:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CURB YOUR ENTHUSIASM - SEIZOEN 2
CURB YOUR ENTHUSIASM - SEIZOEN 2
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-08-24
SERIE
Na het verdienstelijke eerste seizoen van Curb Your Enthusiasm waren we toch wel erg benieuwd hoe bedenker / schrijver / hoofdrolspeler Larry David het er vanaf zou brengen bij de volgende seizoenen. In onze conclusie bij de bespreking van de vorige box hadden we het over "een leuke comedyserie met heel wat potentieel. Redelijk onweerstaanbaar grappig op zijn best, alleen jammer dat het hoge niveau niet de hele tijd kan worden aangehouden. Het duurde een aantal afleveringen om voluit mee te kunnen stappen in (lees: genieten van) de wondere wereld van Larry". Na het "inloopseizoen" draait de Curb Your Enthusiasm-machine inmiddels op volle toeren: de scenario's en grappen weten een constant hoog niveau te behouden. De situaties waarin Larry terecht komt zijn nog meer gênant en hilarisch dan bij het eerste seizoen. Het lijkt ons dat er meer gewerkt werd op basis van een echt scenario en echte regie aanwijzingen in plaats van ongebreidelde improvisatie, iets was de serie zeker ten goede komt. Het is natuurlijk ook zo dat wij dit tweede seizoen meer wisten te appreciëren simpelweg omdat wij inmiddels zelf volop mee gestapt waren in het Curb Your Enthusiasm-concept, in de wondere wereld van Larry David. Als grote Seinfeld-fans wisten we de aanwezigheid van Jason Alexander (George uit Seinfeld) en Julia Louis-Dreyfus (Elaine uit Seinfeld) in een aantal afleveringen uitermate te smaken. Larry David wist met Curb Your Enthusiasm het succes en de kwaliteit van Seinfeld niet te evenaren maar toch mogen over een meer dan geslaagde comedy serie spreken.

AFLEVERINGEN
Seizoen 2 van Curb Your Enthusiasm bestaat uit de 10 volgende afleveringen:

Disc 1:
Episode 1: The Car Salesman
Larry choqueert zijn vrouw en vrienden wanneer hij een baantje als autoverkoper aanvaardt. Zijn plannetje gaat echter de mist in wanneer Richard Lewis, zijn vriend die continue een groot onderhoud vereist, in de garage opduikt. Wanneer Larry en Jason Alexander ideeën uitwisselen voor een nieuwe tv-serie moeten ze alvast niet te ver zoeken voor inspiratie. Het thema? Een acteur kan geen werk vinden omdat hij getypecast wordt als het idiote personage uit een populaire reeks.

Episode 2: Thor
Larry wil zijn gram halen op de professionele worstelaar Thor Olson, die, zo denkt hij althans, zijn autoband heeft platgestoken na een verkeersruzie. Larry roept Jeff op om het gedane onrecht te wreken. In ruil voor bewezen diensten, levert Lary Jeffs kleren aan zijn hotel. Larry wil een afspraak met Jason Alexander in verband met hun nieuwe serie, maar het gesprek draait uit op een ruzie over waar hun vergaderingen moeten plaatsvinden.

Episode 3: Trick Or Treat
Larry en Cheryl wonen de première bij van een film waarvoor Larry’s gehandicapte vriend Cliff Cobb het scenario schreef. Larry slaagt erin zijn joodse buurman te beledigen, zijn vriendschap met Cliff te doen bekoelen en verkeerd geïnterpreteerde romantische signalen uit te zenden naar Shelly, de vrouw van Cliff. Later die avond, het is Halloween, krijgen de Davids het aan de stok met twee niet-verklede tieners waaraan Larry snoep weigert te geven.

Episode 4: The Shrimp Incident
Larry vermoedt dat HBO voorzitter Allan Wasserman wat garnalen uit zijn bestelling heeft ontvreemd na een verwisseling bij de afhaalchinees. Wanneer Larry en Julia Louis-Dreyfus wat later hun nieuwe show presenteren aan HBO, kan hij het niet laten om de garnalen steeds weer op te rakelen. Larry wordt gezien als vrouwenhater na het uiten van een vrouwonvriendelijke term tijdens een spelletje poker. Tot overmaat van ramp verneemt Wasserman van bepaalde ooggetuigen dat Larry zijn vrouw regelmatig slaat.

Episode 5: The Thong
Wanneer Larry zijn psychiater in tangaslip heeft zien flaneren op het strand besluit hij zijn geplande bezoeken op te zeggen. Zijn collega patiënt Richard Lewis valt hem bij en samen bedenken ze plannetjes om hun relatie met de zielenknijper te beëindigen. Intussen weet Rob Reiner Larry ervan te overtuigen om als "beroemde prijs" deel te nemen aan een veiling voor het syndroom van Groat, maar Larry slaagt erin de bieder op de "lunch met Larry" van zijn voornemen af te laten zien.

Disc 2:
Episode 6: The Acupuncturist
Een acupuncturist stemt ermee in zijn honorarium van 5.000 dollar te laten vallen als hij Larry's rug niet kan genezen. Puur toeval: Larry leent 5.000 dollar aan een schrijver die het niet erg breed heeft, met de afspraak dat hij hem terugbetaalt wanneer zijn vader sterft. Later weet Larry de vader ervan te overtuigen zijn zoon te onterven, maar de oude man sterft voor hij zijn testament kon aanpassen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, moet Larry het geld voor zijn acupuncturist ophoesten, ook al is zijn rug niet genezen.

Episode 7: The Doll
Na een succesvolle presentatie bij ABC stemt Larry er mee in om die avond de voorvertoning van een mini-serie bij te wonen. De jonge dochter van Lane Michaelson, directeur van ABC, is er ook en ze laat Larry het haar van haar favoriete pop afknippen. Ze krijgt een toeval wanneer ze verneemt dat het haar niet aangroeit. Om hun gezicht te redden, stelen Jeff en Larry het hoofd van de pop van Jeffs dochter en halen zich zo de woede op de hals van Jeffs vervreemde vrouw Susie.

Episode 8: Shaq
Larry gaat uit eten met vrienden en krijgt "huiswerk". Tot overmaat van ramp en grote ergernis vallen Larry's vervelende schoonouders onaangekondigd binnen. Larry ziet een uitweg wanneer Jeff hem kaartjes bezorgt voor een wedstrijd van de Lakers. Net naast het veld! Larry's meevaller blijkt van korte duur wanneer hij per ongeluk Shaquille O'Neal laat struikelen en zich de woede van de hele stad op de hals haalt. Ironisch genoeg kent het incident nog een fortuinlijke afloop.

Episode 9: The Baptism
Larry kan nauwelijks geloven dat de joodse man die met Cheryls zus gaat trouwen, zichzelf tot het Christendom wil bekeren. Richard Lewis beschuldigt Larry ervan dat hij de uitgaande boodschap van zijn antwoordapparaat heeft gestolen en Larry beschuldigt verschillende medepassagiers van de diefstal van zijn vliegtickets.

Episode 10: The Massage
Julia Louis-Dreyfus wordt de presentaties met Larry zat maar ze stemt toe in een pitch bij CBS nadat Larry haar beloofd heeft zijn beste beentje voor te zetten. De pitch draait uit op een catastrofe wanneer Larry zich, temidden van zijn presentaties, zorgen maakt of Cheryls magnetiseur haar zal onthullen dat hij een ondeugende massage heeft gekregen. Later die avond betrapt een restaurateur Larry op het stelen van vorken.

BEELD EN GELUID
We kunnen herhalen wat we reeds vaststelden bij de release van het eerste Curb Your Enthusiasm-seizoen: De beeldkwaliteit is redelijk te noemen voor een tv-serie. Grain en aliasing zijn bij momenten duidelijk op te merken doch echter niet in die mate dat het als zeer storend door ons werd ervaren. Scherpte en kleurcontrast zijn redelijk. De Dolby Surround 2.0 track geeft de dialogen weer zoals we mogen verwachten. Net als bij het eerste seizoen vonden wij het storend vast te stellen dat er voor de verschillende afleveringen geen hoofdstukken / chapters werden voorzien.

EXTRA'S
We krijgen ditmaal helemaal geen extra's, een gemiste kans!

CONCLUSIE
Liefhebbers van het eerste Curb Your Enthusiam-seizoen of comedy-liefhebbers in het algemeen (en dan hebben we het niet over Geert Hoste-en Jacques Vermeire-adepten) kunnen we deze box, ondanks het totale gebrek aan extra's, zeker aanraden.


cover
Studio: Warner

Regie: Robert B. Weide, Larry Charles, David Steinberg, Jeff Garlin, Bryan Gordon, Dean Parisot, Keith Truesdell
Met: Larry David, Jeff Garlin, Cheryl Hines, Richard Lewis, Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
288 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931253307


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij