:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MANHUNTER
MANHUNTER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-08-12
FILM
Een seriemoordenaar slacht gezinnen af. Met tegenzin keert voormalig FBI-agent William Graham (William L. Petersen) terug naar het FBI om te helpen bij het oppakken van de levensgevaarlijke psychopaat. Graham is een expert inzake seriemoordenaars die op een gedreven manier in hun geest probeert binnen ten dringen. Om psychologische redenen moest hij destijds afhaken. Als hij er deze keer niet uitkomt, roept hij de hulp in van een man met een onfeilbaar inzicht in de gestoorde geest van elke seriemoordenaar, een man die door William zelf achter de tralies is gezet: dr. Hannibal Lecter (Brian Cox).

Manhunter is gebaseerd op Thomas Harris' boek "Red Dragon" en tevens het eerste deel in de Hannibal Lecter-trilogie, later gevolgd door The Silence of the Lambs en Hannibal. De donkere en ingetogen filmstijl van Michael Mann (Last of the Mohicans, Heat, The Insider) past hier uitstekend. De regisseur heeft aandacht voor elk detail en weet de spanning gestaag op te bouwen. De (synthesizer-) muziek weet elke scène perfect te ondersteunen. Het einde is niet zo meeslepend als in het boek, maar dat is uiteraard een voorrecht voor het boek. Wat acteerprestaties betreft niets dan lof voor William L. Petersen, die op een geloofwaardige wijze een emotioneel verscheurde William Graham vertolkt. Tom Noonan speelt de rol van de seriemoordenaar Francis Dollarhyde, een rustig en kwetsbaar iemand, maar tegelijk angstaanjagend. Noonan weet zich zo goed in zijn rol in te leven dat de geloofwaardigheid van het schermt straalt. Brian Cox had de eer om als eerste de rol van Hannibal Lecter te vertolken, wat hij met verve doet. Cox speelt Lecter op een beheerste manier, rechttoe rechtaan zonder omwegen. De manier waarop hij Graham psychologisch kwelt, maakt je als kijker ongemakkelijk.

BEELD EN GELUID
Manhunter kan je bekijken in een anamorf 2.35:1-beeldformaat waarvan de kwaliteit vrij goed is. Het beeld oogt over het algemeen mooi en bevat voldoende diepte en scherpte. Maar het is echter niet overal even zuiver en helder. Zo merk je tijdens de donkere scènes wat ruis en is het contrast niet optimaal geregeld. De zwarttinten mochten wat ons betreft iets dieper en solide zijn. Hier en daar merk je wat edge enhancement en compressiefoutjes. Het beeld 'springt' op paar keer en het is net alsof er een aantal frames ontbreken. Of dat de bedoeling is, weten we niet, maar het komt gelukkig niet echt storend over. De Dolby Digital 5.1-geluidstrack (448 kbps) klinkt behoorlijk goed en focust voornamelijk op de voorste kanalen, met beperkt gebruik van de surrounds. Die worden aangesproken voor de muziek en de achtergrondgeluiden.

EXTRA'S
Slechts een handvol extra's op deze dvd, maar dat kan de pret niet drukken. Vooreerst zijn er de gebruikelijke bioscooptrailer en een fotogalerij bestaande uit promotionele affiches voor de film. Eveneens opgenomen zijn twee vrij interessante documentaires. In "The Manhunter Look" (10 min.) vertelt Dante Spinotti over de samenwerking met regisseur Michael Mann en over het uitwerken van de visuele stijl. "Inside Manhunter" (17 min.) laat de acteurs aan het woord over de samenwerking met de regisseur en de overige acteurs.

CONCLUSIE
Het is een jaar van verzamelboxen en filmtrilogieën en deze Hannibal Lecter-trilogie maakt daar geen uitzondering op. Vanaf 14 augustus is Hannibal - het derde en tevens laatste deel van deze trilogie - verkrijgbaar en kan je je collectie vervolledigen. Een aanrader.


cover
Studio: RCV

Regie: Michael Mann
Met: William L. Petersen, Kim Greist, Joan Allen, Brian Cox, Dennis Farina, Tom Noonan

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
16

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045201104


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Turks
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Fotogalerij
• 2 Documentaries

Andere recente releases van deze maatschappij