:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JURASSIC PARK - THE LOST WORLD
JURASSIC PARK - THE LOST WORLD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-10-11
FILM
Beste bonzen van de filmstudio's. Stop maar met proberen! De perfectie op dvd is bereikt! De heer Steven Spielberg, heeft het nuttig gevondenom  zijn twee SFX- meesterwerken, Jurassic Park en The Lost World, op dvd uit te brengen en dit in tegenstelling tot een van zijn vriendjes-regisseurs die eerst nog zes keer een vhs-video-re-re-release van zijn succesfilms wil maken vooraleer ze op dvd uit te brengen. George Lucas, eat your heart out!

Voor de enkelingen onder u die niet vertrouwd zijn met de verhalen, even kort situeren. Jurassic Park is het verhaal over de excentrieke multi-miljardair John Hammond (Richard Attenborough) die met zijn bedrijf InGen onderzoek doet naar de reconstructie van het DNA van dinosauriërs. Het genetisch materiaal laat hij halen uit muggen die de prehistorie sauriërs hebben gestoken en die vervolgens in barnsteen (fossiele hars van naaldbomen) zijn versteend. Hammond heeft in het geheim een experimentele dierentuin opgezet op Isla Nublar, een eiland voor de Zuid-Amerikaanse kust en staat op het punt zijn themapark bekend te maken aan het grote publiek.

Wat hij liever niet bekend maakt aan het grote publiek is dat er voor de opening al een paar ernstige ongelukken zijn gebeurd met werknemers die in de grijpgrage klauwen van de sauriërs zijn gevallen. De financiers van het park worden zenuwachtig en staan erop dat een team van experts voor de officiële opening de veiligheid van het park onderzoekt en een onafhankelijk rapport aflevert. Hammond stelt een team samen met ondermeer de dinosaurusexpert dr. Alan Grant (Sam Neill, Merlin, Bicentennial Man, The Horse Whisperer), de paleobiologe dr. Ellie Sattler (Laura Dern) en de maffe wiskundige chaosexpert dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum, Multiplicity, The Fly, Independence Day). Om te bewijzen dat het park helemaal veilig is, gaan bovendien de kleinkinderen van Hammond, Tim en Lex (Joseph Mazzello en Ariana Richards) mee op het geleide bezoek in het park.

De computerbeveiligingsexpert van het park, Dennis Nedry, is echter zwaar omgekocht door de concurrenten van InGen om een reeks dinosaurusembryo's het park uit te smokkelen. Om ongezien van het eiland af te geraken, blokkeert hij de computersystemen, net op het ogenblik dat een tropische cycloon over het eiland raast. Met alle elektrische hekken uitgeschakeld, breken de dinosauriërs los en ontstaat er een dodelijk kat-en-muisspel tussen de wetenschappers die proberen hun huid te redden en de bloeddorstige reptielen, waaronder een huizenhoge Tyrannosaurus Rex die alles platwalst waar zij (het is een vrouwtje) voorbijkomt en een roedel velociraptors die puur mensen doden voor de fun, die in groep jagen om hun kansen op prooi te verhogen en die zo snel leren als chimpansees, zodanig dat ze na niet meer dan een paar pogingen al weten hoe ze deuren moeten openen.

The Lost World is de sequel, die zich vier jaar later afspeelt. Dr Malcolm wordt nergens serieus genomen als hij in de media komt met zijn verhaal over de sauriërs. De bewijzen op Isla Nublar zijn klaarblijkelijk vernield. John Hammond is echter zwaar ziek en zijn erfgenamen hebben de controle over InGen overgenomen. Hammond blijkt nog een laboratorium te hebben gebouwd op een tweede eiland, Isla Sorna, oorspronkelijk niet bedoeld voor het publiek, waar de dinosaurussen van Jurassic Park gekweekt worden. Een tropische storm heeft het eiland vernield en de sauriërs leven nu in het wild. Malcolms vriendin Sarah Harding (Julianne Moore, The End Of The Affair) is buiten zijn medeweten om op expeditie op het eiland en dr. Malcolm kan niet anders dan zijn vriendin te volgen en te proberen haar levend van het eiland af te halen.

Sarah, een ervaren wildlifekenner, heeft echter een goed uitgeruste expeditie op touw gezet en ze heeft al een schat aan informatie verzameld over het leven in het wild van de sauriërs. Als Hammonds erfgenaam echter een ploeg jagers naar het eiland stuurt om enkele dieren te vangen voor zijn megalomane dierentuinproject, loopt alles in het honderd. De jagers verwonden nl. een T-Rex jong en Sarah maakt de fout het dier mee te nemen voor verzorging. Mama en papa T-Rex zijn echter niet echt blij met de voorgestelde kinderopvang en zetten hun tanden in de expeditie, inclusief in een van de ontdekkingsreizigers. De jagers slagen er echter in om de T-Rex en een van de jongen te vangen en in een boot naar het vasteland te brengen. Uiteraard breekt de T-Rex los en richt hij een slachting aan in de binnenstad.

Beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van succesthrillerschrijver Michael Crichton, maar wie zoals ik de beide boeken heeft gelezen, weet dat voor de films de originele verhalen stevig omgeploegd zijn. Zo zijn de openingsscène en de watervalscène van The Lost World feitelijk afkomstig uit het eerste boek, zijn er in de boeken scènes die absoluut niet in de film terug te vinden zijn (dr. Grant en de kinderen die in de volière van het park vluchten), en ook het omgekeerde is waar (de T-Rex die losbreekt in de stad komt in de boeken nergens voor). In feite is de scène met de dubbele trailer de enige in The Lost World die ook in het gelijknamige boek voorkomt! Ik heb altijd de boeken en de films als complementair ervaren, heb aan alletwee veel plezier beleefd, en de discrepanties ertussen maar voor lief genomen.

Jurassic Park en The Lost World zijn puur cinemaplezier. Sommige scènes zijn puur camp (het opvreten van het hondje in de voortuin van de stad), andere vondsten, zoals het hele art-work van pictogrammen voor de verschillende sauriers, is ronduit briljant. De acteurs lopen er maar als garnituur bij en moeten niet veel anders doen dan gillend wegrennen voor ingebeelde beesten; de ware sterren van de film zijn de CGI- experts van Industrial Light and Magic, die de sauriërs op ongelofelijk realistische wijze een tweede leven geven. Steven Spielberg regisseert met de vaste hand van de meester en slaagt erin om pure horrorscènes te vermengen met gitzwarte humor en de nodige dosis zelfrelativering.

BEELD EN GELUID
Het beeld maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van een breedbeeld-tv: geen storende zwarte randen boven of onder het beeld, maar 16/9 enhanced. Bovendien zijn de lettertjes van de ondertiteling klein genoeg om het geheel van de compositie niet te verstoren (alhoewel er in vele scènes door de acteurs, zoals gezegd, niets anders gedaan wordt dan gillen en wegrennen voor de stoute beesten). Voor wie de film zelf nog niet gezien mocht hebben: de sauriërs zijn levensecht en tot op heden zijn de special effects nog niet overtroffen in de cinema, zelfs niet door films als Godzilla (size does not matter!).
Ik was ook compleet overrompeld door de geluidskwaliteit. Ik moest de neiging onderdrukken om te gaan kijken of er toch geen raptors in de tuin zaten. De dreunen die je herkent aan het bibberende glas, vooraleer de T-Rex in ongeveer de helft van Jurassic Park zijn glorieuze intrede maakt, doen zelfs je glas cola op de salontafel daveren! Ik denk dat ik vannacht niet goed zal slapen...

EXTRA'S
De boxset (Double Dino Collector's Edition) bevat de beide films en ik zou toch niet aarzelen om dit kleinood aan te schaffen. Er is werkelijk aan alles gedacht. Zelfs het hoesje is compleet opnieuw ontworpen en in plaats van de slome, alombekende logo's, staat op de hoes van Jurassic Park een bijtgraage T-Rex-bek en op The Lost World een triootje velociraptors, net eentje te weinig om te kunnen kaarten. Verbluffend zijn om te beginnen de geanimeerde menu's, waarin voortdurend raptors rondkruipen en blijkbaar heel agressief worden als je de een of andere optie selecteert. De menu's zijn voorzien van stukjes filmscore en het scènekeuzemenu bevat kleine miniatuurbeeldjes.

Beide films bevatten een uur durende documentaire (per film!) over het maken van de dino's, wat uiteraard iedereen die een van de films heeft gezien, gewoon moet interesseren. Ook de extra's zijn overigens allemaal ondertiteld, tegenwoordig een vaker voorkomende goeie feature bij Columbia Tristar en Universal. The Lost World bevat enkele weggelaten scènes, er is een ruim aanbod van cast-en-crewinformatie op beide disks en er zijn nog enkele bijkomende mini-documentaires over de Foley-artiesten (JP) - dat zijn degene die de geluiden van versplinterende botten creëren als alweer een acteur ontijdig tussen de kaken van de Rex verdwijnt, een animatronic van de legendarische scène met de raptors en de kleinkinderen van Hammond in de keuken (JP), en voorts bevatten beide disks storyboards, een heuse dinosaurusencyclopedie (verwacht niet direct een deel van de Encyclopedia Brittanica, maar het is heus niet niks), karrenvrachten foto's en dvd-rom-materiaal.

Enige minpunt is dat naast de trailers voor Jurassic Park en The Lost World er ook een trailer voor Jurassic Park 3: Embryo te zien is, maar zonder de finesse van de disks weg te geven kan ik toch stellen dat deze niets voorstelt: een 40 seconden durend filmpje met wat onweersscènes boven een afgelegen eiland waar niet eens een glimp van een saurus te zien is, zelfs niet van een stukje half-opgegeten geit, maar alleen een waterig logo - weer een ander - van een T-Rex. Voor de geïnteresseerden kan ik wel melden dat Spielberg alleen uitvoerend producer zal zijn en dus niet zal regisseren, dat Sam Neill weer gecast is enlhoewel er over het scenario geheimzinnig wordt gedaan, het toch om een sequel van de eerste en een prequel van de tweede film schijnt te gaan. Last van het Star Wars-syndroom?

CONCLUSIE
Zonder te willen overdrijven is dit de beste dvd-release die ik ooit gezien heb en die ruim de Men in Black SE-release overtreft, al was maar omdat de disks de doosjes gewilliger verlaten. Alleen weet ik niet of de AL-kwotering de allerjongste kinderen niet afschrikt: sommige scènes zijn echt wel schrikwekkend - vraag maar aan mijn echtgenote.


coverStudio: Columbia Tristar

Regie: Steven Spielberg
Met: JP: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough
TLW: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite, Arliss Howard, Richard Attenborough

Film:
10/10

Extra's:
10/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993, 1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
121, 123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609747560


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
Jurassic Park:
• Documentaire
• Preproduktievergaderingen
• Storyboards
• Op zoek naar een locatie
• Animatie keukenscene
• Foley-artiesten (geluidseffecten)
• Produktiefoto's, schetsen en conceptuele tekeningen
• Trailers JP/LW/JP3
• Dinosaurusencyclopedie
• Production notes
• Weblinks
• Geanimeerde menu's
• Cast & crew informatie
• DVD-Rom-materiaal
Lost World:
• Documentaire
• Verwijderde scènes
• Produktiefoto's, illustraties en conceptuele tekeningen
• Storyboards
• Modellen
• De wereld van Jurassic Park
• Marketing: posters en speelgoed
• Trailers JP/LW/JP3
• Dinosaurusencyclopedie
• Production notes
• Weblinks
• Geanimeerde menu's
• Cast & crew informatie
• DVD-Rom-materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij