:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOHN GAY - THE BEGGAR'S OPERA
JOHN GAY - THE BEGGAR'S OPERA
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-08-15
FILM
The Beggar's Opera van de Britse 18de eeuwse componist John Gay is een Ballade Opera in Drie Acts. Het verhaal speelt zich af in het Londen van dieven en zakkenrollers. Een bedelaar (Bob Hoskins) slaagt erin om zijn opera op een grote scène te brengen en vertelt aan de bepruikte theaterdirecteur waar het verhaal over gaat en hoeveel succes hij met de opera al heeft geoogst. De Londenaar hoort geduldig zijn slijmerig verhaal aan en maant hem vervolgens om de scène vrij te maken voor de acteurs en actrices die aan het spektakel zullen beginnen.

Het verhaal begint ten huize van de heler Peachum (Stratford Johns), een man die rijk geworden is van wat zijn bende dieven 's avonds en 's nachts ontvreemd van de gegoede inwoners van de stad. De opbrengst gaat van zijden halsdoeken en horloges tot zwaarden, gouden tabaksdozen en alles wat los en vast zit. Peachum zoekt kopers voor zijn waar via zakenrelaties, maar zorgt er ook voor dat luie medewerkers verbannen, gedeporteerd en desnoods opgehangen worden wanneer zijn handeltje in gevaar komt. De man kent geen scrupules en de oude feeks waar hij in zonde mee samenleeft, Mrs. Peachum (Patricia Routledge), al evenmin. Hun dochter Polly (Carol Hall) zorgt voor een drama in huis wanneer bekend wordt dat ze verliefd is op en inmiddels in het geniep getrouwd met kapitein Macheath (Roger Daltrey), dief en zakenrelatie van haar vader. Het echtpaar Peachum ziet dat huwelijk niet zitten omdat ze een negatieve invloed op hun morsige handel vrezen en proberen Polly ervan te overtuigen Macheath aan te geven bij de politie. Maar het verliefde meisje weigert zulks te doen en Peachum en zijn vrouw besluiten om het initiatief dan maar zelf te nemen zodat Macheath wordt opgepakt en opgehangen.

Polly verraadt het plan van haar ouders aan Macheath en die maakt zich uit de voeten. Peachum kent zijn zakenrelatie evenwel uitstekend en laat hem arresteren in een hoerentent in de stad. De kapitein wordt in verzekerde bewaring opgesloten in de Old Bailey, de beruchte Londense gevangenis, maar ontsnapt met de hulp van de dochter van de cipier Lucy (Rosemary Ashe), die van hem een kind verwacht. Peachum slaagt er evenwel in via zijn contacten de whereabouts van Macheath te achterhalen en laat hem opnieuw oppakken dit maal met de vaste overtuiging hem naar de galg te brengen. Voor Macheath ziet de situatie er ondertussen weinig rooskleurig uit want nog vier andere vrouwen blijken van hem een baby te hebben. Wanneer Macheath naar de galg wordt gebracht protesteert de theaterdirecteur bij de auteur dat een opera altijd goed eindigt en niet slecht omdat het publiek opgewekt naar huis moet kunnen. In laatste instantie – Macheath heeft de strop al om zijn hals hangen - laat de bedelaar de opera stilleggen voor een conventioneler en acceptabeler eind.

BEELD EN GELUID
The Beggar's Opera oogt goed, ondanks zijn leeftijd. Het betreft hier een video-registratie waardoor er sprake is van een mate van korreligheid, maar storingen en onregelmatigheden bevat deze transfer voor de rest niet. Het geluid is netjes, staat in stereo en wordt via de achterste geluidskanalen rondgestuurd zodat de stemmen en de muziek in meerdere vlakken terechtkomen. De instrumenten blijven vooraan hangen en waaieren uit naar opzij. Af en toe is er het gekraak van de houten vloer, maar dat stoort nooit. Het verstevigt het gevoel met een live-registratie te maken te hebben, wat geenszins het geval is, daarvoor is de regie en de manipulatie van de camera’s te goed van kwaliteit. Niets is aan het toeval overgelaten.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
The Beggar's Opera is de aantrekkelijke opname van een populaire opera met goed in het gehoor liggende melodieën, fatsoenlijk acteerwerk en een lichtvoetig en humoristisch scenario bij een verrassende enscenering. De acteurs zingen hun partijen zelf, zoals dat gebruikelijk was bij dit materiaal: volks en zeer toegankelijk. De meest opvallende verschijningen voor ons zijn Roger Daltrey van The Who en Patricia Routledge, de grand lady uit Keeping Up Appearances, zij het 20 jaar jonger dan haar rol als Mrs. Bucket, euh... sorry Bouquet. Deze Engelse Drie Stuiver Opera is een aanrader voor klassieke muziekliefhebbers en voor al degenen die graag naar lichte klassieke muziek luisteren en in dit geval: kijken.


cover
Studio: Arthaus Musik

Regie: Jonathan Miller
Met: Roger Daltrey, Stratford Johns, Patricia Routledge, Carol Hall, Bob Hoskins, Rosemary Ashe, Peter Bayliss

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Muzikale komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
Geen

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels PCM Stereo

Ondertitels:
o.a. Engels
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij