:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEVIL RIDES OUT, THE
DEVIL RIDES OUT, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-06-29
FILM
You fool! I’d rather see you dead than meddling with black magic!

Duc de Richleau (Christopher Lee), een expert wat betreft Occultisme en Zwarte magie, komt tot de ontdekking dat de zoon van oorlogsvriend Rex van Ryn (Leon Greene) in een satanische sekte zit. Hij heeft gezworen de jonge Simon (Patrick Mower) te beschermen en moet hem aldus bevrijden uit de greep van de duivelse Mocata (Charles Gray)

De laatste maanden worden de Hammer fans in de Benelux verwend met de ene na de andere dvd-release, in die mate dat het grote aanbod veel liefhebbers verplicht om selectief te zijn. Regisseur Terence Fisher (The Hound Of The Baskervilles, Dracula Prince Of Darkness, Frankenstein Must Be Destroyed...) maakte met The Devil Rides Out misschien wel zijn beste film uit zijn rijk gevulde carrière, sterker nog, één van de beste Hammer films tout court. Visueel onderscheidt The Devil Rides Out zich in feite weinig van de gemiddelde Hammer film. Vooral op het gebied van casting en acteerwerk heeft The Devil Rides Out een stapje voor op de meeste van de meer dan 200 Hammer films die door de jaren heen werden gemaakt. In tegenstelling tot zowat alle Hammer films waarin hij acteerde (en dat zijn er heel wat) krijgen we ditmaal Christopher Lee (voor de jongere lezers: Saruman uit de Lord Of The Rings-trilogie, Count Dooku uit de Star Wars-serie) te zien als held. In The Devil Rides Out wordt de slechterik van dienst, Mocata, met verve neergezet door acteur Charles Gray. Wellicht zal een deel van de lezers zich nog wel herinneren dat Gray een aantal jaren later, in 1971 meerbepaald, te zien zou zien als opperschurk Ernst Stavro Blofeld in Diamonds Are Forever. Minder bekend is het feit dat de acteur een jaar voor zijn rol in The Devil Rides Out ook even te zien was in een andere James Bond film, het sublieme You Only Live Twice. Het is in ieder geval verfrissend om in plaats van klassieke Hammer film slechteriken als Dracula en Frankenstein ditmaal de niet minder gevaarlijke Mocata te zien opduiken.

The Devil Rides Out, uitgebracht in de VS als The Devil's Bride, is een echte aanrader voor liefhebbers van klassieke (Hammer) horror films.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze Green Cow release is over het algemeen goed te noemen: wij kunnen weinig aanmerken (zeker rekening houdend met de ouderdom van de film) op het contrastniveau, de heldere kleuren en het goede zwartniveau. De hoeveelheid grain of andere printbeschadigingen is beperkt. De opnieuw gemixte Engelse Dolby Surround 2.0-track wist ons mede door de eerder beperkte dynamiek over het algemeen slechts matig te bekoren. Een ander minpunt is de verstaanbaarheid van de dialogen, die bij momenten te wensen over laat.

EXTRA'S
Paradiso brengt onder de naam "Hammer Collection" een aantal van de belangrijkste en beste Hammer films uit op hun Green Cow sublabel. Op de meeste van deze dvds staan twee afleveringen uit de World Of Hammer-documentaireserie die in het totaal uit 13 delen bestaat. Op deze dvd vinden we aflevering 9: Thriller (25.01 min.) en aflevering 12: Hammer (24.51 min.) terug. Buiten deze twee boeiende documentaires krijgen we ook nog trailers voor Dracula Prince Of Darkness, The Reptile en Frankenstein And The Monster From Hell.

CONCLUSIE
The Devil Rides Out is wellicht de beste Hammer film die de laatste maanden op dvd werd uitgebracht.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Terence Fisher
Met: Christopher Lee, Charles Gray, Nike Arrighi, Leon Greene, Patrick Mower

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968501


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaries
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij