:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 4.1-12
CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 4.1-12
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-08-22
SERIE
U las het misschien al bij de CSI besprekingen van seizoen 2 en 3: steeds was de tweede seizoensbox merkelijk sterker dan de eerste. Of afleveringen 13-24 van seizoen 4 nog beter kunnen zijn dan deze eerste 12 is maar de vraag. Wat een seizoensstart! We kunnen zo al een aantal afleveringen opnoemen die thuis horen in onze all-time CSI top 10 (de dubbele seizoensopener 4.1: Assume Nothing /4.2: All For Your Country en aflevering 4.6: Jackpot voorop). Net zoals bij de vorige seizoenen konden we weer genieten van klasse scenario's, een cast die volledig op elkaar ingespeeld is en een aantal verrassende cameo's. Zo zagen we in aflevering 4.6: Jackpot acteurs Henry Czerny (Mission: Impossible, When Night Is Falling) en Jeffrey Combs (Herbert West uit de Re-animator-serie, hier grappig genoeg wederom als medicus) aan het werk of acteur Louis Lombardi (Edgar Stiles uit seizoen 4 van 24) als ober in de aflevering Grissom Versus The Volcano. Fans van 24 zullen wellicht ook Xander Berkeley (George Mason uit seizoen 1 en 2 van 24) herkennen als Sheriff Rory Atwater, Grissom's nieuwe baas. We krijgen wederom veel muzikaal lekkers voorgeschoteld onder de vorm van Bauhaus, The Cinematic Orchestra, The Streets, Lamb, Massive Attack en The Stone Roses.

AFLEVERINGEN
Deze box bevat de volgende afleveringen:

Disc 1:
Aflevering 4.1 – Assume Nothing
Stellen die aan vrije seks doen, zogenaamde swingers, zijn hun leven niet veilig. Er vindt een aantal gruwelijke moorden op hen plaats, zowel binnen als buiten het circuit. Ondertussen is Catherine verbijsterd wanneer de aanklacht wegens moord tegen Sam Brown, haar mentor en vader, wordt ingetrokken wegens fouten die ze tijdens de procedure heeft gemaakt.

Aflevering 4.2 – All For Our Country
De enige verdachten in de zaak van een lust- en seriemoordenaar worden dood teruggevonden. Grissom begint te vermoeden dat een politieagent voor rechter heeft gespeeld. Ondertussen worden Sara en Catherine naar een ander plaats delict gestuurd. In een badkuip ligt een dode man in staat van ontbinding.

Aflevering 4.3 – Homebodies
De leden van het CSI-team werken aan drie zaken, waarvan twee misschien met elkaar in verband staan. Grissom en Warrick gaan op onderzoek uit wanneer het slachtoffer van een roof totaal verdroogd in een afgesloten kast wordt aangetroffen. Nick en Sara gaan een melding na van een tienerfeestje dat nogal uit de hand is gelopen. Catherine praat met een kind van vijf dat een geweer heeft gevonden dat bij een moord werd gebruikt.

Aflevering 4.4 – Feeling The Heat
Een baby is in een snikhete auto achtergelaten en wordt er levenloos aangetroffen. Het CSI-team denkt dat de ouders zich wellicht schuldig hebben gemaakt aan moord. Nick en Sara onderzoeken de dood van een jonge vrouw die drijvend in een meer is gevonden. Ze is echter niet verdronken. Een zwaarlijvige man wordt dood aangetroffen in zijn zetel.

Disc 2:
Aflevering 4.5 – Fur And Loathing
Grissom en Catherine onderzoeken de dood van een man in een wasbeerpak die neergeschoten werd. Ondertussen begeven Nick en Sara zich naar een plaats delict waar een vakkenvuller wordt aangetroffen: doodgeschoten en diepgevroren in een voedselmagazijn.

Aflevering 4.6 – Jackpot
Grissom gaat tijdens een moordonderzoek op de solotoer. Het onderzoek begint met een hoofd dat in zijn kantoor wordt bezorgd en het eindigt met de diefstal van zijn bewijsmateriaal. Hierdoor zit er voor hem niets anders op dan de zaak weer vanaf nul op te bouwen. Daarbij maakt hij gebruik van alledaagse voorwerpen om een moordenaar in de kleine stad te pakken te krijgen. Catherine ontvangt van haar vader, Sam Brown, geld waarvan zij denkt dat het zwijggeld is.

Aflevering 4.7 – Invisible Evidence
Warrick getuigt in een verkrachtings- en moordzaak. In deze zaak oordeelt de rechter dat het moordwapen onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal is omdat de huiszoeking niet deugde. Hij geeft hen 24 uur om met aanvullend bewijsmateriaal op de proppen te komen, anders seponeert hij de zaak.

Aflevering 4.8 – After The Show
Een model is vermist. Na een golf van media-aandacht wijst alles in de richting van een fotograaf. Deze wil meewerken aan het onderzoek, maar alleen met Catherine, als enige van het CSI-team.

