:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIDO - LIVE AT BRIXTON ACADEMY
DIDO - LIVE AT BRIXTON ACADEMY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-06-27
CONCERT
De carrière van Dido Armstrong is nog maar twee cd's oud, No Angel en Life For Rent, maar het is verfrissend om te merken hoe tussen alle crap die dagelijks onze hitlijsten teistert, er toch nog de mogelijkheid is voor kwalitatieve singer-songwriters om even veel succes te oogsten. We geven het niet graag toe, maar een zetje in de rug voor haar carrière was ongetwijfeld het feit dat de meest overroepen relnicht van de afgelopen tien jaar, Eminem, een stukje van haar Thankyou in één van zijn singletjes had verwerkt. Ongetwijfeld zou Dido's doorbraak zonder dit opstapje echter maar een kwestie van tijd zijn geweest. Haar ouders zijn overigens gezegdend met twee muzikale talenten in het gezin, want Dido's broer Rollo is de man-achter-de-schermen van één van de populairste dance-acts van de afgelopen jaren, Faithless. De teksten van Dido's misleidend licht klinkende muziek zijn één grote mestvaalt van onbeantwoorde liefde (Sand In My Shoes), gebroken relaties (Thankyou), jaloezie (See You When You're 40) en aanverwante kommer en kwel, waarbij ze een seksuele ondertoon (Take My Hand) of de invloed van een glaasje te veel op (White Flag) niet tracht te verbloemen. Een deel van de aantrekkingskracht van Dido's sirenenzang is ongetwijfeld het feit dat ze er ondanks haar divastatus uitziet als het meisje van de buren, maar zonder schroom haar intiemste gevoelens bloot legt, waarmee ze zich terdege onderscheidt van de zoveelste karamellenverzenrijmende puber. Dido heeft een warme, een beetje hese, maar altijd toonzuivere stem met een klein beetje jazz-allure (Honestly OK), alhoewel de meeste van haar nummers eerder onder de noemer lounge zouden moeten worden geklasseerd. Zonder al te veel franjes zijn de live-versies wat minder gladgestreken dan de studioregistraties: Take My Hand en vooral de erg nifty versie van het tegenover de CD een klein beetje versnelde Hunter maken live een zeer goede indruk. Het enige wat een beetje jammer is, is dat ze voor dit concert binnen het keurslijfje van haar twee cd's blijft, en zich bijvoorbeeld eens niet waagt aan een coverversie of zo. Niet dat we ook maar één moment zouden beweren dat ze al geen mooi repertoire te bieden heeft, integendeel.

De registratie van het concert in Brixton Academy (of, om precies te zijn, de 3 concerten in Brixton Academy) is geschoten tijdens de Life For Rent-tour die haar eind vorig jaar onder meer naar Vorst Nationaal in Brussel bracht, en de tracklist is dan ook grotendeels gelijk aan die van dat optreden; wie dus ook op die avond aanwezig was en op zoek is naar een muzikaal souvenir, kunnen we deze dvd aanraden.



TRACKLIST
1. Stoned
2. Here with me
3. See you when you're 40
4. Life for rent
5. Hunter
6. Isobel
7. My Life
8. Honestly OK
9. Don't leave home
10. Mary's in India
11. Take my hand
12. Thankyou
13. Sand in my shoes
14. White Flag
15. Do you have a little time
16. All you want
17. See the sun



BEELD EN GELUID
Op de disc zijn drie audiotracks aanwezig, waarbij we de DTS-versie als referentie hebben genomen. Op gebied van audio is deze concertregistratie nagenoeg perfect; het geluid klinkt erg gespreid, waardoor je zonder veel moeite de aparte instrumenten ruimtelijk van elkaar kan onderscheiden. De surroundspeakers geven een goeie ambiance weer zonder te overstemmen; in Thankyou hoor je het publiek meezingen zonder dat de voor-en achterkanalen in elkaar overlopen, en voor de rest klinkt achteraan soms de zeer aparte percussie wat door, of de echokamer-effecten waarvan Dido nogal eens gebruik maakt. De subwoofer klinkt in sommige nummers lekker diep door (Stoned), maar blijft in de andere nummers veeleer ondersteunen. Het anamorfische beeld is geregistreerd in high definition, wat voor een beeld van enorm hoge kwaliteit zorgt. Nergens is er sprake van ruis of artefacts. Ondanks het veelvuldig gebruik van gekleurde spots is er nergens sprake van colour bleeding, denkelijk omdat de kleuren in postproductie wat verzacht zijn, en naast een haarscherp beeld biedt deze dvd ook nog eens een goed contrast. Het enige storende zijn de sporadische flashlichten uit het publiek, die soms net in de camera schijnen.



EXTRA'S
Extra's bevat deze dvd niet, maar er is wel een audio-cd toegevoegd waarop een deel van het concert staat; spijtig genoeg zijn vijf tracks weggelaten om de speelduur te kunnen reduceren. De CD bevat de volgende nummers:

1. Stoned
2. Here with Me
3. See you when you're 40
4. Life for rent
5. Isobel
6. Honestly OK
7. Take my hand
8. Thankyou
9. Mary's in India
10. Sand in my shoes
11. White flag
12. See the sun

Aan de cover ziter nog een boekje met concertfoto's vastgelijmd. Jammer genoeg werd er weer geopteerd voor zo'n slimcase waarin de discs half over elkaar zitten, iets waar we een hartsgrondige hekel aan hebben.



CONCLUSIE
Dido Live At Brixton Academy is een meer dan behoorlijke staalkaart van een veelbelovende artieste, die duidelijk boven de middelmaat uitsteekt door de goede transfer.


cover




Studio: Sony Music

Regie: David Barnard
Met: Dido Armstrong

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2005

Leeftijd:
E

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
828766601893


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• CD

Andere recente releases van deze maatschappij