:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHRIS ROCK - NEVER SCARED
CHRIS ROCK - NEVER SCARED
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-07-15
OPTREDEN
Niet lang na de release van Bigger & Blacker klopt Warner aan met de release van het recentste optreden van Chris Rock, Never Scared. Met zijn eigen kijk op een brede waaier aan sociale en politieke thema’s, bevestigt hij zijn status als één van de meest toonaangevende stand-up komieken van zijn generatie.

Never Scared dateert uit 2004 en werd opgenomen in Washington D.C. Chris Rock steekt van wal in zijn gekende stijl met de rapwereld als eerste grote doelwit. Zo gaat hij gedetailleerd in op de vrouwonvriendelijke teksten van de hedendaagse rapmuziek en de hele reeks moorden op bekende rapsterren. We hoeven er geen tekening bij te maken dat dit gepaard gaat met een gepeperde hoeveelheid street slang. Maar als je denkt dat het bij dat soort oppervlakkigheden blijft, heb je het mis, want de voorstelling neemt een andere, meer volwassen wending. De zwarte komiek geeft duidelijk blijk van een sociaal en politiek geweten wanneer hij vrij diep in gaat op de huidige regering. Hij gaat niet de politieke tour op zoals een Michael Moore dat doet, maar spuwt toch ongedwongen zijn gal over uiteenlopende thema’s op een manier die de kijker in staat stelt om, los van zijn of haar politieke overtuiging, ermee te kunnen lachen en er tegelijkertijd ook even bij stil te staan. Tussen al dat politiek geweld blijft er natuurlijk ook plaats voor grappen over de schandalen rond bekendheden waaronder Michael Jackson en R Kelly en oeroude thema’s zoals het verschil tussen mannen en vrouwen.

Zoals je kunt verwachten van iemand als Chris Rock, toont hij dat er geen heilige huisjes bestaan in zijn wereld. Gevoeligheden als de oorlog in Irak, abortus en racisme passeren allemaal de revue en het publiek geniet met volle teugen omdat hij duidelijk aantoont hoe mensen belachelijk extreme standpunten innemen als het over die zaken gaat. Hij slaat je niet om de oren met zijn eigen standpunten, maar probeert de doorsnee mensen ertoe te brengen om eens even na te denken alvorens een stem uit te brengen of geld uit te geven. Rock is zoals altijd zijn geanimeerde zelf terwijl hij op het podium danst en springt op zijn typisch hyperkinetische manier. Zijn voorstelling is even fysiek als lyrisch en dat komt mooi tot uiting op deze dvd die hem vanuit verschillende camerastandpunten in beeld brengt en tegelijkertijd ook zijn effect op het publiek toont.

BEELD EN GELUID
De 1.33:1 niet-anamorfische transfer heeft een gemiddelde bitrate van 6,36 mb/s en is van voortreffelijke kwaliteit voor dit soort materiaal. Het beeld is haarscherp met levendige kleuren en er valt geen printbeschadiging te bespeuren. Enkel het schaduwdetail vormt een iets of wat zwakker punt, maar dat is hoofdzakelijk te wijten aan de belichting. Ook de kwaliteit van het Engelse Dolby Digital 5.0 geluidsspoor is meer dan voldoende. De monoloog klinkt kristalhelder en wordt mooi aangevuld door de surrounds, die hoofdzakelijk de reacties van het publiek weergeven en op die manier bijdragen tot een levensechte geluidservaring.

EXTRA’S
De enige, maar uitstekende, extra op deze dvd is de eerste HBO special van de zwarte artiest, Big Ass Jokes (27 min.). Dit programma dateert uit 1993 en houdt, ondanks zijn leeftijd, ook vandaag de dag nog redelijk goed stand. Je moet niet vragen hoe lang het schandaal rond Michael Jackson al aansleept, als je hoort dat Chris Rock er toen al grappen over maakte. Deze extra toont trouwens ook hoe Chris Rock doorheen 10 jaar evolueerde.

CONCLUSIE
Never Scared is onderhoudende stand-up van begin tot einde en de dvd van deze voorstelling krijgt een prima beeld- en geluidskwaliteit evenals een leuke extra met zich mee. Je appreciatie van het werk van Chris Rock, hangt wel grotendeels af van je vermogen om je over zijn schreeuwerige aanpak te zetten.


cover
Studio: Warner

Regie: Joel Gallen
Met: Chris Rock

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932253641


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Kroatisch, Sloveens, Grieks, Hebreeuws, Turks, Engels CC
Extra's:
• Chris Rock: Big Ass Jokes

Andere recente releases van deze maatschappij