Disc 3:
Aflevering 4.9 – Grissom Vs. The Volcano
Een federale politieman vindt de dood bij een explosie van een autobom, maar eigenlijk was hij niet het doelwit. Ondertussen onderzoeken Warrick en Sara de dood van de vrouw van een beroemde R&B-zanger. Zij wordt levenloos in een heet bad aangetroffen.

Aflevering 4.10 – Coming Of Rage
Op een bouwterrein vindt men het lichaam van een tienerjongen: doodgeslagen en met zijn broek op de knieën. De hoofdverdachte van het CSI-team beweert dat zij en het slachtoffer klasgenoten waren en dat hij geprobeerd had haar te verkrachten. Ondertussen wordt een jonge vrouw, net terug van haar huwelijksreis, doodgeschoten op de dag dat ze haar nieuwe huis betrekt. Haar ex vriend lijkt de logische verdachte.

Aflevering 4.11 – Eleven Angry Jurors
Een jurylid in een moordproces wordt dood aangetroffen in de kamer waar de jury zich voor beraad terug had getrokken. Hierdoor krijgt het CSI-team te maken met 11 mogelijke verdachten. Ondertussen heropent Nick een moordonderzoek wanneer de zuster van het slachtoffer toegeeft dat ze belangrijke informatie heeft achtergehouden.

Aflevering 4.12 – Butterflied
In de douche van haar badkamer wordt een verpleegster aangetroffen met doorgesneden keel en in een veelzeggende houding. De brute moord vreet aan Grissom, temeer omdat het slachtoffer op Sara lijkt.

2005 was tot nu toe een uitermate teleurstellend jaar (om niet te zeggen barslecht) qua bioscoop releases. Ook op het gebied van film dvd releases kunnen we moeilijk over een topjaar spreken, vooral dan in de Benelux. Gelukkig (of misschien net niet voor onze portefeuille) is 2005 net als 2004 een fantastisch jaar op het gebied van tv dvd releases: The Wire seizoen 1, The Sopranos seizoen 5, Seinfeld seizoen 4, Las Vegas Seizoen 1 (UK), Alias seizoen 3, 24 seizoen 4 (UK), Six Feet Under seizoen 3 en natuurlijk alle CSI en CSI Miami seizoenen. Het hoeft dan ook absoluut niet te verbazen dat de grote winkelketens een ferme verkoopsstijging noteren van tv-boxen. Mogen we als afsluiter van dit subliem jaar nog een eerste CSI New York release aan Indies vragen?

BEELD EN GELUID
Net als bij de twee vorige seizoenen krijgen we een anamorfe 1.78.1 transfer terwijl , we worden het al gewoon, er op de box foutief staat aangegeven dat het beeld 1.85.1 is. Tussen de verschillende afleveringen onderling kunnen wij minder en minder een verschil in beeldkwaliteit waarnemen. Over het algemeen is het beeld van een goede kwaliteit. Net als bij de vorige releases is er nog redelijk wat (bewust behouden) grain op te merken. De Dolby Digital 5.1 track slaagt er goed in om de kijker mee te sleuren bij de verschillende soorten sfeer die worden opgeroepen. Wij konden geen noemenswaardige veranderingen vaststellen in vergelijking met de vorige seizoenen.

EXTRA'S
We krijgen bij deze box wat meer extra’s dan bij de vorige seizoenen: audiocommentaar bij maar liefst 6 afleveringen en een korte featurette

Audiocommentaar

 • 4.1 – Assume Nothing: Commentaar door bedenker / producer Anthony E. Zuiker en en schrijver Carol Mendelsohn.
   
 • 4.3 – Homebodies: Commentaar door uitvoerend producer / schrijver Naren Shankar en producer/regisseur Ken Fink.
   
 • 4.4 – Feeling the Heat: Commentaar door Anthony E. Zuiker en schrijver Eli Talbert
   
 • 4.6 – Jackpot: Commentaar door producent / regisseur Danny Cannon en Naren Shankar.
   
 • 4.7 – Invisible Evidence: Commentaar van Danny Cannon en producer / schrijver Josh Berman.
   
 • 4.12 – Butterflied: Commentaar door Anthony E. Zuiker, Carol Mendelsohn, regisseur Richard Lewis en schrijver David Rambo.
   


The Evolution Of An Episode: Script (6 min) : een blik op het proces van script tot de eigenlijke aflevering.

CONCLUSIE
Wellicht komt dit onze geloofwaardigheid niet ten goede maar we moeten vaststellen dat de kwaliteitsgrens opnieuw werd verlegd: dit is zonder twijfel de beste CSI-box tot nu toe. Deze ijzersterke seizoensstart doet ons in ieder geval opnieuw snakken naar meer, veel meer.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Danny Cannon, Ken Fink,...
Met: William Petersen, Marg Helgenberger, Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox
Paul Guilfoyle, Robert David Hall, Eric Szmanda

Film:
9,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
500 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurette,
• Commentaar

Andere recente releases van deze maatschappij