:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERCURY RISING
MERCURY RISING
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-04-10
FILM
Een cel van de Amerikaanse spionagedienst die zich vooral bezighoudt met het coderen van berichten naar het wereldwijde netwerk van spionnen, heeft de onkraakbare code Mercury ontworpen. De twee ontwikkelaars, Dean en Leo, hebben de code uitvoerig getest op ontcijferbaarheid door middel van allerlei supercomputers en geen enkele is in staat gebleken om de code te kraken. Om de altijd aanwezige onvoorspelbare geek-factor uit te schakelen, hebben ze hun code ook in een puzzelmagazine gepubliceerd, zodat wie de code toch kan lezen, hen op een speciaal telefoonnummer kan contacteren. Hoewel ze niet verwachten dat zulks ooit gebeurt, gaat op een dag de telefoon: het negenjarige en autistische jongetje Simon Lynch kan het geheimschrift lezen als een open boek. Prompt worden de ouders van Simon vermoord. FBI-agent Art Jeffries (Bruce Willis), die twijfelt tussen zelfmoord en moord, ontfermt zich over het onderzoek én over het quasi onhandelbare jongetje. Als hij in het kinderziekenhuis waar Simon is opgenomen een moordpoging kan verijdelen, neemt Jeffries de benen, waardoor hij zichzelf blootstelt aan vervolging. Zijn onderzoek leidt hem naar kolonel Kudrow (Alec Baldwin), hoofd van de inlichtingendienst, die koste wat het kost wil vermijden dat Simon, en dus ook de code, in vijandelijke handen vallen. Daarbij gaat Kudrow over lijken; zowel Dean als Leo worden vermoord als ze contact willen opnemen met Jeffries om hem meer te vertellen over de ware toedracht van de zaak. En Jeffries zelf moet alle moeite van de wereld doen om zichzelf en Simon te beschermen voor Kudrows aanslagen.

Bruce Willis heeft de laatste tijd wat met films met kinderen (The Sixth Sense, Unbreakable en recent nog The Kid). Vooral in The Sixth Sense viel het op dat Willis nog wat meer in zijn mars heeft dan het overhoop schieten van tegenstanders. Datzelfde diepgravende voer voor psychologen moet je in deze film niet zoeken; Mercury Rising is een thriller volgens de klassieke regels van de kunst, zonder betekenis of dubbele lagen: verstand op nul en join the ride. Maar de compromisloze uitwerking neemt niet weg dat het een onderhoudende film is, zonder noemenswaardige zwakke momenten waarin de spanning gebroken wordt, gedegen maar erg conventioneel en voorspelbaar, zoals bijv. de klassieke love interest voor de hoofdrolspeler, in deze film belichaamd door Kim Dickens. Alleen is het toch wel zeer onwaarschijnlijk, zelfs voor een autist, dat iemand zomaar een peperdure militaire code kan breken én dat men zo'n code in een denksportboekje publiceert. Maar omdat men hier wijselijk niet al te zeer over heeft uitgewijd, is de film best te pruimen.

BEELD EN GELUID
Zoals gewoonlijk staan releases van Columbia Tristar garant voor een uitstekend, scherp, contrastrijk beeld en een zuiver, naadloos, uitgebalanceerd geluid. Mercury Rising is daarop geen uitzondering. Uiteraard is het vooral in de actiescènes dat de geluidseffecten ten volle tot hun recht komen en je eraan wordt herinnerd waarom je je een .1 LFE-kanaal hebt aangeschaft. De helikopters vliegen door de huiskamer, de treinen donderen voor je neus voorbij en de kogels fluiten je om de oren. Wat wil je nog meer?

EXTRA'S
Net zoals de meeste releases van Universal uit 1999 is deze disk voorzien van ongeveer dezelfde uniforme layout als films zoals Babe, Dragonheart, Waterworld en Twister. Wat voor extra's - per slot van rekening wordt de film zelf gepromoot als zijnde de 'collector's edition' - concreet inhoudt: een commentaartrack van de regisseur; een documentaire van een kleine 40 minuten (zelf ook onderverdeeld in hoofdstukjes en niet in één brok zoals wel eens gebeurt) over het maken van de film; een achttal minuten verwijderde scènes van eerder povere kwaliteit (zeker vergeleken met Gladiator of Erin Brokovich, beide van dezelfde maatschappij); een biscooptrailer; een reeks foto's, vergezeld van de nodige productieaantekeningen; en de obligate informatie over de cast en de makers. Jammer genoeg is alles alleen ondertiteld in het Engels, Frans en Duits. De laatste jaren heeft men bij Columbia ook het Nederlands als ondertitelingstaal voor de extra's ontdekt (soms zo absurd dat een film als The Patriot uitsluitend Nederlandse ondertitels heeft, maar soit), en daaraan is overigens te merken dat het hier een oudere release betreft. We onthouden vooral de making-of-documentaire, die toch wel uitgebreider is dan zomaar een aangedikte filmmagazine-promospot.

CONCLUSIE
Al bij al een vrij conventionele film, zeker geen uitschieter, noch in positieve, noch in negatieve richting. Wel zeer stereotiep voor zijn genre met een al even stereotiepe casting, alleen good guys en baddies dus, zonder nuances.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Harold Becker
Met: Bruce Willis, Alec Baldwin, Chi McBride, Kim Dickens

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609028829


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools
Extra's:
• Director's commentare
• Making-of-documentaire
• Deleted scenes
• Theatrical trailer
• Fotogalerij
• Productienotities
• Cast- & crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij