:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNIVERSAL SOLDIER
UNIVERSAL SOLDIER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-05-01
FILM
Vietnam 1969. Sergeant Andrew Scott (Dolph Lundgren) en zijn peloton trachten de vijandelijke linies te ontlopen en vluchten in verschillende richtingen. De dolgedraaide sergeant moordt een volledig dorp met onschuldige inwoners uit. Daarbij moeten zelfs zijn eigen mannen het bekopen met hun leven. Luc Devereaux (Jean Claude Van Damme) tracht de sergeant te overtuigen naar huis te gaan, maar die beschouwt Luc als een verrader. Het komt tot een gevecht waarin ze beiden het leven laten. Het Amerikaanse leger wil het incident verdoezelen en geeft ze als vermist op. Echter een geheim team van experts eist de beide lichamen op en via allerhande technieken worden deze 'dode' soldaten in leven gehouden en ingezet als 'universal soldiers', een soort robots die geen pijn kunnen ervaren en bovendien superkrachtig en snel zijn. Zo belanden we in het heden waar deze 'uni-sols' een gijzeling moeten oplossen. De actie slaagt op het eerste gezicht, maar wekt toch achterdocht bij journaliste Veronica Roberts (Ally Walker) die 's avonds op onderzoek uitgaat en tot grote ergernis van het leger enkele verboden foto's neemt die haar leven in gevaar kunnen brengen. De 'uni-sols' worden ingezet om haar gevangen te nemen en eventueel uit te schakelen, maar GR-44 (Jean Claude Van Damme) krijgt gedeeltelijk z'n geheugen terug en hij weigert de bevelen van zijn oversten uit te voeren. Hij ontsnapt samen met Veronica en vanaf dan zijn ze beiden opgejaagd wild vermits het leger en de 'uni-sols' hen continue op de hielen zitten. Vooral GR-13 (Dolph Lundgren), die ervan overtuigd is dat de Vietnam-oorlog nog aan de gang is, heeft nog een eitje te pellen met 'verrader' GR-44 en vice-versa.

BEELD EN GELUID
Universal Soldier krijgt een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er goed uitziet. Het beeld is scherp en bevat veel detail. Het contrastniveau is over het algemeen  goed met enkele mindere momenten. Hetzelfde geldt voor de kleuren. Ze ogen mooi, maar heel af en toe merk je dat ze wat 'soft' zijn. Voorts merken we op dat het beeld vrij is van ruis, vlekjes en andere foutjes, behalve dan in het begin tijdens de openingcredits waar duidelijk wat ruis merkbaar is.

Deze dvd is voor RCV (een samenwerking met KinoWelt en Studio Canal) de eerste release met DTS. Een primeur voor RCV dus! Zowel de Dolby Digital 5.1 (448 kbps) als de DTS (1509 kbps) klinken heel goed, waarbij de DTS-track uiteraard de bovenhand heeft. Die bevat meer detail, het geluid is beter gespreid en het heeft meer diepte. De achterste kanalen worden gebruikt voor de geluidseffecten en de muziek, waarbij split-surround heel miniem wordt toegepast. Dialogen, geluidseffecten en muziek zijn mooi verdeeld over de kanalen en blijven perfect hoorbaar. Puik werk.

EXTRA'S
De extra's op deze schijf zijn nogal dun gezaaid. Vooreerst krijgen we een audiocommentaar door regisseur Roland Emmerich en screenwriter Dean Devlin. Zo te horen is deze track vrij recent opgenomen want men verwijst naar bijv. Ralph Moellers rol in Gladiator. Voorts is de commentaar soms wat saai en heb je bij momenten langdurige stiltes. De beide heren gaan niet echt dieper in op de technische details en dat is een beetje jammer. Voorts is er een making-of (7 min.) met interviews en een behind the scenes (15 min. 30). Deze twee featurettes krijgen Nederlandse ondertitels, de overige extra's niet. En tenslotte zijn er twee bioscooptrailers van Universal Soldier.

Omdat deze dvd een samenwerking is tussen KinoWelt en StudioCanal, blijven we  gespaard van de immer weerkerende trailers van RCV die op al hun releases staan.

CONCLUSIE
Universal Soldier is geen hoogvlieger maar zal gegarandeerd voor een ontspannend avondje film zorgen. Van Damme en Lundgren acteren wel als een houten plank, doch dat zal ons een zorg wezen, beterschap zal daarin toch nooit komen. De dvd getuigt van vakmanschap met een goed anamorf beeld en uitstekend DTS- en Dolby Digital-geluid.


cover
Studio: RCV

Regie: Roland Emmerich
Met: Jean Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Ally Walker, Ed O'Ross, Jerry Orbach, Ralph Moeller

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045200961


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits
Extra's:
• Audiocommentaar
• Twee bioscooptrailers
• Making-of
• Behind the scenes

Andere recente releases van deze maatschappij