:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHERLOCK HOLMES - THE DEFINITIVE COLLECTION
SHERLOCK HOLMES - THE DEFINITIVE COLLECTION
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2005-07-15
FILMS
Sherlock Holmes, de legendarische detective die ontsproot aan het brein van schrijver Arthur Conan Doyle, is het meest verfilmde personage ooit. De beroemdste incarnatie van de intelligente speurder is ongetwijfeld Basil Rathbone, die met Nigel Bruce als trouwe dr. Watson aan zijn zij, de ster was van veertien films tussen 1939 en 1946. De eerste twee avonturen werden gedraaid door 20th Century Fox en speelden zich af in de originele Victoriaanse setting. De overige twaalf prenten hadden de jaren veertig als arena en werden door Universal verdeeld. De films vallen op door hun sfeervolle setting, hun ouderwetse charme, de prima vertolkingen en de klasse regie en productie. Tot op heden wordt deze filmreeks rond Sherlock Holmes dan ook gezien als één van de hoogtepunten van de talloze Hollywoodseries uit de jaren dertig en veertig. Door op onderstaande titels te klikken, kan je de besprekingen lezen van alle veertien titels uit deze fantastische reeks.

The Hound Of The Baskervilles (1939)
Sir Charles Baskerville overlijdt tijdens een nachtelijke wandeling aan een hartstilstand. Kwatongen beweren al snel dat de aristocraat verlamde van de schrik bij het zien van een reusachtige hond in de veenmoerassen: de mystieke Hond van de Baskervilles, die het in legendes al eeuwen op de familie gemunt heeft. Om de zaak tot op de bodem uit te spitten wordt een beroep gedaan op Sherlock Holmes en zijn kompaan, dokter Watson. De detective sluit het bovennatuurlijke al snel uit en komt tot de conclusie dat het hier ordinaire moord betreft. Zijn taak bestaat er nu in om niet alleen de dader te ontmaskeren, maar ook te voorkomen dat hij opnieuw toeslaat, want de enige erfgenaam van het Baskerville-fortuin is overgekomen uit Canada om zijn rechtmatige plaats in de familie op te nemen. En in de mistige, verraderlijke moerassen is een 'ongeluk' snel gebeurd...

The Adventures Of Sherlock Holmes (1939)
De prent opent met de vrijspraak van Moriarty in een moordzaak omdat Sherlock Holmes net te laat bezwarend bewijsmateriaal aanreikt. De professor belooft de speurder meteen niet op zijn lauweren te rusten en schept er genoegen in diens knappe brein tot aan zijn limiet te testen. Moriarty ontwikkelt een vernuftig plan, waarbij hij de detective misleidt met een ingenieuze moordzaak terwijl hij zelf voorbereidingen treft om de grootse roof uit de Britse geschiedenis te plegen: de diefstal van de Kroonjuwelen uit de Tower of London. Tot op het laatste moment blijft het onduidelijk of Holmes de list van zijn vijand zal kunnen doorgronden en de ontvreemding van de Kroonjuwelen kan voorkomen. Het wordt een meeslepende confrontatie van twee meesterbreinen tegenover elkaar.The Voice Of Terror (1942)
In het eerste avontuur uit de Universal-reeks wordt Londen getormenteerd door een Duitse radiostem, die triomfantelijk Nazi-sabotages en -aanslagen afkondigt op het moment dat ze plaatsvinden. De Britse Inner Council, verantwoordelijk voor het leiden van het land in deze oorlogstijd, vreest een infiltrant in hun midden en zoekt Sherlock Holmes aan om klaarheid te scheppen. Met wat hulp van zijn 'vrienden' in de onderwereld komt de snuggere detective op het spoor van een bende saboteurs onder leiding van de beruchte Duitser Meade. Het komt erop aan de plannen van de spionnen zo snel mogelijk te doorgronden, want de Nazi's bereiden een geheime invasie op Groot-Brittannië voor, die een kantelmoment in de oorlog kan betekenen.The Secret Weapon (1942)
1942. Europa kreunt onder de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en Hitlers dictatuur. Met behulp van Sherlock Holmes loopt dr. Franz Tobel, de uitvinder van een revolutionaire bom, over naar Engeland. Maar ook daar liggen de Nazi’s op de loer, die prompt Tobel kidnappen en hem martelen om de plannen voor zijn uitvinding in handen te krijgen. Ze krijgen hierbij assistentie van het vernuftigste criminele brein in Groot-Brittannië, professor Moriarty. Gelukkig verstopte dr. Tobel de onderdelen van zijn plannen goed en verborg hij de locatie van de schuilplaatsen in een cryptische boodschap. Sherlock Holmes doorgrondt al snel de code, maar zijn aartsrivaal doet dat ook, zodat het tot een wedloop komt tussen de twee, met als inzet een belangrijk wapen voor de overwinning in Europa. Een nieuwe, dodelijke confrontatie tussen de speurder en Moriarty kan dan ook niet uitblijven…Sherlock Holmes In Washington (1943)
Een Britse geheimagent reist naar Washington met op zak, vastgelegd op een microfilm, een grote hoeveelheid geheime documenten. Op Amerikaanse bodem wordt hij echter vermoord, maar niet voor hij de microfilm, verstopt in een luciferdoosje, in veiligheid weet te brengen. Een jonge vrouw, Nancy Partridge, beseft zelf niet welk een schat van wereldbelang ze in haar handtas meedraagt. Sherlock Holmes en dr. Watson worden belast met de taak de microfilm op te sporen en terug in veilige Britse handen brengen. Holmes’ speurzin leidt het duo naar een antiekzaak in Washington, die als dekmantel dient voor saboterende Nazi’s, en waar Nancy Partridge wordt vastgehouden. In een directe confrontatie met de Duitse superspion Herr Heinrich Hinkle moet Holmes bewijzen dat hij wel degelijk het vernuftigste brein van Groot-Brittannië heeft.

Sherlock Holmes Faces Death (1943)
In Musgrave Manor, een aristocratisch huis dat tijdelijk dienst doet als opvangplek voor oorlogsslachtoffers met geestelijke problemen, gebeurt een gruwelijke moord. Dr. Watson, werkzaam in het huis, haalt er zijn goede vriend Sherlock Holmes bij om klaarheid te scheppen in het mysterie. Al snel blijkt een enigmatisch rijmpje, dat al eeuwen van generatie op generatie wordt overgedragen, een cruciale rol te spelen in de ontwikkelingen. Een tweede moord vindt plaats en het is duidelijk dat ook het leven van Sally Musgrave, laatste telg van het roemruchte geslacht, in gevaar is. Holmes’ briljante deductieve vermogens worden danig op de proef gesteld, maar hij zweert niet op te zullen geven tot de Musgraves buiten gevaar zijn, het geheim van het rijmpje geopenbaard is en de drieste moordenaar op Musgrave Manor achter tralies zit.Sherlock Holmes And The Spider Woman (1944)
Terwijl Londen geplaagd wordt door een serie bizarre zelfmoorden, de zogenaamde 'pyjama suicides', sukkelt Sherlock Holmes, met dr. Watson op visvakantie in Schotland, in een rivier en verdrinkt. Althans, die indruk wil de intelligente speurneus wekken. Om ongestoord de moorden te onderzoeken (hij weigert de zelfmoord-theorie te geloven) zette hij immers zijn eigen dood in scène. Vermomd als een rijke Indiër weet hij vervolgens de dader van de 'pyjama suicides' op te sporen: Adrea Spedding, een fascinerende vrouw, maar gevaarlijker dan een zwarte weduwe. De methode waarop ze mannen vermoordt en vervolgens hun fortuin opstrijkt, blijft echter een mysterie voor de beroemde detective. In zijn zoektocht naar de waarheid spint Spedding echter een gevaarlijk web om hem heen, waar de speurder waarschijnlijk niet levend aan zal ontsnappen.The Scarlet Claw (1944)
Tijdens een bezoek aan een bijkomst over occulte verschijnselen in Canada beantwoordt Sherlock Holmes een noodkreet van een dame die hem in een brief duidelijk maakt dat ze voor haar leven vreest. Bij aankomst in La Morte Rouge, het kleine dorpje waar ze woont, blijkt de speurder te laat te zijn: ze is reeds overleden. Geveld door de scharlaken klauw van een geest die in de moerassen rond La Morte Rouge dwaalt, beweren de bewoners. De detective gelooft echter niet in het bovennatuurlijke en is ervan overtuigd dat de dame het slachtoffer werd van een ordinaire moordenaar. Meer bepaald een homocidale acteur, die na jaren in de gevangenis werd vrijgelaten en nu wraak uitoefent op alle personen die hem achter tralies hielpen steken. Samen met zijn trouwe kompaan dr. Watson poogt Holmes dan ook alle mythes over een ronddwalend spook te doorprikken en de ware doder te vatten voor hij zijn wraak kan voltrekken.The Pearl Of Death (1944)
In Sherlock Holmes and the Pearl of Death draait alles om de befaamde Borgia-parel, een juweel van grote waarde dat door Sherlock Holmes uit de handen van een beruchte dievenbende wordt gehouden. Het brein achter de misdaad, Giles Conover, slaat echter snel en berekend opnieuw toe, zodat Engelands grootste speurder opnieuw achter de parel aan moet. Tegelijkertijd wordt Londen opgeschrikt door de moorden van de ‘Creeper’, een meedogenloze doder die de ruggenwervels van zijn slachtoffers in tweeën breekt. Tot verbazing van velen ziet Sherlock Holmes een connectie tussen de twee. Een band die hem rechtstreeks leidt naar Giles Conover, de Borgia-parel en zes plaasteren bustes van Napoleon Bonaparte.

The House Of Fear (1945)
Een groep mannen sticht een vriendenclubje en komt regelmatig samen voor diner in een huis op een winderige klif. Een voor een wordt het clubje echter uitgedund na een serie mysterieuze ongelukken, telkens voorafgegaan door een brief aan het slachtoffer, gevuld met enkele sinaasappelzaden. In opdracht van de verzekeringsmaatschappij van de overledenen begint Sherlock Holmes een onderzoek. Hij is er al snel van overtuigd dat de mannen vermoord werden om het geld van hun verzekeringspremie op te strijken. En dat de dader zélf een lid is van het vriendenclubje. Waar wie van hen is het brein achter de misdaad? Kan de detective voorkomen dat de moordenaar nogmaals toeslaat? En waarom waren de lijken van de slachtoffers allen onherkenbaar verminkt?The Woman In Green (1945)
Een misdaadgolf teistert de Britse hoofdstad. Jonge vrouwen worden vermoord en hun rechtervinger als souvenir meegenomen door de moordenaar. Radeloos zoekt Scotland Yard zijn toevlucht tot Sherlock Holmes. De speurder is ervan overtuigd dat de dood gewaande professor Moriarty achter de moorden zit en concludeert dat hypnose een belangrijk onderdeel vormt van zijn modus operandi. Hij weet binnen te dringen in het arendsnest van Moriarty en hypnotiste Lydia, maar laat zich vangen in hun web en wordt zelf in trance gebracht. De professor aarzelt geen moment en stuurt de detective het balkon op om hem de dieperik in te storten. Enkel een interventie van Holmes’ goede vriend Watson zou nog soelaas kunnen brengen. Maar komt de dokter wel tijdig om de dood van de speurder te voorkomen?Pursuit To Algiers (1945)
De vermaarde speurder wordt na de moord op de koning van het kleine Centraal-Europese land Rovenië ingeschakeld om de kroonprins veilig naar zijn vaderland te escorteren. Dankzij een list van de detective weet hij te ontsnappen aan een aanslag op een vliegtuig, waarna Holmes en de kroonprins incognito, in het gezelschap van Watson, per boot doorreizen naar Algiers. Aan boord bevinden zich echter ongure sujetten, die nieuwe aanslagen op de kroonprins beramen. Het is aan Holmes en Watson om te voorkomen dat de criminelen in hun opzet slagen.Terror By Night (1946)
In Terror by Night stapt Sherlock Holmes aan boord van de Flying Scotsman, de expresstrein naar Edinburgh, om te garanderen dat een diamant aan boord, de Ster van Rhodesië, niet in handen van dieven valt. Helaas kan de detective de roof van de edelsteen niet voorkomen, evenmin als de moord op de persoon die er zorg voor droeg. De moordenaar kan echter onmogelijk het treinstel verlaten hebben en dus onderzoekt de speurder alle motieven van de aanwezige treinreizigers. Hij vermoedt dat een van hen de notoire diamantrover Sebastian Moran is, maar aangezien niemand die ooit in levende lijve heeft kunnen aanschouwen, tast hij in het duister over wie van de reizigers onder een alias aan boord is gegaan. De jacht op de juwelendief is geopend!

Dressed To Kill (1946)
’s Werelds grootste detective gaat in deze film op zoek naar de gestolen printplaten van de Bank of England. Hun schuilplaats zit verborgen achter een cryptische code, opgeslagen in de deuntjes van drie identieke muziekdozen. In een race met een meedogenloze dievenbende, onder het leiderschap van de opvallende femme fatale Hilda Courtney, probeert Holmes alledrie de dozen in zijn bezit te krijgen en de ingewikkelde code te kraken. Dient nog gezegd te worden dat hij hierbij meermaals zijn eigen leven riskeert? Slechts op het laatste nippertje slaagt de speurder er in de code te kraken en de vindplaats van de printplaten te deduceren. Maar is hij er snel genoeg bij om te voorkomen dat Hilda Courtney met de belangrijkste buit uit de Britse criminele geschiedenis vandoor gaat?CONCLUSIE
Liefhebbers van Sherlock Holmes, maar ook fanaten van knappe, entertainende, spannende, humoristische, beklijvende en ontroerende films mogen deze Definitive Collection niet aan zich laten voorbij gaan. Dit is namelijk zonder discussie een van de meest kwalitatieve filmseries die Hollywood ooit maakte.


cover
Studio: Optimum

Regie: Roy William Neill e.a.
Met: Basil Rathbone, Nigel Bruce, Dennis Hoey, Mary Gordon, George Zucco, Miles Mander, e.v.a.

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
U.K.

Jaar:
1939-46

Leeftijd:
PG

Speelduur:
931 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060034571995


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Trailers
• Audiocommentaren
• Restauratie-featurette
• Fotogalerijen
• Lobby Stills
• Production Notes

Andere recente releases van deze maatschappij