:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONSIEUR VERDOUX
MONSIEUR VERDOUX
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-07-20
FILM
Henri Verdoux was een bankbediende die jarenlang verdienstelijk werk leverde voor zijn bank, maar met de komst van de depressie verloor hij zijn baan. Hij heeft een invalide vrouw en een kind te onderhouden en dus moet hij op zoek naar een andere manier om aan de kost te komen. Zijn oplossing voor dat probleem is om op een zo korte mogelijke tijd met zo veel mogelijk rijke weduwes te trouwen om hen vervolgens te dumpen. Om dat doel te bereiken eigent hij zich een aantal verschillende namen toe. Onder de naam Bonheur is hij getrouwd met Annabella (Martha Raye), die een onverwoestbare indruk maakt. Op de hielen gezeten door de politie, probeert Verdoux ook tevergeefs om Madame Grosnay (Isobel Elsom) het hof te maken. Daarnaast vat de man het plan op om een niet op te sporen gif op een ander slachtoffer uit te proberen, maar hij twijfelt.

Deze film is gebaseerd op een idee van Orson Welles die, na Citizen Kane, met de gedachte speelde om een film te maken over Henri Landru, de beroemde Blauwbaard, die in de vroege jaren ’20 geëxecuteerd werd na een carrière vergelijkbaar met die van Monsieur Verdoux. Welles zag Chaplin in de rol van de moordenaar, maar de idee om door iemand anders geregisseerd te worden, speelde de beroemde komiek parten. Daarom besloot hij het verhaal over te kopen van Welles met een zwarte komedie als resultaat. Dit was de eerste film van Chaplin met een gedetailleerd script en vooraf vastgestelde shots. Maar in de naoorlogse periode was filmmaken een dure bezigheid en bijgevolg kon Chaplin zich een lange productie niet veroorloven. Bovendien waren de tijden ondertussen veranderd zodat hij op zoek moest gaan naar een vorm van komedie die eerder steunde op de personages en de dialogen dan op pure slapstick. Monsieur Verdoux verschilt daarom sterk van zijn voorgaande films en dat zou hem zuur opbreken, want omwille van het politieke klimaat in die periode werd het een commerciële flop in Amerika. Vandaag de dag kun je de film bekijken als Chaplins reactie op de Tweede Wereldoorlog en een kritiek op de oorlogsmentaliteit. Hoewel deze film het misschien moet afleggen tegen zijn vroegere werk, maar blijft nog steeds het bekijken waard.

BEELD EN GELUID
De film wordt gepresenteerd met een 1.33:1 beeldtransfer. Dat formaat wijkt een tikkeltje af van het originele 1.37:1 formaat, maar zo gaat er gelukkig niet al te veel informatie verloren. Het beeld oogt scherp met voldoende schaduwdetail. Men heeft blijkbaar gebruik gemaakt van een digitale filter om het film grain te verwijderen, maar dat resulteert in een aantal artefacten zoals motion blurring. Daarnaast zijn er hier en daar ook lichte sporen van aliasing merkbaar. Printbeschadigingen zijn bij oude films als deze nauwelijks te vermijden, maar men houdt het goed onder controle. Voor het geluid heb je de keuze tussen mono en 5.1. Beide geluidssporen zorgen voor een duidelijke weergave van de dialogen, maar missen wat diepte.

EXTRA'S
Inleiding door David Robinson (5 min.)
De gebruikelijke introductie door filmhistoricus en Chaplinbiograaf David Robinson.

Chaplin Today: Monsieur Verdoux (26 min.)
Featurette gemaakt door Bernard Eisenschitz met een interview met Frans regisseur Claude Chabrol. Hij maakte een hele reeks films met moord als hoofdonderwerp waaronder ook een film over Henri Landru. Chabrol was trouwens ook aanwezig op de Franse première van Monsieur Verdoux. Er is ook een interview met acteur Norman Lloyd, wiens carrière ook onderhevig was aan de politieke onrust tijdens de jaren '40.

Plantekeningen voor de set en voorbereidende schetsen
Schetsen en plannen voor de set worden tegenover foto’s van het uiteindelijke resultaat getoond.

Fotogalerij
Tal van publiciteitsfoto’s en foto’s achter de schermen.

Filmaffiches
Twaalf posters uit verschillende landen ondersteund door audiofragmentjes van Amerikaanse radioreclame voor de film.

Bioscooptrailers (5 min.)
Een Amerikaanse en een Duitse trailer, beiden van belabberde kwaliteit.

The Chaplin Collection (12 min.)
Hoogtepunten uit de Chaplin Collection.

CONCLUSIE
Hoewel Monsieur Verdoux sterk verschilt van Chaplins vroegere werk, blijft het een onderhoudende zwarte komedie die op zijn minst een kijkbeurt waard is. De film is grappig, maar tegelijkertijd ook beangstigend als je ziet hoe, ook vandaag de dag, machtige instanties oorlog aanwenden als middel om hun financiële belangen te behartigen. Misschien had de carrière van Chaplin een andere wending genomen als het niet de commerciële flop was geweest die het uiteindelijk is geworden.

Deze versie van Monsieur Verdoux maakt deel uit van de The Chaplin Collection. Die collectie bevat naast Monsieur Verdoux ook Modern Times, The Great Dictator, The Gold Rush, City Lights, A Woman of Paris, The Circus, The Kid, Limelight, A King of New York en de extra bonus dvd The Life and Art of Charles Chaplin.


cover
Studio: Warner

Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Mady Correll, Allison Roddan, Robert Lewis, Audrey Betz

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1947

Leeftijd:
AL

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931376525


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Mono 1.0
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Kroatisch, Sloveens, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Frans CC, Italiaans CC
Extra's:
• Inleiding door David Robinson,
• Chaplin Today: Monsieur Verdoux,
• Plantekeningen voor de set en voorbereidende schetsen,
• Fotogalerij,
• Filmaffiches,
• Bioscooptrailers,
• The Chaplin Collection

Andere recente releases van deze maatschappij