:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NAKED WEAPON (HUUR)
NAKED WEAPON (HUUR)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-09-07
FILM
De jonge CIA-agent Jack Chen (Daniel Wu) krijgt van zijn superieuren de opdracht om de verdwijning van tientallen mooie tienermeisjes te onderzoeken. Al snel komt hij te weten dat de meisjes stuk voor stuk ontvoerd werden door de mysterieuze Madame M (Almen Wong) om hen op een tropisch eiland aan een keiharde training tot huurmoordenaar te onderwerpen. Slechts drie van hen overleven de meedogenloze opleiding: Charlene (Maggie Q), Katherine (Anya) en Jing (Jewel Lee). Zij groeien uit tot 's werelds meest gezochte huurmoordenaars; even sexy als dodelijk. Tijdens een opdracht in Hong Kong komt Charlene oog in oog te staan met haar moeder...

Naked Weapon werd in zowat alle recensies de grond in geboord, in die mate dat we onszelf tijdens het bekijken van de film verschillende malen op de gedachte "wanneer begint de film nu eigenlijk slecht te worden?" betrapten. We kunnen de geïnteresseerden onmiddellijk geruststellen, Naked Weapon is zeker zo slecht niet als bepaalde bronnen willen doen geloven, integendeel, het is een genietbare "brainless fun" aktiefilm. We moeten toegeven dat het verhaal niet meteen een hoogvlieger of bijster origineel is maar toch wist Naked Weapon ons van begin tot einde (misschien ook wel geholpen door de korte speelduur van 88 minuten) te boeien. U kon het misschien ook al lezen op de hoes "van de martial arts director van Hero en House Of Flying Daggers". Deze twee films ,die beiden geregisseerd werden door Zhang Yimou, zijn wellicht voor veel lezers de bekendste films waaraan Ching Siu-Tung (mee)werkte. Maar er is meer, veel meer. Ching Siu-Tung regisseerde ook een aantal regelrechte Hong Kong klassiekers als Duel To The Death, A Chinese Ghost Story, Swordsman II en New Dragon Gate Inn. Als action director of martial arts choreographer drukte hij mee zijn stempel op A Better Tomorrow II en City Hunter. Zijn acteerdebuut maakte hij in het legendarische Come Drink With Me uit 1966. Voorwaar een man die ruimschoots zijn strepen heeft verdiend. Bij Naked Weapon zijn de actiescènes over het algemeen goed te noemen. Hong Kong puristen zullen zich wellicht deels storen aan een aantal over the top scènes die gulzig gebruik maken van CGI effecten.

Anya en Maggie Q zijn niet meteen topactrices maar toch weten ze zich in Naked Weapon grotendeels voortreffelijk staande te houden. Beide dames zien er natuurlijk fantastisch uit, bij een film als Naked Weapon natuurlijk ook een pluspunt. Tot onze grote vreugde zagen we een aantal jaren terug de ravissante Thandie Newton in Mission: Impossible II. Mission: Impossible III belooft met de casting van Maggie Q (als het aankomt op de "looks" van de actrices) nog mooier te worden. Wellicht zal deze laatste film voor de grote doorbraak zorgen van deze in het Westen grotendeels nog onbekende actrice van Amerikaans / Vietnamese afkomst. Tot nu toe had ze piepkleine rolletjes in twee Hollywoodfilms met Jackie Chan: Rush Hour 2 (ze slaagde erin als "girl in car" Chan's eigen wagen in de prak te rijden op de set) en Around The World In 80 Days. Actrice Almen Wong die de rol van de door en door slechte Madam M vertolkt was ondermeer te zien in Shangai Grand en Her Name Is Cat (in de Benelux door Bridge uitgebracht als The Huntress). De mannelijke hoofdrol in Naked Weapon wordt vertolkt door Daniel Wu (A New Police Story, Gen-X Cops, 2000 A.D.). Zijn acteerwerk in Naked Weapon is eigenlijk niet slechter dan in de meeste Hong Kong-actiefilms en toch zijn er heel wat mensen die gruwen van zijn vertolking als politie agent Jack Chen. Eén van de grappigste beschrijvingen van Daniel Wu's acteerwerk is te vinden op de site gotterdamerung.org :

Now, for the bad. It has a name: Daniel Wu. What, the fuck, was Ching Siu-Tung thinking? This guy can make a comatose patient wake up just to turn off the TV. If his endless monologues were any more monotone, you'd take them for background noise. He cannot act. He cannot act. He cannot act. Maybe he can model. This film would have become an instant classic if (1) Daniel Wu was grotesquely murdered during the opening credits sequence, (2)...

Nodeloos u te zeggen dat de recensent in kwestie toch wel ietwat overdrijft. De mannelijke slechterik Ryuichi wordt vertolkt door Andrew Lin die genrefans wellicht kennen van The Black Sheep Affair en Infernal Affairs II. Samenvattend kunnen we stellen dat Naked Weapon zeker een aanrader is: degelijke actie, (voor het genre) redelijke acteerprestaties, oogverblindend vrouwelijk schoon... meer moet dat niet zijn voor een dergelijke actiefilm, verstand op nul en genieten maar.

BEELD EN GELUID
Het recensie-exemplaar dat ondergetekende ontving is de rentalversie van Naked Weapon; tenzij wij ons heel erg vergissen is deze versie identiek aan de koopversie. Tot onze niet geringe verbazing is één van de reviewers van een andere Nederlandstalige dvd-site lovend over de hier aanwezig Dolby Digital 5.1 geluidstrack. We kunnen bijna niet anders dan denken dat de persoon in kwestie een behoorlijke offday had bij het bekijken van de film / het neerpennen van zijn review maar daarover straks meer. We treffen op deze release twee Engelstalige tracks aan, misschien wat a-typisch voor een Hong Kong-productie betreft het hier de originele taal, een Dolby Digital 5.1 track die op de hoes staat vermeld en een Dolby Surround 2.0-track die niet aangegeven staat op de verpakking. De Dolby Digital 5.1-track voldoet spijtig genoeg niet aan de verwachtingen: de spreiding is lamentabel te noemen. Het is hoogst irritant om dialogen en aktie die er niet plaatsvindt door de achterspeakers te horen schallen. De enige oplossingen hiervoor zijn ofwel geen gebruik te maken van de surroundset of de redelijke Dolby Surround 2.0-track te selecteren. Waar Dutch Filmworks genadeloos de mist ingaat bij de geluidstransfer weten ze mooie punten te scoren met de puike beeldtransfer: het beeld is scherp, biedt een goed contrast, schaduw en zwartniveau. Fouten, grain of ander vuil zijn bijna niet waar te nemen.

EXTRA'S
De gebruikelijke DFW soon available-crap: trailers voor 06/05, White Noise en Assault On Precinct 13.

CONCLUSIE
Naked Weapon is ondanks de vele vernietigende kritieken een leuke film die niet ontgoochelt, wat niet kan gezegd worden van deze dvd-release. Fans van de film kunnen we de Britse Hong Kong Legends release (2 dvds, dts, vele extra's) van harte aanbevelen.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Regisseur: Ching Siu-Tung
Met: Maggie Q, Daniel Wu, Almen Wong, Anya, Andrew Lin, Jewel Lee

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664023969


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij