:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CITY OF GHOSTS
CITY OF GHOSTS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-08-31
FILM
Een oplichter vlucht naar Zuidoost Azië als een internationale zwendel waar hij betrokken is misloopt. Omdat hij vermoedt dat hij is bedrogen door zijn voormalige mentor, reist hij naar Cambodja om zijn deel van de buit op te eisen. Eenmaal aangekomen raakt hij verzeild in een mysterieuze en vijandige omgeving waarin zelfs de meest doorgewinterde crimineel zijn leven niet zeker is.

Matt Dillon heeft een aantal zeer degelijke rollen op zijn palmares staan. Spontaan denken we dan aan zijn medewerking aan films als Drugstore Cowboy en Rumble Fish. In 2002 wilde hij echter een ander ei kwijt. Hij besloot een zelfsgeschreven scenario te laten bewerken door Barry Gifford (die met David Lynch onder andere meeschreef aan Lost Highway en Wild At Heart). Dillon was ook steevast van plan om dit verhaal zelf te verfilmen en de hoofdrol voor zijn rekening te nemen. Drie taken blijken echter iets teveel te zijn om allen op een degelijk niveau te volbrengen. De regie is veelbelovend, en hopelijk zien we in de toekomst nog meer werk van Dillon, aangezien er veel passie en toewijding mee gemoeid is. Langs de andere kant is het verhaal niet echt optimaal uitgewerkt en komt hierdoor ook het regiegedeelte van het eerste half uur van de film zeer rommelig over. De beelden stralen een zekere warmte uit en werden mooi gefotografeerd door cinematograaf Jim Denault. De tegenspelers van Dillon: James Caan (The Godfather) en Natascha Mcelhone (Ronin) bieden degelijk weerwerk, maar kunnen door de beperktheid van het materiaal niet ten volle functioneren. City Of Ghosts is een veelbelovende film die zijn eigen gecreëerde verwachtingen nergens inlost. Regisseren, schrijven en acteren zijn drie taken die zelfs Kevin Costner in Dances With Wolves en Mel Gibson in Braveheart nooit hebben durven combineren. Dillon had dan ook beter enkele van zijn ambities omgeruild voor iets meer realisme inzake het maken van een eigen film. Wie weet is zijn volgende poging een schot dichter bij de roos.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfisch beeld heeft een contrastrijke scherpte waarbij vooral het schaduw- en zwartniveau erg degelijk zijn. De film straalt een kleurrijke warmte uit en op wat filmgrain en enkele kleine compressiefoutjes na is deze transfer perfect. Het DTS-geluid bevat meer detail in de hoge tonen dan zijn Dolby Digital 5.1 equivalent. Beide tracks maken mooi gebruik van de voorste kanalen, waarbij sporadisch de surrounds bij aansluiten. De subwoofer blijft iets te vaak buitenspel om over een mooie kanaalsbalans te kunnen spreken. Desalniettemin een degelijke transfer.

EXTRA'S
Het aantal extra's is niet bijzonder groot, toch is het leuk om dat Universal zelfs voor een kleine release als deze de moeite genomen heeft om het één en ander klaar te stomen. Naast de bioscooptrailer krijgen we nog een kort interview van ongeveer vier minuten met Matt Dillon die verteld over hoe hij het idee kreeg om een film te gaan regisseren. De grootste extra is een B-Roll van een kleine twintig minuten die in soms zeer korte flitsen enkele scènes laat zien. Deze extra is leuk om eens te bekijken en de sfeer van de productie op te snuiven.

CONCLUSIE
City Of Ghosts is het verdienstelijke regiedebuut van Matt Dillon. De man nam echter iets teveel hooi op zijn vork door ook nog eens zijn eerste scenrio te schrijven en als hoofdacteur in zijn eigen productie te fungeren. De film heeft een degelijke atmosfeer en werd mooi gefotografeerd. Regie en scenario vertonen erg grote gaten en ook als acteur zet Dillon geen echt memorabele rol neer. Eerder geschikt voor een huurbeurt.


cover
Studio: Universal

Regie: Matt Dillon
Met: Matt Dillon, James Caan, Natascha Mcelhone, Gerard Depardieu, Stellan Skarsgard

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190232594


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Interview Matt Dillon
• B-Roll

Andere recente releases van deze maatschappij