:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIGHWAYMEN
HIGHWAYMEN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-09-01
FILM
De verbitterde Rennie Cray (Jim Caviezel) schuimt met zijn wagen de Amerikaanse straten af op zoek naar een spoor dat hem naar de moordenaar zal leiden van zijn vrouw. Die werd enkele jaren voordien opzettelijk aangereden door een mafketel die er plezier in schept om mensen overhoop te rijden! Wanneer Rennie in contact komt met Molly (Rhona Mitra), de enige overlevende van de laatste wandaad van de moorddadige chauffeur, ziet hij in haar een kans om de terreur voor eens en altijd te stoppen…

"Terror hits the road"

In 1986 maakte regisseur Robert Harmon The Hitcher, met in de hoofdrollen C. Thomas Howell (The Hitcher II, Hidalgo), Rutger Hauer (Blade Runner, Wanted: Dead Or Alive) en Jennifer Jason Leigh (Single White Female, Dolores Claiborne). Ondanks dat de spannende thriller net niet uit de kosten geraakte in thuisland Amerika, werd de prent internationaal een hit en groeide deze uit tot een tijdloze klassieker. Met de uitzondering van het redelijk succesvolle Van Damme-vehikel Nowhere To Run ('93) en het geflopte They ('02) speelde Harmon niet veel bijzonders meer klaar. Maar met Highwaymen, een film die in hetzelfde straatje thuishoort als The Hitcher, zou hij zijn comeback maken. New Line Cinema dacht daar blijkbaar anders over en stelde, om niet echt duidelijke redenen, de release telkens maar uit. Uiteindelijk werd de film achteloos op een miezerige 111 schermen uitgebracht en bracht zo amper 371.396 $ op. Ook internationaal werd Highwaymen steeds over het hoofd gezien of gewoon rechtstreeks op dvd gedropt. Wij hebben de film nu gezien en we snappen niet wat er is misgelopen! Want Harmon maakte met Highwaymen uit een simpel gegeven een geslaagde road-thriller, met fantastisch stuntwerk en sterk acteerwerk van Jim Christus euhm ... Caviezel en de duizelingwekkend knappe Rhona Mitra (Sweet Home Alabama, The Life Of David Gale). De autoachtervolgingen en crashes zijn daarbovenop spectaculair en vlekkeloos in beeld gebracht. De film bevat een voldoende dosis spanning en het aanwezige geweld is koud en bikkelhard. Highwaymen heeft tenslotte een goed tempo, mede dankzij de korte speelduur.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 oogt haarscherp, met een prima contrast en een goed zwartniveau. De helder kleuren ogen levendig en spatten op sommige momenten echt van het scherm. De gebruikte print oogt proper en is vrij van dramatische oneffenheden in het beeld. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een warme, dynamische en bij momenten behoorlijk agressieve soundtrack. De dialogen klinken zuiver en zijn goed te verstaan, zonder weg te zakken in al het audiogeweld. De vele actiescènes komen goed tot hun recht en de subwoofer draagt op zijn beurt bij voor de nodige punch. Ruis of storingen hebben we niet opgemerkt. Er is ook nog een Engelstalige DTS 5.1-track aanwezig, die iets zuiverder en voller klinkt. Om het pakket compleet te maken voegde men ook nog een Engels Dolby Digital 2.0-spoor toe.

EXTRA'S
Net zoals in de rest van de wereld bevat de Benelux versie enkel de originele bioscooptrailer (wél in Dolby Digital 5.1). Er zijn wel nog promotietrailers aanwezig voor The Texas Chainsaw Massacre remake, Kill Bill Vol. 2 en de Franse trailer (?) van The Martial Touch.

CONCLUSIE
Harmon maakte met Highwaymen een vakkundig ingeblikte thriller, die om onbegrijpelijke redenen overal ter wereld over het hoofd werd gezien. De dvd uitgebracht door RCV heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s beperken zich spijtig genoeg tot de bioscooptrailer. Hoe dan ook een aanrader voor mensen die houden van spanning en auto's!


cover
Studio: RCV

Regie: Robert Harmon
Met: Jim Caviezel, Rhona Mitra, Frankie Faison, Colm Feore

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij