:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHRONICLES OF RIDDICK, THE (DIRECTOR'S CUT S.E.)
CHRONICLES OF RIDDICK, THE (DIRECTOR'S CUT S.E.)
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-07-25
FILM
Het vervolg op Pitch Black, de cult-sciencefictionfilm van regisseur David Twohy, kreeg een imposant budget ter beschikking. Twohy had nooit eerder met een gelijkaardige berg geld een film gemaakt, en dat zie je ook wel een beetje aan het eindresultaat. Je krijgt eerder het gevoel dat The Chronicles Of Riddick een studiofilm is, danwel een auteursfilm. Bij Pitch Black primeerde de visie van de regisseur, bij The Chronicles Of Riddick zijn het vooral de special effects die de bovenhand nemen. Op zich niets mis mee, maar de film boet zo wel aan achtergrond in en vervalt al snel in een middelmatig actiespectakel dat zich afspeelt in de ruimte. Een actiefilm die toch net niet spectaculair genoeg is om de adrenaline door de aderen te doen stromen. Stylistisch speelt het prodution design ook leentjebuur bij Dune en Stargate, waarbij deze laatst vernoemde werken duidelijk van een beter filmtechnisch niveau zijn.

De Director's Cut van de film trekt een en ander recht, en voegt in totaal vijftien minuten nieuw beeldmateriaal toe. Sommige scènes zijn volledig nieuw, andere zijn slechts een beetje verlengd. De DC wordt op deze manier nipt een betere film ten opzichte van de bioscoopversie.

Een review van de theatrical cut is hier te lezen.

BEELD EN GELUID (met dank aan Steve)
Het 2.40:1 anamorfisch uitgevoerde beeld is haarscherp, met een prima contrast en idem schaduwdetail. Ook het zwartniveau is erg goed. De kleuren ogen erg mooi en helder. Aangezien het een recente film betreft zijn vuiltjes en beschadigingen geen probleem. We hebben niet echt filmgrain kunnen waarnemen, maar wel soms een digitaal compressiefoutje, wat trillende beeldlijntjes en lichte edge-enhancement. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt lekker warm en bevat een goede dynamiek. Het is een actieve soundtrack, waarbij de achterkanalen de effectgeluiden goed tot hun recht laten komen. De dialogen zijn op hun beurt goed te verstaan en verdwijnen gelukkig nergens in al het audiogeweld. Ruis of storingen zijn niet aanwezig. Een goede soundtrack, maar de stevige full-bitrate DTS-track (zoals op de Thaise én Japanse uitgave) had hier zeker nog een schepje bovenop kunnen doen.

EXTRA'S
De extra's op deze double disc zijn de noemer Special Edition zeker waardig. Op disc 1 vinden we een audiocommentaar terug van regisseur David Twohy, bijgestaan door castleden Karl Urban en Alexa Davalos. Er vallen heel wat pauzes tijdens het commentaar maar de momenten waarop iederaan aan het praten is komen we toch een heleboel interessante zaken over de productie te weten. De regisseur legt ook bij ieder extra toegevoegd footage uit wat het verschil is tussen de director’s cut en de bioscoopversie. De film kan tevens met of zonder intro door David Twohy worden bekeken. Verder vinden we op de eerste schijf vijf minuten aan deleted scenes terug en een trivia functie onder de naam Riddick Insider, die tekstinformatie toont tijdens het afspelen van de prent bij bepaalde scènes. Een leuke vondst die de film zeker nog eens het bekijken waard maakt.

Disc 2 gaat van start met de korte featurette Virtual Guide To The Chronicles Of Riddick, waar met behulp van een voice-over info gegeven wordt bij een handvol scenes. In Toombs’ Chase Log kan je het logboek inkijken van de premiejager die Riddick in het begin van de film probeert te vangen, een leuke maar al snel saaie extra. De Visual Effects Revealed featurette geeft een blik op de special effects van de film, maar de uiteindelijke speelduur blijkt toch net iets te kort om veel informatie te weten te komen. In Riddick’s World wordt je eerst kort begeleid door Vin Diesel op de set waarna je vervolgens op interactieve wijze met de pijltjes doorheen verschillende sets kan navigeren. Bij Creation Of New Mecca krijgen we een korte blik op de bouw van de virtuele stadsomgeving, de featurette wordt afgewisseld met interviews. Riddick Rises gaat dan weer gedurende twaalf minuten dieper in op het personage dat Vin Diesel speelt. Keep What You Kill geeft opnieuw een behind the scenes blik op de film, met vooral de focus op de verschillende rassen, hun gebruiken en attributen. Er zit zelfs ergens een Easter Egg verscholen. Interactive Production Calendar is een interactieve kalender die per dag kan aangeklikt worden en waarna er voor elke dag een aparte filmclip te bekijken is, over wat er toen precies op de set gebeurde. Trailers ronden deze rijkelijk gevulde tweede disc netjes af. Leuk is ook dat je bij het opstarten van de disc de keuze hebt uit twee menuschermen, convert of fight, alweer een fijne vondst.

CONCLUSIE
The Chronicles Of Riddick: Director’s Cut is eindelijk verkrijgbaar in een dubbele DVD uitvoering. Deze special edition staat bol van de extra’s en biedt zowel op het vlak van beeld als geluid uitstekende technische prestaties. De vijftien minuten extra beeldmateriaal bieden slechts bij enkele scènes een gevoelige meerwaarde. Wie de film nog niet heeft gaat best voor deze versie. Wie reeds de vorige dvd in zijn bezit heeft kan best een upgrade overwegen indien de film nauw aan het hart ligt. Uitstekend werk van Universal dus met andere woorden, en zeker de noemer Top-DVD waard.


cover
Studio: Universal

Regie: David Twohy
Met: Vin Diesel, Karl Urban, Judi Dench, Alexa Davalos, Linus Roache

Film:
6/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels e.a.
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Deleted Scenes,
• Riddick Insider Trivia Track,
• Toombs' Chase Log,
• Visual Effects Revealed,
• Riddick's Worlds,
• Creation Of New Mecca,
• Ridick Rises,
• Keep What You Kill,
• Interactive Production Calendar,
• Trailers,
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij