:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JFK: DIRECTOR'S CUT
JFK: DIRECTOR'S CUT
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-01-01
FILM
De moord op John F. Kennedy in Dallas. We schrijven 22 november 1963. Sindsdien zijn de meest uiteenlopende verhalen en theorieën de wereld rondgegaan over wat tot op heden beschouwd wordt als één van de best bewaarde geheimen ooit, eerder angstvallig verborgen gehouden voor het grote publiek. De dossiers van de commissie die de moord onderzocht, blijven nl. tot 2029 achter slot en grendel, wat nogal verdacht lijkt. Een complot van hogerhand door verschillende instanties zou inderdaad wel eens een plausibele verklaring kunnen zijn. Of dit vermoeden correct is, daar hebben we het raden naar. Zullen we ooit de waarheid te weten komen? Dat is maar de vraag.

Het scenario van de film is geschreven door Oliver Stone en Zachary Sklar, gebaseerd op On The Trail of the Assassins door Jim Garrison en Crossfire: The Plot that Killed Kennedy door Jim Marrs. De film toont hoe Jim Garrison (Kevin Costner) jaren na de aanslag enkele aanwijzingen vindt waarvan hij denkt dat ze een onderzoek waard zijn. Gaandeweg raakt hij met zijn medewerkers verstrikt in verhalen en beweringen van getuigen en steeds meer gelooft hij in een rechtszaak. Getuigen weigeren evenwel mee te werken, verdwijnen spoorloos of plegen 'zelfmoord'. Oliver Stone moest (zoals waarschijnlijk verwacht) veel kritiek slikken omtrent de theorieën die hij in de film uiteenzet, maar ergens vermoeden we dat ze toch een zekere waarheid bevatten. Uitsluitsel zullen we wellicht nooit krijgen, maar gedurende drie uur en 17 minuten, en begeleid door de schitterende en aangrijpende muziek van John Williams, sleept een gepassioneerde Oliver Stone je als kijker mee doorheen deze schokkende gebeurtenis en brengt ons bewijzen en theorieën die je als kijker tot nadenken aanzetten.

BEELD EN GELUID
Bij de eerste en originele release van JFK op dvd kon je niet meteen spreken van een succes. De schijf bleef over de hele lijn ondermaats: een niet-anamorf beeldformaat met een matige kwaliteit, Dolby Digital 2.0-geluidstrack en geen extra's. Welnu, bij Warner zijn ze blijkbaar wakker geschoten en hebben ze werk gemaakt van de "Oliver Stone Collection" waar deze JFK deel van uitmaakt.

Vooreerst krijgen we een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er vanzelfsprekend heel wat beter uitziet dan op de vorige release. De print is heel netjes en zuiver, nergens merk je krassen, vuiltjes of andere beschadingen. De kwaliteit van het beeld is heel goed en het bevat veel scherpte en detail. Het contrastniveau is eveneens optimaal, waarbij de zwarttinten heel stabiel ogen (vooral in de zwart-witscènes). De scènes met een 'documentaire-look' zijn iets minder van kwaliteit, maar dat is zo bedoeld.

Ook het geluid kreeg een upgrate waardoor we nu eindelijk de Dolby Digital 5.1-geluidstrack horen. Die klinkt voortreffelijk, waarbij de dialogen helder en verstaanbaar zijn. Achtergrondmuziek en geluiden worden mooi gespreid en de uitstekende muziekscore van John Williams komt hier volledig tot haar recht. De 5.1-mix is perfect uitgebalanceerd en tilt deze film naar een hoger niveau.

EXTRA'S
Een langverwachte en oververdiende re-release voor een film van dit kaliber, mét de nodige extra's. Maar Warner maakt toch één uitschuiver: de verpakking. Steeds gebruikmakend van Snapper cases voor single disks, waarmee we eerlijk gezegd geen probleem hebben, wordt hier eveneens zo'n doosje gebruikt voor een dubbele dvd-release, wat onhandig is. Het doosje vouwt open en in de buitenste flap bevindt zich de tweede schijf, verpakt in een witte envelop. De kansen op beschadiging van de schijf (tijdens de productie of verzending) bestaan wel degelijk. Warner had er beter aan gedaan een gebruiksvriendelijkere verpakking te kiezen waarin de schijfjes makkelijk bereikbaar zijn.

DISK 1:
De submenu's op de eerste schijf zijn statisch, behalve dan in het hoofdmenu waar de beelden geanimeerd zijn, vergezeld van muziek en tekst uit de film. Er is een zeer interessante audiocommentaar door regisseur Oliver Stone die de kijker duidelijk informeert over het tot stand komen van verschillende aspecten van de film en die achtergrondinformatie geeft bij de moord. Ook al ben je het niet eens met zijn visie op de feiten, het blijft boeiend om te luisteren. Stone weet waarover hij praat, zoveel is duidelijk. En als de eindgeneriek over het scherm loopt, geeft hij nog een korte evaluatie. De pauzes blijven tot een strikt minimum beperkt. Vervolgens is er Cast- en crewinformatie, niet meer dan een eenvoudige lijst met de namen van de acterus en de rol die ze spelen. De namen zelf zijn niet aanklikbaar. Rest nog een korte opsomming van de awards die de film in de wacht sleepte.

DISK 2:
De menus' op deze extra schijf zijn allemaal statisch. Onder de titel Multimedia Essays presenteert Warner ons twee documentaires (alleen Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Duits ondertiteld). De documentaire Meet Mr. X: The Personality and Thoughts of Fletcher Prouty (10 min.) is een interview met de echte persoon op wie het karakter Mr. X uit de film is gebaseerd. Fletcher Prouty vertelt over zijn visie op de gebeurtenissen. Het interview is jammer genoeg aan de korte kant; we hadden hier graag meer materiaal gezien. Dan is er de documentaire Assassination Update: The New Documents (30 min.): James Di Eugenio, auteur van "Destiny Betrayed", werpt een blik op enkele feiten uit de nieuwe documenten betreffende de aanslag, gemonteerd met scènes uit de film en foto's van de documenten zelf.

Voorts zijn er verwijderde en alternatieve scènes (52 min.) met de keuze tussen de audiocommentaar door regisseur Oliver Stone en de originele productieaudio. Niet alleen krijg je op deze dvd de director's cut met 17 extra minuten, maar dus ook bijna één uur lang extra scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben en die toch zeer interessant blijken te zijn. We krijgen hier vijf verwijderde en zes uitgebreidere scènes te zien, samen met een alternatief einde. Stone geeft de nodige uitleg waarom ze verwijderd of gewijzigd zijn (en geeft zelfs toe dat hij dat soms niet had moeten doen). Er is oàok een Bioscooptrailer en tevens DVD-ROM-materiaal, gepresenteerd in een pc-vriendelijke omgeving. Meer dan twee internetlinks naar een Warner Bros. dvd events page en Essays and Reviews zal je echter niet vinden.

CONCLUSIE
JFK is een magistrale prent over de moord op president Kennedy, gezien door de ogen van Oliver Stone, die er zo zijn eigen theorieën op nahoudt. De film heeft eindelijk de behandeling op dvd gekregen die hij verdient: een zeer goede beeld- en geluidskwaliteit en een portie interessante extra's (die jammer genoeg geen Nederlandse ondertitels hebben). Deze re-release mag zeker niet ontbreken in de collectie van elke filmliefhebber. Een enorme aanrader!


cover
Studio: Warner

Regie: Oliver Stone
Met: Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, Michael Rooker, Jay O. Sanders, Sissy Spacek, Donald Shuterland

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
AL

Speelduur:
197 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931185349


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch
Extra's:
• Audiocommentaar door Oliver Stone
• Cast- en Crewinfo
• Awards-lijst
• Verwijderde of alternatieve scènes
• Documentaire "Meet Mr. X"
• Documentaire "Assassination Update"
• Bioscooptrailer
• Weblinks

Andere recente releases van deze maatschappij