:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAWN OF THE MUMMY
DAWN OF THE MUMMY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-06-02
FILM
Een omhooggevallen modefotograaf en vier van zijn beste modellen houden een fotosessie bij een oude Egyptische tombe. Op deze plek zijn tevens enkele schattenjagers op zoek naar een schat die er volgens legenden zou begraven liggen. Wat ze echter allen niet weten is dat ze zich op de begraafplaats bevinden van een kwaadaardige farao. Wanneer de mummie en zijn bloeddorstig zombieleger ontwaken uit hun eeuwige slaap gaan de poppen aan het dansen...

Het is niet te ontkennen dat filmmaker Frank Agrama (Revenge Of The Godfather, Queen Kong), een Amerikaan van Egyptische afkomst, een oog heeft voor commerciële lowbudget cinema. Want hij wist met sluwe invalshoeken en schaamteloze rip-offs aanzienlijk wat geld in het laatje te brengen voor zijn eigen productiemaatschappij Harmony Gold. Welke zo’n beetje omschreven kan worden als het kleine broertje van exploitationgiganten zoals American International Pictures en Cannon Films, en welke bekend én vooral berucht werden met de schabouwelijk gemonteerde bioscooppoging van de beroemde Japanse animatieserie Macross (in Amerika uitgebracht als Robotech). Nadat zowel George A. Romero's Dawn Of The Dead als Fulci's ongeëvenaarde 'blood & guts'-opus Zombi 2 hoge internationale toppen scheerde kwam Frank Agrama op het idee om een film te maken in de stijl van de twee eerder vermelde horrorklassiekers, maar dan met mummies! Met een duidelijk voor commerciële redenen gekozen titel en een tot de verbeelding sprekende affiche in het achterhoofd trok Frank - Farouk voor de vrienden - en een internationale cast & crew naar Egypte om Dawn Of The Mummy in te blikken.

Enkel spijtig dat Agrama een zéér beperkt regisseur is, want over heel Dawn Of The Mummy is het woord 'amateurisme' geschreven. De mans zwakke regie (Agrama slaagt in om zelfs de bijwijlen gore effectshots totaal oninteressant op het scherm te brengen!), het gammele acteerwerk, de tergend trage opbouw, de niet te tellen fouten en onlogischheden en één van de meest miserabele soundtracks ooit gecomponeerd, maken van Dawn Of The Mummy een ongeziene horrorfarce waarbij de hedendaagse trouw en andere amateurfilmpjes een meer professionele indruk achterlaten! Enkel de scènes waar de mummies uit de woestijn herijzen hadden blijk van enige potentie. Dit gegeven had in de handen van pakweg Lucio Fulci of zelfs flutregisseur Bruno Mattei best een genreklassieker kunnen worden.

BEELD EN GELUID
Het originele beeldformaat van deze prent zou naar verluidt 1.85:1 zijn, dit is dan ook het beeldformaat waarin de film op de Engelse dvd-uitvoering te vinden is. Wij moeten het echter doen met een 1.33:1 full-frame formaat, met een zielig contrast en detail. De gebruikte filmprint is vergeven van beeldflikkeringen, filmgrain, vuiltjes en andere beschadigingen (waaronder storingen zoals op een versleten VHS!). Daarbovenop zijn er in de donkere shots horizontale strepen te zien en is het soms moeilijk uit te maken wat er aan de hand is. De kleuren zien er afgewassen uit en ogen volledig gedateerd. Kortom het is lang geleden dat we nog zo’n erbarmelijke beeldkwaliteit zijn tegengekomen. We hebben in onze stoffige videokast grijsgedraaide tapes liggen die beter beeld hebben! En ook van het geluid moet je geen wonderen verwachten. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt plat, gedateerd en totaal levenloos. De dialogen klinken op sommige momenten wat gedempt, maar zijn op de meeste momenten te verstaan. We hebben in de stillere momenten wat lichte ruis opgemerkt.

EXTRA'S
Niks, noppes, géén botten! Op de dvd zelf althans, want laten we natuurlijk de spectaculaire notities op de binnenkant van de cover niet vergeten! Als vergelijkingsmateriaal halen we er wederom de makkelijk verkrijgbare Engelse en Amerikaanse importversies bij, waar telkens een audiocommentaar met regisseur Frank Agrama en een zekere Del Howison op te vinden is. Bovendien bevat de Engelse door Anchor Bay uitgebrachte schijf nog de originele bioscooptrailer, een fotogalerie en productie notities. Een gemiste kans DFW!

CONCLUSIE
Dawn Of The Mummy is een ongezien onnozele horrorfilm. Een échte kalkoen zeg maar! Doch gekruid met de juiste instelling en een gezonde dosis alcoholische brouwsels is dit ding nog te bekijken. Al was het maar om te lachen met de incompetente regie, de vele onlogischheden en de ruim aanwezige portie blood and guts. De dvd uitgebracht onder de Extreme-vlag is echter huilen met de pet op! Geen anamorfisch uitgevoerde widescreen transfer, geen Dolby Digital 5.1 of DTS-track en al helemaal géén extra’s zoals op de fraaie Engelse Special Edition. Wat hebben we dan wel? Een werkelijk miserabele beeldkwaliteit, een gammele geluidstrack en aan de binnenzijde van de cover wat notities als bonus.


cover
Studio: Extreme

Regie: Frank Agrama
Met: George Peck, John Salvo, Barry Sattels, Brenda King, Ibrahim Khan

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4,5/10

Beeld:
1,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
12

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664018569


Beeldformaat:
1.33:1 pan & scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Liner notes

Andere recente releases van deze maatschappij