieks artiestencontract wil laten ondertekenen.

Aflevering 2:
Op Cyprus krijgen de meisjes een 'dansopleiding' en meteen verdwijnen alle illusies. Ze worden door Ray Van Mechelens handlangers verplicht om te strippen in een lokale nachtclub. Mike Simons heeft zich bij de politie gemeld als spijtoptant, inspecteur De Donder (Stany Crets) blijft echter opvallend sceptisch. Journalist Nico Maes pakt uit met een onthullend artikel over vrouwenhandel en de laksheid van de Belgische politie. Vincent Dockx (Tom Van Dyck), zoon van peetvader John Dockx, wordt gearresteerd in verband met de moord op twee Russische prostituees.

Disc 2:
Aflevering 3:
De groep Oost-Europese meisjes komt aan in Antwerpen. Ze mogen de nachtclub van de bende niet verlaten. Van Mechelen maakt hen duidelijk wat hij van hen verwacht. De eerste avond loopt het al mis als Deborah een van de klanten te lijf gaat. De bende besluit haar te verkopen.

Aflevering 4:
De bende haalt de Russische Inga weg uit een bar in Limburg en brengt haar terug naar Studio 69. Daria overtuigt Nico Maes om een brief buiten te smokkelen uit de club. John Dockx ontdekt dat Jan Verplancke Esther voor zich laat werken in een bar, wat tegen de regels is. Ray en Vincent besluiten hem een lesje te leren.

Aflevering 5:
De bende wil zes meisjes verkopen aan een Nederlanse clubeigenaar. Marc Camps die moet onderhandelen over de prijs laat zich echter omkopen. De politie valt Studio 69 binnen maar de bende blijkt getipt te zijn. Kalinka en Inga worden meegenomen voor verhoor. De positie van Clem De Donder wordt stilaan onhoudbaar. Zelfs Laura Keyser (Hilde Heijnen) vertrouwt hem niet langer.

Disc 3:
Aflevering 6:
Irina duikt onder bij Peter Jones, de klusjesman van de club. Inspecteur Clem De Donder wordt door Interne Zaken geschorst omdat de politieleiding hem ervan verdenkt tipgever te zijn van de bende van Ray Van Mechelen. Journalist Nico Maes pakt opnieuw uit met een onthullend artikel op de voorpagina van de krant. De bende wordt nerveus en Ray besluit Esther in te schakelen om Maes uit te horen.

Aflevering 7:
De politie houdt Studio 69 streng in de gaten. Klanten worden systematisch gecontroleerd bij het verlaten van de club en blijven weg waardoor de bende in geldnood raakt. Ray Van Mechelen vraagt Jan Verplancke een escortservice op te starten. Een klant die verliefd wordt op Eva wil haar contract afkopen. Na een schermutseling met de politie worden Ray en Vincent opgepakt.

Aflevering 8:
Ray en Vincent zijn het steeds vaker oneens over het beleid van de club. Vincent wil Ray eruit waarop hij Jan en Eddy een lucratief voorstel doet. Wim Wilson heeft Eva’s contract afgekocht van de bende. Hij stelt Eva voor aan zijn ouders, maar die zijn helemaal niet opgetogen. Wanneer Vincent Kalinka keihard aanpakt, komt het tot een open conflict met Ray.

Disc 4:
Aflevering 9:
Drie maanden later heeft Eva een baantje in een snackbar. Nico Maes kan haar overhalen tot een gesprek met politie-inspecteur Sierens maar Eva weigert koppig klacht in te dienen tegen de bende. Na het incident met Vincent is de relatie tussen Ray en John flink bekoeld. Het vertrouwen tussen de bendeleden is nu helemaal zoek. Bij een razzia in Studio 69 worden verschillende meisjes opgepakt

Aflevering 10:
Eddy Stoefs (Luk Wijns) raakt meer en meer in het nauw. Hij wordt beschuldigd van gerommel met de boekhouding en, erger nog, met de inkomsten de club. Ray zet Kalinka aan de deur. Kalinka voelt zich vernederd en zint op wraak. Ze weet natuurlijk wel heel erg veel over de malafide praktijken van Ray en de bende…

BEELD EN GELUID
We krijgen op deze box een mooie anamorfische transfer voorgeschoteld zonder noemenswaardige printbeschadigingen. Het contrast- en zwartniveau is goed te noemen, de donkere scènes bieden voldoende detail. De dialogen in Matroesjka's zijn deels in het Vlaams deels in het Engels en Russisch (er zijn Nederlandstalige ondertitels voorzien voor de hele speelduur van de serie). Op deze release vinden we een Dolby Digital 5.1 track (448 kbps) een een DTS-track (1509 kbps), twee tracks die perfect aan de verwachtingen (die we mogen hebben bij een dergelijke tv-serie) voldoen met een lichte "voorsprong" voor de DTS-versie.

EXTRA'S
Een fotogallerij en een aantal Matroesjka's-postkaarten. Een gemiste kans met andere woorden.

CONCLUSIE
Wie gelooft dat Matroesjka's van het zelfde niveau is als het briljante The Sopranos zal van een kale reis thuiskomen. Wat niet wegneemt dat we liefhebbers van het betere (Vlaamse) crimi-werk deze Matroesjka's-box zeker kunnen aanbevelen.


cover
Studio: Universal

Regie: Guy Goosens en Marc Punt
Met: Peter Van den Begin, Tom Van Dyck, Frank Aendenboom, Luk Wyns, Axel Daeseleire, Stany Crets, Lucas Van den Eynde, Veerle Dejonghe, Marc Van Eeghem, Manou Kersting, Peter Thyssen, Damiaan De Schrijver, Wim Opbrouck, Zemyna Asmontaite, Eugenia Hirivskaya, Vilma Raubaite, Hilde Heijnen

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050572309324


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Vlaams / Engels / Russisch DTS 5.1
Vlaams / Engels / Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Fotogallerij

Andere recente releases van deze maatschappij