:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOLD RUSH, THE
GOLD RUSH, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-07-14


FILM
The Gold Rush handelt over het gelijknamige fenomeen dat plaatsvond in Alaska aan het einde van de 19de eeuw. The Lone Prospector (Charlie Chaplin) hoopt roem en geluk te kunnen vinden in het onherbergzame landschap. Het verhaal volgt nog een andere prospector, met name Big Jim McKay (Mack Swain). Het pad van beide speurders kruist bij het hutje van de voortvluchtige Black Larsen (Tom Murray). The Lone Prospector maakt als eerste kennis met Black Larsen wanneer hij de hut moe en uitgehongerd binnen struikelt. Black Larsen wijst de ongewenste bezoeker prompt de deur, maar op dat moment komt Big Jim McKay binnenvallen en al snel maakt hij duidelijk dat niemand de hut zal verlaten, tenzij misschien Black Larsen zelf. Het drietal veroert geen vin, maar onder druk van de honger moet iemand op zoek naar voedsel en die iemand wordt Black Larsen. Tijdens die - op het eerste zicht ongevaarlijke - missie slaagt hij erin twee wetsdienaars, die hem achtervolgen, uit te schakelen en stuit hij op de goudberg van Jim. Ondertussen raakt Jim door het dolle heen in het hutje enkel een weersverandering kan ervoor zorgen dat beide speurders hun eigen weg terug gaan. Big Jim keert terug naar zijn goudberg waar hij Black Larsen aantreft en The Lone Prospector doolt verder door het land. Hij belandt in een dorpje waar hij verliefd wordt op de wondermooie Georgia (Georgia Hale). Helaas slaagt hij er niet in indruk op haar te maken. Op dat moment duikt Big Jim weer op en samen gaan ze op zoek naar...je raadt het al...goud. Of The Lone Prospector erin zal slagen om Georgia voor zich te winnen, is nog maar de vraag.De verhaallijn heeft weinig om het lijf, maar de echte kers op de taart is natuurlijk de parade aan klassieke grappen, waar men doorheen de filmgeschiedenis herhaaldelijk naar zou teruggrijpen. Zo is er de gekookte schoen bij de Thanksgiving maaltijd of de hallucinatie van een verhongerende Big Jim die onze Tramp als een grote kip begint te zien. En dan vergeten we nog de dansscène van Chaplin, die zodanig populair was, dat het toenmalige publiek regelmatig vroeg om ze opnieuw te tonen. De grappen zijn niet alleen bijzonder goed uitgedacht, maar worden ook uitstekend uitgevoerd. Dat is natuurlijk grotendeels te danken aan de aanwezigheid van de grootmeester zelf, maar ook de andere acteurs dragen hun steentje ertoe bij. Die originele stomme versie, die op deze uitgave als bonusmateriaal wordt meegeleverd, heeft een langere speelduur dan de heruitgave van 1942. Dat is deels te wijten aan de aanwezigheid van tussentitels, maar ook omdat Chaplin het begin en het einde herwerkte. Je kunt zelf uitmaken naar welke versie je voorkeur uitgaat, maar de muziek en het commentaar bij de nieuwe versie voegen toch een extra charme en persoonlijkheid toe. Welke versie je ook kiest, The Gold Rush is een mijlpaal in de filmgeschiedenis die, ondanks de afwezigheid van geluidseffecten, de tand des tijd bijzonder goed doorstaat.

BEELD EN GELUID
Voor een film van 80 jaar oud krijg je een opmerkelijk degelijke 1.33:1 beeldtransfer voorgeschoteld. Het zwart- en contrastniveau houden goed stand. In dit geval kun je moeilijk een vlekkeloze transfer verwachten. Er zijn dan ook sporen van printbeschadigingen en geflikker, maar beter dan dit zul je niet snel tegenkomen bij een film uit de jaren '20. Het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor levert eveneens verdienstelijk werk. Wel hoef je er geen extra dimensie van te verwachten, maar gewoon een degelijke geluidsweergave die zich concentreert op de center speaker. De muziek wordt hier en daar gespreid over de front en rear speakers, maar die treden nooit op de voorgrond.EXTRA’S
Chaplin Today – The Gold Rush (26 min. – Engels ondertiteld)
Een documentaire van Serge Le Péron die het tijdloze en universele karakter van de Tramp aantoont. Er is onder andere een bijdrage van filmmaker Idrissa Ouedraogo, die voornamelijk films maakt over zijn geboorteland Burkina Faso. Het verband tussen Ouedraogo en Chaplin is misschien moeilijk te zien, maar als je een kamer vol kinderen ziet genieten van de fratsen van de Tramp begrijp je wel dat Chaplin niet tot het verleden behoort. Ook hoor je een audiofragment van Mary Pickford die een bezoek brengt aan haar huis waar Chaplin de inspiratie voor de film vond. Om de zaak af te ronden geeft men informatie over de première van 1925 en zijn er fragmenten uit interviews met Lita Grey Chaplin en Georgia Hale.

Inleiding door David Robinson (6 min. – Nederlands ondertiteld)
Chaplins biograaf plaatst de film in de correcte historische en cinematografische context.

Originele stomme versie uit 1925 (96 min.)
Net als bij de versie uit 1942 heeft men het beeld mooi gerestaureerd. De originele versie kreeg doorheen de geschiedenis flink wat klappen te verwerken door prints van bij wijlen abominabele kwaliteit. Hoewel het bronmateriaal niet zo goed is en de transfer minder contrastrijk en scherp is, houdt de helderheid toch uitstekend stand. De print vertoont sporen van vlekjes, krassen en wat flikkering, maar valt uiteindelijk nog prima mee. Het geluid is beschikbaar in Dolby Digital 2.0 met een bitrate van 192 kb/s. Neil Brand zorgde voor perfect bijpassende pianomuziek die steeds aangenaam in de oren klinkt en niet opdringerig overkomt. Het geluidsspoor komt natuurlijk over met een volle, warme klank.

Fotogalerij
250 setfoto's en historische foto’s van de "echte" gold rush opgedeeld in 7 compilaties met de volgende titels:

• The Cabin,
• Exteriors,
• At the Chaplin Studios,
• The dance hall,
• On the ship,
• Sets,
• The real gold rush,

Gallerij met affiches
24 posters voor de film uit verschillende landen en perioden.

Bioscooptrailers (6 min.)
4 trailers uit verschillende landen. Elke trailer heeft betrekking op de heruitgave van 1942.

Scènes uit andere films van de Chaplin Collection (23 min.)
Een aantal scènes van de andere films in de Chaplin Collection.CONCLUSIE
Een juweeltje als The Gold Rush hoort in elke collectie thuis. Fans krijgen niet alleen de originele versie uit 1925, die jarenlang in openbaar bezit vertoefde en enkel beschikbaar was met prints van bedenkelijke kwaliteit en authenticiteit. Warner voorziet ook de heruitgave uit 1942, die opmerkelijke wijzigingen onderging zoals de toevoeging van Chaplins muzikale score. Zoek niet verder, de goudberg is terecht!

Deze versie van The Gold Rush maakt deel uit van de The Chaplin Collection. Die collectie bevat naast The Gold Rush ook Modern Times, The Great Dictator, The Kid, City Lights, A Woman of Paris, The Circus, Monsieur Verdoux, Limelight, A King of New York en de extra bonus dvd van The Life and Art of Charles Chaplin.


cover
Studio: Warner

Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray, Henry Bergman, Malcolm Waite, Georgia Hale

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1925

Leeftijd:
AL

Speelduur:
69 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931376433


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Mono 1.0
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Frans CC, Italiaans CC
Extra's:
Disk 2:
• Inleiding door David Robinson
• Chaplin Today: The Gold Rush
• Originele stomme versie uit 1925
• Fotogalerij
• Galerij met affiches
• Bioscooptrailers
• Scènes uit andere films van de Chaplin Collection

Andere recente releases van deze maatschappij