:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GALINDEZ MYSTERY, THE
GALINDEZ MYSTERY, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-09-09
FILM
Eind jaren '80. Muriel Golbert (Saffron Burrows) vertrekt naar Spanje om er meer informatie over Jesus Galindez (Eduard Fernandez) te vinden voor haar thesis "The ethics of resistance". Galindez was een Baskisch politicus die tijdens de Spaanse burgeroorlog verbannen werd naar de VS. Hij verdween er in 1956 onder bizarre omstandigheden nadat hij een boek had gepubliceerd waarin hij niet mals was voor de Dominicaanse dictator Rafael Léonidas (iemand een praline?) Trujillo. Muriels onderzoek begint in Madrid, maar het leidt haar uiteindelijk naar New York en de Dominicaanse Republiek, in de hoop het raadsel achter zijn verdwijning op te lossen. Al snel merkt ze dat er veel op het spel staat wanneer ze geboycot wordt door de universiteit (intrekken van haar studiebeurs) en ze onder druk wordt gezet door CIA agent Robards (Harvey Keitel)

The Galindez Mystery (ook wel gekend als The Galindez File of El Misterio Galindez) is een op ware feiten gebaseerde film die ons spijtig genoeg deels onverschillig liet. Indien regisseur Gerardo Herrero geen beroep had kunnen doen op bekende namen als Harvey Keitel en Saffron Burrows (Troy, Deep Blue Sea, Frida) was er vaak nauwelijks een onderscheid te maken met de betere tv-weekend film. Regisseur Herrero gebruikt veelvuldig flashbacks, iets wat bij The Galindez Mystery de snelheid en (misschien vreemd genoeg) de spanning niet echt ten goede komt. Naast de "grote namen" en het degelijke acteerwerk valt The Galindez Mystery (ten opzichte van een echte tv film) ook op door de mooie fotografie, iets waarvoor de film in 2004 een Goya-nominatie (de Spaanse filmprijzen) ontving, en de passende soundtrack. De film werd gebaseerd op de met de Europese literatuurprijs (1992) bekroonde roman Galindez van de Spaanse auteur Manuel Vázquez Montalbán, een boek dat volgens onze steeds zeer goed ingelichte DVD Info-bronnen (om het woord spionnen niet te gebruiken) veel beter is dan de film.

BEELD EN GELUID
Paradiso is één van de weinige dvd distributeurs uit de Benelux die een constante kwaliteit op het vlak van beeld en geluid weet te behouden bij hun releases. Ook nu weer kunnen we tevreden zijn over de transfer: een goed contrast- en zwartniveau, de nodige scherpte en slechts hier en daar wat aliassing. Het geluid kreeg een 5.1-mix die hoofdzakelijk beperkt blijft tot de voorste speakers. De mooie muziek klinkt warm en helder, de dialogen zijn steeds goed verstaanbaar.

EXTRA'S
Naast de trailer van The Galindez Mystery krijgen we ook trailers voor Trauma, Five Moons Square en A Different Loyalty.

CONCLUSIE
The Galindez Mystery is een thriller zoals er elk jaar een paar dozijn worden gemaakt. Wellicht zal niemand zich een huurbeurt beklagen, of het een film is die men diverse malen zal bekijken is een andere zaak.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Gerardo Herrero
Met: Saffron Burrows, Harvey Keitel, Guillermo Toledo, Eduard Fernandez

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans / Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij