:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOEY - SEIZOEN 1
JOEY - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-08-07
SERIE
2004 betekende na 10 seizoenen het einde voor de razend populaire reeks Friends en laat ons even eerlijk zijn: het werd zo stilletjes aan tijd ook. Jarenlang werd er gespeculeerd over het laatste seizoen terwijl de loonbriefjes en bijhorende ego's van de castleden een evenredige groei kenden. Hoe zou de toekomst van onze 6 vrienden eruit zien na deze 10 succesvolle jaren? Geen van allen kan pronken met een indrukwekkende filmcarrière en het lijkt er sterk op dat dat ook zo zal blijven. Naar het einde van de reeks toe, ontstonden er geruchten over een mogelijke spin-off reeks rond het personage van Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) en amper een jaar later is het al zo ver: de uitgave van het eerste seizoen van Joey is een feit.

Wie zich verwacht aan een hele reeks gastoptredens van de andere acteurs en actrices van Friends, heeft het mis, want die zijn er namelijk niet. Deze reeks draait volledig rond Joey Tribbiani, de slungelige wannabe acteur die zijn carrière een duwtje in de rug hoopt te geven door naar Los Angeles te verhuizen. Zoals verwacht, komt dat duwtje er niet en hangt Joey het grootste deel van zijn tijd maar wat rond, maar dat doet hij natuurlijk niet op zijn eentje. We maken kennis met zijn zus Gina (Drea de Matteo), een aantrekkelijke jonge vrouw die carrière hoopt te maken als kapster voor de sterren. Daarnaast is er haar 20-jarige zoon Michael (Paulo Costanzo), een genie die maar niet aan vaste vriendin lijkt te raken. Volgende in de rij is Alex, de buurvrouw van Joey. Ze is een advocate, getrouwd met een muzikant die meer rondreist met zijn orkest dan tijd door te brengen met zijn vrouw. En wat zou een acteur zijn zonder een agent? In het geval van Joey niet bijzonder veel minder dan met agent, want zijn agente Bobbie (Jennifer Coolidge), brengt er niet al te veel van terecht. Doorheen deze eerste reeks zijn er ook gastoptredens van onder meer Lucy Liu (Ally McBeal) en Mädchen Amick (Twin Peaks).

Het is met momenten pijnlijk om te zien hoe krampachtig Matt LeBlanc zich probeert vast te klampen aan zijn gloriedagen bij Friends. Het ontbreekt de man duidelijk aan acteertalent om een reeks te kunnen dragen en dat valt des te meer op wanneer ook de bijrollen het laten afweten. Drea de Matteo bijvoorbeeld, bekend uit The Sopranos, heeft een totaal gebrek aan charisma om haar personage genietbaar over te brengen op het scherm. Ze heeft bovendien duidelijk moeite met de komische elementen. Paulo Costanzo brengt het er iets beter vanaf in de rol van Joey’s huisgenoot en neef, maar ook daar schiet het tekort aan spontaniteit. De vonk slaat niet over zoals ze dat moeiteloos deed met Matthew Perry. Andrea Anders valt nauwelijks op in de rol van buurvrouw Alex en Jennifer Coolidge spant de kroon als één van de meest irritante actrices ooit met haar vertolking van Bobbie. Dat alles leidt ons tot het vermoeden dat de Joey geen al te lang leven beschoren zal zijn en verklaart waarschijnlijk ook de plotse dvd release, want laat ons niet vergeten dat deze reeks nog niet eens op een Belgische zender verschenen is.

AFLEVERINGEN
De 24 afleveringen van dit eerste seizoen staan gespreid over 3 dubbelzijdige schijfjes, gepresenteerd in een net en kleurrijk digipack.

1. Pilot
Joey arriveert in Los Angeles in de hoop zijn carrière als acteur verder te kunnen uitbouwen. Het loopt echter niet van een leien dakje. Ondertussen probeert Michael zijn moeder te overhalen om bij Joey te mogen intrekken. Joey maakt kennis met zijn buurvrouw Alex, maar moet zijn verleidingstruuks in de kast bergen, want de advocate is getrouwd.

2. Joey and the Student
Joey wordt geplaagd door opmerkingsbriefjes van de huisbaas. Onderzoek wijst uit dat het gaat om Alex, die de briefjes verspreid in naam van haar man. Michael wordt door Gina en Joey ingewijd in de kunst van het verleiden.

3. Joey and the Party
Joey organiseert een feestje met als hoofddoel zijn buurman Jake beter te leren kennen. Helaas voor Joey is Jake eerder geïnteresseerd in Gina. Voor Michael betekent het feestje een concurrentiestrijd met één van zijn vrienden, die hem in alles probeert te overtreffen.

