:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NED KELLY
NED KELLY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-07-27
FILM
Melbourne in het jaar 1871. Plattelandsjongen Ned Kelly (Heath Ledger) krijgt het door een misverstand aan de stok met een temperamentvolle politieagent en vliegt voor dit akkefietje drie jaar in de gevangenis. Wanneer Ned gehard door het gevangenisleven vrijkomt is hij vastbesloten om op het rechte pas te blijven en goed te werken om brood op de plank te brengen. Het zijn barre tijden en er heerst heel wat ongenoegen over het machtsmisbruik van sommige politieagenten. Wanneer een agent het niet kan verkroppen dat hij een blauwtje opliep bij een zus van Ned Kelly loopt alles uit de hand! Deze luist Ned erin en vanaf dan worden Kelly en zijn vrienden - die al snel bekend staan als de Kelly bende - verplicht om onder te duiken. Achternagezeten door de volledige politiemacht onder leiding van Francis Hare (Geoffrey Rush) groeien Kelly en zijn bende uit tot nationale volkshelden.

De atletische gebouwde Heath Ledger, een acteur van Australische makelij, forceerde een enkeltje Hollywood met de kleinschalige Australische thriller Two Hands en 10 Things I Hate About You. Zijn grote doorbrak kwam er in 2000 met het bombastische Mel Gibson-vehikel The Patriot. De film werd met zijn wereldwijde opbrengst van 215 miljoen $ een gigantische hit en sindsdien is Ledger een posterboy die tegen diverse kamermuren van tienermeisjes prijkt. Nadat ook het rock & roll ridderavontuur A Knight's Tale een solide kaskraker werd, leek de acteur zijn genre gevonden te hebben! Want in 2002 kwam Ledger opnieuw op de proppen met een heroïsche vertelling in de vorm van de 60 miljoen $ kostende productie The Four Feathers. De prent flopte genadeloos en bracht wereldwijd amper 30 miljoen $ op. Dit weerhield Heath Ledger en regisseur Gregor Jordan (Two Hands, Buffalo Soldiers) er echter niet van om Ned Kelly te maken, een epische Australische topproductie naar de gelijknamige volksheld. De film werd een succes in Australië en rijfde diverse landelijke nominaties en awards binnen, maar in de meeste landen kreeg Ned Kelly niet eens een bioscooprelease! In Amerika werd de film weliswaar uitgebracht op het grote scherm, maar brak op zijn zachtst gezegd eveneens geen potten (op 22 schermen, met een opbrengst van net geen 87.000 $).

En na het bekijken van de film kunnen we enkel maar concluderen dat dit uitblijven van het succes onterecht is, want het betreft hier een vakkundig ingeblikte avonturenprent met authentieke wortels. Regisseur Jordan gebruikte het boek Our Sunshine van Robert Drewe als blauwdruk. Hij besloot om een 'film' te maken en koos zodoende voor de geromantiseerde aanpak, met de nodige dichterlijke vrijheden. Volgens tegenstanders doet dit onrecht aan het échte verhaal, maar welke biopic of vertelling van een legendarische gebeurtenis is wél helemaal accuraat? Heath Ledger vertolkt de kleurrijke outlaw Kelly, welke in 1970 al onsterfelijk werd gemaakt door niemand minder dan rocker Mick Jagger, met veel verve en stijl. De acteur heeft trouwens dezelfde lichaamsbouw en lengte als de echte Ned Kelly, want Ledger probeerde het authentieke metalen harnas uit en het paste als gegoten! Ook de rest van de cast bestaat uit klassebakken als Orlando Bloom (Lord Of The Rings-trilogie, Kingdom Of Heaven), Geoffrey Rush (Shine, Quills), Naomi Watts (The Ring, King Kong) en Kerry Condon (Intermission, Danny The Dog), en leveren stuk voor stuk prima acteerwerk af. Kortom, Ned Kelly is een uitstekende epische avonturenprent en is ten zeerste aanbevolen!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 2.35:1 beeld is over het algemeen scherp, maar bevat soms wat minimale filmgrain. Diepte en detail zijn bevredigend en ook het zwartniveau is goed. De film is weergegeven in heldere, mooie en realistisch ogende kleuren. De gebruikte print van deze recente bigbudget productie is zoals te verwachten proper en bevat geen noemenswaardige oneffenheden. We hebben we een enkel digitale compressiefoutje bemerkt en wat trillende beeldlijntjes. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt dynamisch, met goed verstaanbare dialogen. Het geluid is voornamelijk op de voorste kanalen gericht, maar de typisch aanzwellende epische muziek komt goed tot zijn recht en zorgt samen met de goed geplaatste omgevingsgeluiden voor de nodige ruimtelijkheid. De subwoofer draagt ook zijn steentje bij. We hebben geen ruis of geluidsstoringen opgemerkt. Er is ook een Engelse DTS 5.1-track aanwezig, maar het verschil is marginaal.

EXTRA'S
Hoofdbrok is de 14 minuten durende featurette Ned Kelly: Cultural Icon, waarin Heath Ledger, regisseur Jordan en auteur Ian Jones uitweiden over de echte Ned Kelly. We krijgen fragmenten te zien uit de diverse films over de Kelly bende, waaronder uiteraard ook beelden uit de nieuwe film, en er worden authentieke items en foto’s van Ned Kelly getoond. Interessant en waardevol! Vervolgens hebben we de prachtige teaser en de originele bioscooptrailer. The Real Kelly Gang blijkt niet meer te zijn dan een fotogalerij, met amper vier afbeeldingen van de echte Kelly bende. Ook de Artist to Feature vergelijking klinkt interessanter dan het eigenlijk is. In dezelfde soort opzet als bij The Real Kelly Gang krijg je een zestal schetsen te zien met daarnaast een afbeelding van de uiteindelijke scène. Tenslotte hebben we nog een poster galerij met vier verschillende posterafbeeldingen.

CONCLUSIE
De reden waarom Ned Kelly van Gregor Jordan niet is aangeslagen is niet duidelijk. Is de Australische folklore dan toch te ver van ons bed? U kan hoe dan ook uw schade nu inhalen met deze puike dvd! Beeld- en geluid zijn dik in orde en er zijn enkele extra’s toegevoegd. Een aanrader voor de liefhebbers van The Patriot, Braveheart en consoorten.


cover
Studio: Universal

Regie: Gregor Jordan
Met: Heath Ledger, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Naomi Watts, Joel Edgerton, Phil Barantini, Kerry Condon

Film:
8,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Teaser,
• Bioscooptrailer,
• Featurette “Ned Kelly Cultural Icon”,
• The Real Kelly Gang fotogalerij,
• Artist to Feature vergelijking,
• Poster galerij

Andere recente releases van deze maatschappij