4. Joey and the Book Club
Michael is voorzitter van een boekenclub en wanneer Joey ziet wat voor mooie meisjes daarop afkomen, wil hij meteen lid worden. De regels bepalen echter dat de leden niet met elkaar mogen uitgaan en dat zint Joey natuurlijk niet. Gina gooit het op een akkoordje met Alex om haar carrière als kapster vooruit te helpen.

5. Joey and the Perfect Storm
Er komt een appartement vrij in het gebouw waar Joey en Michael wonen. Ze proberen er alles aan te doen om te vermijden dat Gina dat te weten komt uit angst dat ze vlak bij hen zou komen wonen. En Joey komt nog meer in de problemen. Hij geeft zich op als invaller voor 3 toneelstukken tegelijkertijd.

6. Joey and the Nemesis
Gina is in de wolken wanneer Michael ziek is, want zo kan ze zich volledig over hem ontfermen. Natuurlijk denkt Michael daar anders over en hij doet er alles aan om haar het huis uit te krijgen. Tijdens een auditie maakt Joey kennis met een andere acteur Brian Michael David Scott die hem constant om te tuin probeert te leiden.

7. Joey and the Husband
Hij heeft een tijdje op zich laten wachten, maar eindelijk is het zover. Eric, de man van Alex, keert terug van een rondreis. Alex denkt dat hij zich bedreigd zal voelen door Joey, maar wanneer de twee mannen kennismaken, blijkt het tegendeel waar en Joey vraagt zich af hoe dat komt. Michael probeert Joey te overtuigen om Gina geld te lenen voor een eigen kapsalon.

8. Joey and the Dream Girl (Deel 1)
Een schoolvriendin van Gina, Donna, komt op bezoek. Joey is in alle staten, want hij was vroeger verliefd op haar en wanneer hij hoort dat ze net gescheiden is, lijkt zijn broodje gebakken. Gina heeft liever niet dat hij er achteraan gaat, maar geeft uiteindelijk toe. Wanneer de liefde begint open te bloeien, bekent Donna aan Gina dat haar ex-man hun huwelijk terug een kans wil geven.

9. Joey and the Dream Girl (Deel 2)
Ondanks de smeekbede van Donna om niets te vertellen, kan Gina zich niet bedwingen. Ze moedigt Joey aan om alles op alles te zetten en het hart van Donna te veroveren. Joey maakt grootse plannen voor een romantische uitstap, maar wanneer haar ex-man opdaagt, kan ze niet aan hem weerstaan en keert ze met hem terug naar New York.

10. Joey and the Big Audition
Wanhopig op zoek naar een auditie belandt Joey op een reünie van de universiteit van Alex. Hij doet zich voor als oud-student en weet op die manier een auditie te versieren voor een nieuwe soapserie Deep Powder. De reeks wordt omschreven als een Baywatch op ski's.

11. Joey and the Road Trip
Joey mag van zijn agente Bobbie opdraven als jurylid voor een schoonheidswedstrijd in Las Vegas. In al zijn goedheid nodigt hij Alex, Gina en Michael uit om hem te vergezellen. Eens aangekomen onthult Alex haar obsessie voor Celine Dion, leert Michael aan Gina hoe ze kaarten kan tellen en duikt Joey per vergissing het bed in met één van de deelneemsters aan de schoonheidswedstrijd.

12. Joey and the Plot Twist
Joey maakt kennis met de producer van Deep Powder, Lauren Beck (Lucy Liu). Ze bereidt hem voor op een persconferentie en daar loopt het helemaal mis. Joey verraadt namelijk een belangrijke plotwending. Alex, Gina en Michael maken werk van de kerstversiering voor het appartement van Joey.

13. Joey and the Taste Test
De relatie tussen Joey en zijn tegenspeelster Katie draait uit op een ruzie waarbij Katie zichzelf opsluit in haar kleedkamer. Ze weigert naar buiten te komen en eist het ontslag van Joey. De opnames liggen stil en dat kan producer Lauren missen als kiespijn. Ondertussen ontstaat er een wedstrijd tussen Alex en Gina om wie de beste lasagne kan maken.

14. Joey and the Premiere
Eindelijk is het zover: de pilootaflevering van Deep Powder gaat in première en die gaat gepaard met een groot feest. Joey mag slechts 1 gast uitnodigen, maar kan geen beslissing nemen. Daarom bedenkt hij een plannetje zodat Alex, Gina en Michael er allemaal bij kunnen zijn.

15. Joey and the Assistant
Joey heeft moeite om zijn agenda onder controle te houden met als gevolg dat hij overal te laat opdaagt. Bobbie raadt hem aan een persoonlijke assistent in te huren. Glen lijkt de perfecte kandidaat en wordt prompt aangenomen, maar er is een kaper op de kust, namelijk Gina.

16. Joey and the Tonight Show
Bobbie is erin geslaagd om Joey een afspraak te regelen voor de Tonight Show met Jay Leno. De grote avond breekt aan, maar er moet natuurlijk één en ander fout lopen. Het gezelschap raakt verzeild in een enorme verkeersopstopping en het ziet ernaar uit dat Joey het niet zal halen.

17. Joey and the Valentine’s Date
Joey heeft een interview met een journaliste van een bekend magazine. Hij heeft er baat bij om daar goed uit te komen en haalt al zijn charmes boven om de vrouw voor hem te winnen. Zonder te beseffen dat het Valentijn is, vraagt hij haar uit voor een etentje. De vrouw trekt daar natuurlijk de verkeerde conclusies uit zodat Joey in een hachelijke situatie komt te zitten.

18. Joey and the Wrong Name
Zijn acteerwerk voor de serie Days of Our Lives levert Joey zowaar een nominatie op voor een Daytime Soap Award. Alsof dat nog niet genoeg is, mag hij bovendien zelf de prijs uitreiken voor Best Supporting Actress. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht tot hij de namen van de genomineerden voor zich krijgt. Eén van de actrices heeft namelijk een bijna onuitspreekbare naam.

19. Joey and the Fancy Sister
Gina is allesbehalve opgetogen met een bezoek van haar zus Mary Theresa in het vooruitzicht. Mary Theresa heeft namelijk een kanjer van een ego om tegen op te boksen. Maar tijdens haar verblijf doet Gina een voor haar heuglijke vaststelling, want de verlovingsring van haar zus blijkt nep te zijn.

20. Joey and the Neighbor
Er duikt een nieuwe, aantrekkelijke buurvrouw op in Joey’s appartementsgebouw. Het gaat om Sara, een fotografe die geen blad voor de mond neemt. Ze vraagt Joey meteen uit voor een etentje. Alles lijkt goed te lopen tot de twee terug thuis komen. Ondertussen is Eric weer terug van een rondreis en dat zorgt voor de nodige wrijving tussen hem en Alex.

21. Joey and the Spying
De onenigheid tussen Alex en Eric bereikt een hoogtepunt. Eric trekt uit hun appartement en verhuist naar een ander appartement in hetzelfde gebouw. Dat geeft Alex de gelegenheid om hem aanhoudend te bespioneren.

22. Joey and the Temptation
Net wanneer Joey en Sara besloten hebben om een exclusieve relatie aan te gaan, moet hij een liefdesscène opnemen met Carmen Electra. Maar hij is vastbesloten om aan de verleiding te weerstaan. Ondertussen worstelt Alex met de vreselijke gedachte dat haar man een andere vrouw heeft gekust.

23. Joey and the Break-Up
Joey vraagt zijn agente Bobbie om een andere baan te zoeken voor zijn gloednieuwe vriendin Sara. Het verhaal neemt een drastische wending wanneer Sara een heel interessant aanbod krijgt voor een baan in Washington.

24. Joey and the Moving In
Onder invloed van de omstandigheden heeft Joey aan Sara gevraagd om bij hem in te trekken, maar wanneer hij daarover begint na te denken, breekt het zweet hem uit. Niet alleen hij, maar ook Sara begint te panikeren en ze vindt er niet beter op om er zonder afscheid vandoor te gaan.

BEELD EN GELUID
De 1.78:1 anamorfische transfer is van goede kwaliteit doorheen het hele seizoen. Het beeld oogt scherp en bevat levendige kleuren. Printbeschadigingen blijven uit zoals het bij recente series hoort, maar er zijn wel sporen van edge enhancement. Ook over de kwaliteit van het Dolby Surround geluidsspoor hebben we niet te klagen. Dialogen worden helder weergegeven en er zijn geen synchronisatieproblemen.

EXTRA'S
Geen extra's op de uitgave van dit eerste seizoen en dat is jammer voor de liefhebbers, maar we kunnen ons moeilijk inbeelden dat er veel interessant materiaal te rapen valt.

CONCLUSIE
Aan alle mooie liedjes komt een einde en die leuze gaat zonder twijfel ook op voor Joey Tribbiani. Weinig geslaagde grappen en zwakke acteerprestaties maken van Joey een heus gaapfestijn dat je best aan je neus voorbij kan laten gaan; tenzij je natuurlijk geen nacht kan slapen zonder een glimp op te vangen van Matt LeBlanc. Maar om eerlijk te zijn, grijp je in dat geval beter terug naar één van de vroegere seizoenen van Friends, toen er nog plezier aan te beleven viel. Op de presentatie van Warner valt, het gebrek aan extra's terzijde, weinig aan te merken.


cover
Studio: Warner

Regie: Kevin S. Bright, Gail Mancuso, Andrew D. Weyman, David Schwimmer, Gary Halvorson, Sheldon Epps
Met: Matt LeBlanc, Andrea Anders, Paulo Costanzo, Jennifer Coolidge, Drea de Matteo

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
528 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
7321932711769


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij